Recensioner

Xiaomi Redmi Pad bjuder på mycket till ett lägre pris

90 Hz skärm, Dolby Atmos och imponerande batteritid

Xiaomis Redmi Pad har mycket att erbjuda till en låg prislapp men samtidigt kan vi inte sluta tänka på vad vi kan få för lite mer pengar.

Apple höjde nyligen de svenska priserna på hela deras iPad-serie när tionde generationen av deras iPad lanserades. Den billigaste modellen i sortimentet är nionde generationens iPad och är nu dyrare än den var när den släpptes för över ett år sedan och kostar 4 995 kronor. Xiaomi går åt andra hållet och försöker erbjuda så mycket de kan med en pressad prislapp.

En lättviktare i aluminium

Redmi Pad kommer i en läcker aluminium-design och finns i tre färger – grön, silver och mörkgrå. Den väger endast 465 gram och det gör att du kan hålla den i långa stunder utan att få mjölksyra i armar men storleken gör att det kräver två händer. Eftersom det är raka kanter runt om kan det bli lite obekvämt efter ett tag och den kan även glida ur händerna lätt.

Volym- och strömknapp är lätta att hitta i mörker men volymknappen hade Xiaomi gärna fått dela upp till två separata knappar. Istället för den enhetliga knapp som använts där ovandelen är för ökad volym och underdel till att sänka. Men i den här prisklassen överträffar helhetsintrycket verkligen vad gäller design.

 

Uppdateringsfrekvens på 90 Hz

Redmi Pad har en 10,61 tums LCD IPS-panel i bildförhållande 5:3. Upplösningen är 1200×2000 med en pixeldensitet på 220ppi och en ljusstyrka på 400 nits. Men det som sticker ut mest med skärmen är att den erbjuder en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, något som är väldigt sällsynt i den här prisklassen. Bilduppdateringsfrekvensen går att ställa in i olika lägen beroende på vad du föredrar. Ett där det går att ändra till 60 Hz för att spara in på batteritiden. Med standardläget på 90 Hz så kommer skärmen bibehålla den hastigheten så länge du rör vid skärmen eller visar rörligt material. Den går automatiskt ner till 60 Hz om du bara stirrar på exempelvis en bild eller hemskärmen.

Skärmen är behaglig att titta på och du kan justera i inställningar för att få till den bild som passar dig. Att ha 90 Hz när du sveper bland appar eller bara surfar gör Redmi Pad riktigt trevlig att använda. Även spel som har stöd för högre bilduppdateringsfrekvens blir mycket skönare för ögonen.

En imponerande batteritid

Batteritiden är imponerande på Redmi Pad och Xiaomi själva lovar över 20 timmars uppspelning av video. Nu gjorde vi inget extremt batteritest på den men kan med nöje säga att den höll i ett par dagar med måttligt användande. Batteriet klarade över 15 timmars aktivt användande med blandad körning av surf, Youtube, Netflix och lite spel.

När den låg med släckt skärm i vänteläge drogs ytterst lite batteri och det fanns aldrig någon stress över att behöva ladda den. Till och med när det stod att den hade fem procent kvar fanns det gott om tid kvar tills sladden behövde tryckas i. Att ladda fullt batteri tog närmare 2,5 timme och den har stöd för upp till 18 watts snabbladdning med medföljande adapter.

Ljud med Dolby Atmos

En annan positiv överraskning var att Redmi Pad har fyra högtalare med två på varje kortsida och stöd för Dolby Atmos. Den levererar ett oväntat bra ljud även om det så klart inte erbjuds så mycket bas i den här tunna storleken. Den har ingen 3,5 millimeters ljudutgång om det är något som eftersträvas men en adapter till USB-C kan lösa det problemet.

Kameror som passar bäst för videosamtal

Redmi Pad har två kameror på 8 megapixel och den på baksidan har autofokus samt en bländare på f/2.0. På framsidan sitter en 105-graders ultravidvinkel med bländare på f/2.3. Båda kameror kan filma i 1080p med 30 fps. Bilderna blir helt okej i rätt ljusförhållanden men bryts snabbt ner till en pixelfest under mörka förhållanden även i nattläge. Men med handen på hjärtat så är det sällan kameror som är det stora dragplåstret med en surfplatta. Att den har en ultravidvinkel på framsidan är perfekt om du vill ringa videosamtal och få med familj och vänner i samma bild.

Främre kameran

Bakre kamera

Mjukvara som imponerar på en iPad-användare

Redmi Pad använder Xiaomis egna gränssnitt MIUI 13 på Android 12. Xiaomi har lovat två års uppdateringar för Redmi Pad vilket skulle betyda att den får stöd för MIUI 15 som då troligtvis körs på Android 14. Om du äger en av Xiaomis telefoner med MIUI lär du känna igen dig. Det är lättmanövrerat och med en clean design som bjuder på lösningar som flytande fönster och dubbla fönster.

Du kan köra två fönster sida vid sida i två olika lägen och pressa in ett mindre flytande fönster ovanpå dessa. Kontrollcenter justerar tillgängliga kontroller efter vad du använder mest vilket är riktigt smidigt. Undertecknad uppskattade MIUI 13 men jag kör vanligtvis iPadOS och iOS vilket kanske sänker ribban för min tillförlitlighet.

Har tummat på prestandan

Processorn i Redmi Pad är Mediateks MT8781 Helio G99 med 6-nanometersteknik. Det är här vi äntligen ser vad Xiaomi har behövt tumma på för att få ner priset. Det är absolut inte ett dåligt chip men för ungefär en tusenlapp extra får vi mer prestanda i exempelvis Xiaomi Pad 5 som har chippet Snapdragon 860. I Geekbench 5 får Helio G99 ett poängresultat på 546 i singelkärnigt och 1795 i flerkärnigt. Det kan jämföras med resultatet för Snapdragon 860 som var en googling bort och visade 743 singelkärnigt och 2583 flerkärnigt.

Grafiken från chippet Mali-G57 MC2 fick 1228 poäng med ett genomsnitt på 7,4 fps i 3D Mark Wild Life. Grafikchippet Adreno 640 som sitter i Xiaomi Pad 5 har fått poängen 3309 med ett genomsnitt på 19 fps. Anledningen till att jag fortsätter jämföra Redmi Pad med Xiaomi Pad 5 är att den där extra tusenlappen gör en ganska stor skillnad.

Med det sagt så tuggar vårt recensionsexemplar på riktigt bra i allt vi slänger på den. Vi körde Rocket League Sideswipe på grafikinställningen High och den höll sig hyfsat konstant runt 60 fps. Den har inte heller visat nämnvärda bekymmer när man surfar, spelar upp video eller kör flera fönster samtidigt. Så det kanske är ett argument för att man faktiskt inte behöver öppna upp plånboken lite till för bättre prestanda.

RAM, lagring och pris

Vårt recensionsexemplar har 4 GB RAM och 128 GB lagring vilket inte är den billigaste modellen av de tre tillgängliga. Redmi Pad finns tillgänglig med 3 GB RAM/64 GB lagring, 4 GB RAM/ 128 GB lagring och 6 GB RAM/ 128 GB lagring. Något som vi la märke till är hur svårt det är att få tag på någon annan än den billigaste av dessa tre modeller i Sverige. Den har alltså endast 3 GB RAM vilket vi inte vågar rekommendera utan att ha klämt och känt på den för att avgöra hur mycket skillnad det gör. Den versionen kostar ungefär 3 290 kronor från kända svenska återförsäljare och har alltså 64 GB lagring. Alla modeller har trevligt nog stöd för extra lagring genom att köpa till ett microSD-kort.

Frugan använde den varje söndag till att handla matkasse

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!