Nytt i bubblan

Apple
Foto: Tele2

Slut på gratissurf för bara vissa mobiltjänster

Zero rating får zero acceptans

Det är inte tillåtet för de svenska operatörerna att bjuda på datatrafiken för vissa tjänster i ett abonnemang – så kallade Zero rating Exempel på aktuella fall har varit att data inte räknas av om du lyssnar på Spotify eller använder Facebook.

Det är Telia, Tele2 och Telenor som får backning från Post och Telestyrelsen. Senaste 31 oktober i år måste eventuella tjänster zero rating-tjänster upphöra.

Telia Surfa fritt sociala medier

Telia kickade igång en stor kampanj där vår datatrafik inte räknades av om vi surfade på sociala medier – så länge vi var snälla.

Anledningen stavas n ä t n e u t r a l i t e t. Operatörerna skall inte försöka styra vad vi gör på nätet och får varken prioritera trafik tekniskt eller via räkningen.

Operatören Tre gjorde sig kända för att erbjuda gratis data för att streama musik i flera abonnemang. Detta tog man emellertid bort i början av 2022. Därmed finns de inte med i PTS beslut.

Via PTS.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Gaming

Twitch tillåter inte längre att du streamar på fler plattformar samtidigt

Allt som sänds på Twitch ska förbli exklusivt

Från och med nu gäller de nya riktlinjerna för alla på plattformen och inte bara Twitch-partners.

Riktlinjerna har nyligen uppdaterats och det står nu klart att du riskerar att bli blockad om du sänder på andra liknande tjänster samtidigt. Det finns några kryphål kvar där du kan få sända på fler platser samtidigt om du streamar till telefon-exklusiva tjänster som TikTok – eller har ett skriftligt tillstånd från Twitch.

Men alla andra plattformar som fungerar över desktop som YouTube eller Kick är nu förbjudet att samsända till. Hur Twitch kommer att kunna hålla koll på alla användare är en annan fråga.

Via: Reddit

Läs mer
Senaste recensioner
Digital Livsstil

Teknikföretagen har bestämt att vi ska leva som i en Spielberg-film

Vill du hellre leva i en virtuell verklighet?

Vi ser ut att vara på väg mot en framtid där vi lever som i filmen ”Ready Player One”.

Apple presenterade deras Vision Pro i måndags som är en väldigt personlig enhet där vi blandar virtuell verklighet med den riktiga verkligheten. Kort och gott ville Apple visa oss att den kommer att användas till både nöje och arbete. Vi fick nästan intrycket att det är tänkt att vi ska ha en Vision Pro på ansiktet under all vår vakna tid. Om du mot förmodan råkar ha en livs levande människa bredvid dig så visas dina ögon i headsetet och du får signaler om att du inte är ensam.

Meta med Mark Zuckerberg har länge helt öppet strävat mot ett framtida Metaverse som tar upp all vår tid. Men är det ens något som visar att det är dit vi vill gå? Smartphones är väl svaret på den frågan kanske. Vi sitter som klistrade i den och swipear oss igenom bilder, videos och andra korta underhållningssegment bortom verkliga livet. Men den åker också ner i fickan lika fort när vi har annat för oss. Sedan att vi får avundas grannens liv när den tar en bild på fötterna på någon strand i ett exotiskt land eller när vi själva är stolta över något och kan posta en bild på sociala medier. Hur skulle det här fungera i ett framtida Metaverse? När alla kan åka till ett grandiost men virtuellt paradis kanske. Pengar skulle säkert göra skillnad på upplevelser i den verkligheten också. Men det skulle ju ändå inte vara på riktigt, riktigt.

I Steven Spielbergs film ”Ready Player One” har människan flytt från en deprimerande verklighet till en virtuell verklighet där människor spenderar pengarna och försöker bli bäst på olika saker för att utmärka sig som individ. Det känns som att det är dit som teknikföretagen vill få oss fast vi själva visar ganska lite intresse för att jaga det. VR-headsets har blivit väldigt mycket bättre senaste åren och har lyckats komma ner i humana priser. Det har ju så klart lett till en växande trend att konsumenter faktiskt köper VR-headsets. Analytiker tror att 23 miljoner arbetstillfällen kommer att finnas till 2030 där det används någon form av AR- eller VR-utrustning. Men det intressanta hade varit att se faktisk tid som konsumenter spenderar i deras virtuella världar med headsets just nu.

Jag kan bara tala för min Meta Quest 2 eller första generations PS VR som båda har spenderat majoriteten av mitt ägarskap i ett skåp. Det känns bara som en plattform som teknikföretagen vill tvinga på oss trots att indikationer saknas att vi faktiskt vill leva i en sådan virtuell verklighet. Men jag kan så klart ha fel. När dessa headsets väl har skalats ned till ett par klassiska glasögon och jobben tvingar oss dit så kanske ”Ready Player One” blir vår nya verklighet, eller vad tror ni?

Läs mer
Apple

Lionel Messi kan få betalt av Apple i MLS

Apple betalar nog gladeligen

Fotbollsstjärnan Messi ser ut att gå till MLS-klubben Inter Miami som ägs av David Beckham.

Biljettpriserna har redan börjat skena för Inter Miami sedan Messi gick ut med att han planerar en flytt dit. Men månadskostnaden har inte ändrats för Apple TV+ och i Messis kontrakt står det att han ska få en del av intäkter från alla nya prenumeranter.

MLS säsongen för 2023 började i februari och avslutas den 21 oktober med slutspel som sträcker sig från 25 oktober till 9 januari. Förra året blev det klart att Apple får rättigheterna till Major League Soccer med ett tioårigt avtal. Du kan hitta MLS-matcher i Apple TV+-appen.

Via: Macrumors

Läs mer
Kultur

Nu kan du logga in med ett eget konto på SVT Play

Det var ju på tiden!

SVT Play har under en period tillåtit vissa utvalda användare att beta-testa en ny funktion som gör att det går att skapa ett konto på SVT Play och nu har funktionen rullats ut till alla.

Nu när du besöker SVT Play så kommer du få en fråga om du vill skapa ett konto. Det går att logga in med Apple, Google eller med e-postadress och allt du tittar på kommer synkas mellan alla enheter där du är inloggad. Det går att skaffa flera konton och använda på samma enhet om ni är fler i familjen och detta är en tacksam funktion så vi som kanske börjar se något på SVT Play på tv’n slipper spola fram tills där vi var om vi istället vill fortsätta senare på till exempel en surfplatta.

Det går även att lägga till tittarhistorik så allt du tidigare har sett på till exempel din tv kommer importeras till ditt konto så du enkelt vet vad du har sett och inte. En annan fördel med det är att personliga rekommendationer snabbt kommer att bli bättre. Funktionen är inte helt klart så lite skavanker här och var kan uppkomma.

Källa: SVT

Läs mer
Apple

Apple låter alla ladda ned senaste betorna av sina operativssystem

Krävs inte längre ett betalande utvecklarkonto

Sedan urminnes tider har det krävts ett utvecklarkonto hos Apple som man betalar för om du vill ladda ned betaversionerna till dina Apple-prylar men nu öppnar de upp och låter alla göra det – gratis.

Apple tar 99 dollar för ett års utvecklarkonto och i den pengen ingår snabb åtkomst till Apples kommande mjukvaror och att du kan lägga upp dina appar på App Store. Apple skickar först ut betaversioner av sina operativsystem till utvecklare och efter en viss tid kommer publika betor som vem som helst kan ladda ned. Nu öppnar de istället upp så vem som helst kan testa de senaste betorna men du måste registrera dig som utvecklare vilket inte kostar något.

För att registrera dig är det bara att besöka Apple Developer och logga in med ditt Apple ID. Därefter kan du bege dig till downloads och hämta ned den senaste betan. Värt att nämna är att det inte är rekommenderat att installera de tidiga betaversionerna på en enhet som du använder dagligen då mycket kan strula i början.

Källa: Apple

Läs mer
Pryl

Samsung presenterar dammsugaren Bespoke Jet AI

AI-läget ger optimerad rengöring och maximal batteriprestanda

Samsung höll precis ett event och där presenterades nyheten Bespoke Jet AI. Skaftdammsugaren för hemmet som är både intelligent och kraftfull.

Samsung Electronics har idag presenterat den Samsung Bespoke Jet AI, företagets mest kraftfulla sladdlösa skaftdammsugare hittills med upp till 280W sugkraft, en självtömmande förbättrad All-in-one Clean Station och artificiell intelligens (AI)-baserad funktionalitet.

Bespoke Jet AI har en kraftfull Hexajet Motor 2.0 med upp till 280 W sugkraft och en motoreffekt på upp till 730 W. Motorn väger bara 150 gram och erbjuder bekväm användning samtidigt som den ökar sugkraften med 25 procent och har 52 procent högre rengöringseffekt än den föregående modellen.

Skaftdammsugaren Bespoke Jet AI har upp till 100 minuters drifttid, vilket är längst av alla Samsungs sladdlösa skaftdammsugare. Batteriet på 4 500 mAh har 80 procent mer kapacitet än tidigare modeller och har optimerats för att behålla upp till 70 procent av sin prestanda i upp till 500 cykler.

Ett nytt AI-läge som baseras på Samsungs AI Optimum Tech, erbjuder en effektiv rengöring av en bred variation av miljöer. Genom det helt nya AI Cleaning Mode kan dammsugaren avgöra golvtyp för att ge både optimerad rengöring och maximal batterieffekt. Med aktiverat AI-rengöringsläge kan Bespoke Jet AI minska batteriförbrukningen med upp till 14 procent och öka manövrerbarheten med upp till 6 procent när den används tillsammans med Active Dual Brush.

Det finns också stöd för SmartThings-appen och via anslutning till ett wifi-nätverk kan användaren anpassa dammsugaren och dess funktioner för att behålla maximal dammsugarprestanda genom den smarta självdiagnosfunktionen.

Den uppgraderade funktionen Auto Empty All-in-One Clean Station använder Air Pulse- teknik för att automatiskt tömma skräpbehållaren. När behållaren töms snurrar den kraftfulla Air Spin Edge-teknologin cyklontrumman med en bladhastighet på upp till 1000 rpm för att tömma allt avfall, inklusive eventuellt kvarvarande hår som kan ha fastnat i gallret.

Ett brett urval av borstar och tillbehör erbjuds också. Active Dual Brush rengör effektivt på alla typer av golv och har inbyggd LED-belysning för att framhäva damm i mörka områden, medan Slim LED Brush + har en extra smidig design och även den LED-belysning för att effektivt kunna rengöra svåråtkomliga områden.

Samsung Bespoke Jet AI 280 i färgen Satin Black får ett rekommenderat pris på 15 935 kronor och kan förbeställas idag.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer
Mobil

Samsung Unpacked i juli – fokus på böjbara telefoner

Galaxy Z Fold 5, Z Flip 5, Watch 6, Buds 3, Tab S9

I år kommer Samsungs Unpacked att hållas på hemmaplan i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Samsung har haft deras Unpacked i olika städer för varje event och den här gången blev det alltså Seoul. Exakt datum har inte spikats ännu men det blir av i juli nästa månad. Samsung avslöjade dock att de har valt Seoul för landets inflytande i trender och att det reflekterar Samsungs självförtroende i den böjbara kategorin. Med andra ord kan vi räkna med att Samsungs böjbara telefoner kommer att stjäla showen nästa månad. Samsung tog senare bort deras pressmeddelande med informationen.


Senaste ryktena för Galaxy Z Flip 5 är en större skärm på utsidan tillsammans med ett nytt gångjärn som gör att vecket i skärmen blir mindre synligt. Galaxy Z Fold 5 ryktas även den få ett nytt och förbättrat gångjärn. Båda telefoner kanske får Snapdragon 8 Gen 2 innanför huven. Förhoppningsvis har Samsung något extra att visa upp i den böjbara kategorin.

Via: Engadget

Läs mer
Kultur

”Talk to Me” kan bli sommarens skräckis

En balsamerad hand är inte alltid party

Den 28 juli är det biopremiär för ”Talk to Me” som är Youtube-bröderna Philippous regidebut.

Danny och Michael Philippou har Youtube-kanalen RackaRacka tillsammans med över 6,7 miljoner följare. Med en hel del skräckteman där så blev deras övergång till film ganska naturlig. ”Talk to Me” handlar om ett gäng ungdomar som hittar en balsamerad hand.

När de lägger sin hand i den och ber den prata med dem så får de kontakt med andevärlden. Det här blir så klart festernas höjdpunkt men dörren som de har börjat att glänta på kommer snart att öppnas helt.

Läs mer
Smarta Hem

Matter support på iOS dyker upp i Google Home-appen

Fungerar dock inte helt problemfritt i nuläget...

Google har tidigare lovat support för att lägga till produkter som har stöd för Matter i Google Home-appen för iOS. Nu ska det vara möjligt men tålamod krävs…

Det var vid utvecklarkonferensen Google I/O 2023 som det meddelades att stöd var på gång för att lägga till Matter-kompatibla enheter direkt i iOS-appen för Google Home. Nu har uppdateringen kommit men de försök jag gjort än så längre resulterar i fel hela tiden… Funktionen har funnits i Android-versionen av Google Home ett tag och nu finns denna möjlighet alltså även för iOS-versionen.

Så här ser det ut i iOS-versionen av Google Home och här har jag försökt att lägga till en Matter-kompatibel ljuskälla från Nanoleaf som jag testar. Att lägga till denna i Apple Home var inga som helst problem men här skiter det sig gång på gång…

Allt är förberett för att kunna ansluta, det finns Matter-kompatibla enheter från såväl Nest som andra tillverkare men likväl så stöter jag på patrull när jag försöker. Kanske är det något mer som behöver uppdateras på Googles sida eller så har jag bara otur…

Har du lyckats med konststycket att lägga till en Matter-kompatibel produkt i Google Home-appen för iOS?

Källa: 9To5Google

Läs mer
Laddar inlägg