El-fordon

Volvokoncernens syskon Zeekr får 100 mils räckvidd

Laddar fullt på 10 minuter.

Snabbladdning på endast 10 minuter och hela 100 mils räckvidd låter som en omöjlig dröm. Men kinesiska Catl säger sig klara detta med sitt senaste batteri. Det var tidigare i somras som batteritillverkaren lanserade tredje generationen av sina “cell-to-pack”-batterier.

Den första bilmodellen att få det nya batteriet är ingen mindre än Zeekr 009. För de flesta ett okänt märke, men ändå ett Geely-koncernsyskon till ingen mindre än Volvo. Zeekr 009 beskrivs som en eldriven lyx-MPV (Multi Purpose Vehicle) med lång räckvidd. Zeekr 009 sägs vara en eldriven minibuss.

Efter 009 kommer 001 få de nya superbatterierna. modell 001 från Zeekr kommer även bli den första massproducerade elbilen med över 1000 km. Modell 001 är en halvkombicoupe, bilen byggs på Geelykoncernens Sea-plattform. Den finns både som fram och bakhjulsdriven. Tekniken “Cell-to-Pack” har inte cellerna i moduler som andra batteri har. Enligt Catl utnyttjas utrymmet mer effektivt, övervakningen blir bättre och det går att kyla batteriet smartare.

Det framgår dock inte om 10 minutersladdningen gäller för 100 mils-batterierna. Uppgifter enligt Ny Teknik kommer vi få se Zeekr 2023.

Via: Ny Teknik

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!