Nytt i bubblan

Smarta Hem

Ikea Tretakt dyker upp på varuhus i Tyskland

Nya generationen smart plug blir även denna en klumpig historia

Att Ikea är på gång med en ny smart plug är ingen hemlighet. Det har ryktats en del om kommande Ikea Tretakt och börjar det hända något, åtminstone i Tyskland.

Ikea Tretakt är namnet på företagets nya smarta plug eller fjärrströmbrytare som de också kallas ibland. De äldre modellerna har sålts ut i varuhusen nu under en tid vilket gett indikation om att något är på gång och april månad är det som nämnts. Nu har dock Ikea Tretakt dykt upp på varuhus i Tyskland utan att synas på hemsidan. Bilder som dykt upp på Reddit visar på ett paket med smart plug samt en tillhörande fjärrkontrollen som påminner om “Rodret”.

New smart plugs TRETAKT available
byu/johnvogel intradfri

 

Även om formatet ser ut att vara lite mindre än tidigare version så ser det ändå ut att vara en lite klumpigare sådan. Chansen att trycka in två bredvid varandra i våra svenska uttag är minimal som det ser ut på bilderna. Utöver formen så är en annan skillnad att den har en fysisk knapp för att sätta på eller stänga av enheten vilket saknades på första generationen. Den inbyggda LED:en lyser också svagare än i äldre modellen enligt inlägget på Reddit.

Kommunikation sker via Zigbee 3.0 vilket ger en hel del möjligheter i det smarta hemmet för kompatibla hubbar. Huruvida den fungerar med den äldre Trådfri Gateway är inte känt än men vi lär få återkomma med mer information när denna blir officiell. Priset som nämnts av de som hittat Tretakt redan pekar på 9,99 euro inklusive fjärrkontroll vilket får anses vara ett schysst pris. Denna modell är bara för AV/PÅ men det ryktas även om en kommande modell längre fram som kan mäta energiförbrukning – vi lär få återkomma. Det finns lite mer information att läsa på Github också.

Källa: HomeKits

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Pryl

Philips lanserar appen HomeID som styr köksmaskinerna

Appen ger även möjlighet till inspiration samt support

Nu ska det bli enklare att kontrollera sina köksmaskiner och få inspiration. Åtminstone för de som använder Philips och detta med appen HomeID.

Philips lanserar nu appen HomeID som styr köksmaskinerna och ger användarna inspiration. Köksapparater från Philips kan anslutas till appen vilket innebär mer möjligheter när det gäller styrning och kontroll av dessa. Det går också att få inspiration till matlagning via appen samt support om detta behövs.

HomeID kommer att ersätta NutriU-appen (Kitchen+) för köksapparater och Coffee+ App för kaffemaskiner. Appen kommer att lanseras i över 70 länder och inkluderar Airfryers, Mixers & Juicers, Air Cookers, All-In-One Cookers, Kitchen Machines, Pasta Makers, Rice Cookers och Coffee Machines. Den finns tillgänglig att ladda ned i App Store (iOS) och Google Play (Android).

Källa: Pressmeddelande

Läs mer
Senaste recensioner
Pryl

HP uppdaterar sina laptops i Pavilion och Envy-serien

Första enheterna från HP som får inbyggd Copilot

HP har uppdaterat sina laptops i Envy- och Paviljong-serierna. De nya modellerna får inbyggda AI-funktioner och koppling mot Copilot.

Amerikanska datorjätten HP har uppdaterat sina laptops i Envy- och Pavilion-serierna. De nya bärbara datorerna utrustas bland annat med de senaste AI-funktionerna och får tillgång till Copilot från Microsoft. Bland andra nyheter finns processorerna Intel Core Ultra eller AMD Ryzen med dedikerade NPU:er för anpassad prestanda samt HP Smart Sense som automatiskt optimerar fläktljud, temperatur och prestanda via AI.

HP Pavilion Aero 13,3 väger mindre än 1 kilo och med HP Fast Charge via USB-C fås upp till 12 timmars batteritid. Displaystorleken är 16:10 med en WQXGA-display på 2,5K-upplösning. Den inbyggda kameran är på 5 MP med manuell kameraslutare och Windows Hello ansiktsigenkänning. Rekommenderat pris är 13 990 kronor och den finns tillgänglig i maj månad.

HP Pavilion 16 har fått 10,3 % mer visningsutrymme än tidigare Pavilion 16 samt en större precisionspekplatta och bakgrundsbelyst tangentbord. HP Fast Charge ger upp till 19 timmars batteritid på enheter med upp till en Intel CoreTM Ultra-processor vilket är en ökning med 44% jämfört med tidigare generationen Pavilion 16. Rekommenderat pris är 9 990 kronor och den finns tillgänglig i maj månad.

HP Envy x360 14 och HP Envy x360 16 finns i två versioner, antingen i storlekarna 14″ eller 16″ och med antingen Intel- eller AMD Ryzen-processorer. Upp till 17 timmars batteritid och 16:10-display med 2,8 K OLED-skärm. Rekommenderat pris för Envy x360 14 är 12 990 kronor och för Envy x360 16 är priset 13 990 kronor, båda modellerna förväntas finnas tillgängliga i maj månad.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer
Hobby

LEGO trycker plattan i mattan

Det blir fler bilar i sortimentet

Lego har på senare tid satsat extra på bilracing och det är något de tänker fortsätta med.

Både för små och stora kommer det bilar i flera serier. Allt från City, Speed Champions, Technic och Creator. Flera licenserade samarbeten med stora tillverkare som Ford, Audi och inte minst McLaren och Formula 1.

Vi har provbyggt Speed Champions 2023 McLaren och McLaren & Senna i Icons-serien. Båda väldigt naturtrogna och roliga byggen. Se videon ovan för att se speedbuild och höra exakt vad vi tycker om byggena.

2023 McLaren Formel 1 och McLaren MP4/4 & Ayrton Senna lanserades båda 1 mars och finns nu att köpa hos Lego och andra återförsäljare.

Läs mer
Apple

Nya iPad Pros kan lanseras inom kort – utan något event

Mark Gurman har rätt som vanligt

Det verkar inte bli något Apple-event i mars, vilket kan innebära mindre uppdateringar för iPad Pro-modellerna.

Bloombergs Mark Gurman har återigen fått hälften rätt när han skrev att Apple planerar att lansera nya iPad- och Mac-modeller i slutet av mars utan något event. Tidigare idag presenterade Apple nya MacBook Air-modeller med bara ett pressmeddelande – så det återstår att se om iPad Pro får samma behandling. Om så är fallet kommer iPad Pro-modellerna troligen inte att bjuda på några stora nyheter förutom M3-chippet.

Efter alla rykten trodde många att årets iPad Pro skulle få en OLED-skärm och kanske en ny design. Men det känns inte så troligt om Apple inte håller en presentation. Det första Apple-eventet i år kan bli WWDC 2024 – där företaget kommer att prata om sina kommande mjukvaruuppdateringar som iOS 18 med alla AI-funktioner som det ryktats om.

Läs mer:

Läs mer
Apple

Apple uppdaterar MacBook Air med M3

”Världens bästa bärbara datorer för AI”

Apple har presenterat nya MacBook Air-modeller med deras kraftfulla M3-chip som ger bättre prestanda och stöd för två externa skärmar.

M3-chippet är tillverkat med 3-nanometersteknik och gör MacBook Air upp till 60 procent snabbare än modellen med M1 och upp till 13 gånger snabbare än den snabbaste MacBook Air med Intel. De nya bärbara datorerna har också fått nya färger, snabbare wifi och stöd för upp till två externa skärmar. Dessutom har de fått en effektivare Neural Engine som enligt Apple gör dem till världens bästa bärbara datorer för AI.

De nya MacBook Air-modellerna har samma tunna design i aluminium och Liquid Retina-skärm med en batteritid på upp till 18 timmar. De nya MacBook Air-modellerna finns tillgängliga i fyra färger: midnatt, stjärnglans, rymdgrå och silver. De kan beställas från och med idag och levereras från och med fredagen den 8 mars. Priset börjar på 15 995 kronor för 13-tumsmodellen och 18 995 kronor för 15-tumsmodellen. MacBook Air med 13-tumsmodellen och M2 fortsätter att vara tillgänglig från 13 495 kronor.

Apples pressmeddelande 

Läs mer: 

 

Läs mer
Apple
Det har runnit mycket vatten under Öresundsbron sedan Spotify lanserades på iOS. Foto: Teknikveckan

Spotify tog hem senaste ronden – Apple får böta miljarder i det europeiska streamingkriget

20 miljarder kronor

Streamingkriget hårdnar mellan Apple och Spotify och nu ger EU-kommissionen en bredsida mot Apple. Den amerikanska jätten ser ut att behöva böta 1,8 miljarder Euro (runt 20 miljarder svenska kronor) i vad som EU-kommissionen ser som konkurrenshämmande verksamhet.

Det hela handlar i grunden om App Store där Apple tar en avgift för köp och prenumerationer som görs via App Store. Samtidigt är det inte tillåtet för App-utvecklarna att hänvisa till andra sätt att betala – sätt som kan vara billigare.

Därmed hämmas konkurrensen menar EU-kommissionen. Att Apple har en egen musiktjänst är inget som kommisionen tar hänsyn till i sammanhanget utan det handlar bara om den avsaknaden möjligheten för App-utvecklarna att visa upp alternativ.

Det var Spotify som anmälde Apple till EU-kommissionen år 2019. Detta berättade Daniel Ek i ett blogginlägg. Spotify ser ut att redan från start haft som affärsinriktning att kritisera Apple för sitt upplägg med avgifterna i App Store. Det är nämligen något som företrädare för bolaget ofta återkommer till.

Läs mer hos EU-kommissionen.

Apples inställning

Apple är inte nöjda med beslutet och meddelar i ett uttalande att bolaget kommer överklaga. Vidare får vi en känsla av att Apple tycker att det hela är mycket orättvist. I uttalandet skriver Apple att App Store i mångt och mycket är grunden för hela Spotifys framgång och att Apple lagt ner en ansenlig mängd resurser att hjälpa Spotify.

Teknikveckans åsikt

I grunden handlar det hela om en diskrepans mellan vad App Store är för något. I Apples ögon är det deras egna digitala butik som andra får använda med allt större frihet men samtidigt är det något som Apple i grunden äger och borde få bestämma själv över. Att någon får komma utifrån och diktera villkoren så som att välja att inte betala något för att använda tjänsten är i Apples ögon absurt.

Och i de flesta fall är det också en absurd tanke – men App Store liksom några andra stora dominerande tjänster är inte som andra. I EU-kommissionens ögon är App Store infrastruktur som lägger grunden för övriga verksamheter. iPhone är idag en så dominerande plattform att det skadar marknaden och konkurrensen om Apple själv får bestämma fullt ut över den – i alla fall om de bestämmer fel.

Skillnaden mellan App Store och exempelvis de digitala TV-spelsbutikerna

I det ligger en skillnad mellan exempelvis tv-spelsvärlden där Microsoft bestämmer över den digitala butiken på Xbox medan Sony bestämmer över den digitala butiken på Playstation 5. Dessa butiker är långt i från en del av alla europeiska medborgarres liv, det finns dessutom alternativ, köp en PC och ladda hem där i stället. Spel är inte heller lika viktigt som de appar vi har på telefonen – spel är nöje och telefonen är i princip där vi har hela vårt digitala liv.

Det enda valet för en iPhone-användare är så fall att byta till Android men där uppstår egentligen samma problem och har samma regler – vi kan också anta att Google kan hamna i samma trångmål. Dessutom är det troligen ett större hinder för de flesta att byta mobiltelefon jämfört att välja vilken konsol de skall spela Minecraft på.

Apple har helt vuxit sig så stora när det kommer till iPhone och App Store att de möjligen inte ens själva inser att de som enskilt företag ligger bakom en av de viktigaste digitala infrastrukturerna som finns i vår värld och vad det innebär för dem.

Läs mer
Mobil

Googles Pixel-telefoner snart redo för satellitnödsamtal

Precis som iPhone

Google har börjat rulla ut en ny funktion för sina Pixel-telefoner som gör det möjligt att kontakta räddningstjänsten via satellit.

Funktionen heter “Satellite SOS” och syns i inställningarna för säkerhet och nödsituationer – men är än så länge inte aktiverad. Efter lite kod-grävande har funktionen beskrivits av Google att ge användare möjligheten att kunna ringa eller skicka sms till räddningstjänsten, dela sin plats via Google Maps och svara på frågor om sin nödsituation. Funktionen kommer även att dela information om ens namn, telefonnummer och upp till tre nödkontakter med räddningstjänsten och satellitleverantörer.

Det är oklart när Google tänker lansera funktionen på riktigt. Men att den redan syns på Pixel-telefoner tyder på att det inte är långt kvar.

Via: 9to5google

Läs mer:

Läs mer
Podcast

Elbilsveckan: Laddhyfs och baklyktor

När pöbeln kom till laddstationen

Har hyfset på laddstationerna försämrats nu när alla är välkomna dit?

Denna vecka är det elbilsmässa i Europa och en liten, men ändå stor, nyhet har visats upp. I Kina så kom en ny version av Zeekr 001, är det så att man ska avbeställa om man väntar på en här i Sverige?

Det här med bakljus är svårt för många och Peter styr upp och förklarar hur det fungerar. Sen pratas det laddhyfs vid laddstationen och då finns såklart ingen bättre än laddstationsägaren Haris Dzafic att ha med i podden. Han passar också på att berätta om sin andra station och varför det här med tak kanske inte är så enkelt som man skulle kunna tro.

Lyssna på Elbilsveckan

Sponsring

Skaffa Acast+ för att lyssna reklamfritt: Elbilsveckan Acast+

Vill du vara med och sponsra Elbilsveckan och nå ut till tusentals elbilsentusiaster. Vi ger våra lyssnare ditt budskap med en personlig touch som intresserar våra lyssnare. Kontakta oss om ni har frågor och önskemål via [email protected].

Diskutera avsnittet i forumet på elbilsveckan.se.

Läs mer
Pryl

Vad kunde besökare ta del av på MWC 2024 i Barcelona?

Mestadels produkter som får mobiltelefonin att fungera men lite annat kul fanns också

Tidigare i veckan hölls den stora mässan MWC 2024 i Barcelona och som vanligt var fokus på mobilbranschen. Vad var det då som lockade mest dessa dagar?

Efter den stora elektronikmässan CES som hålls i Las Vegas så är nästa stora event MWC som brukar gå av stapeln i Barcelona. I samband med att Xiaomi presenterade sina nya mobiltelefoner i Xiaomi 14 Series på söndagen så gavs det möjlighet att även närvara vid MWC 2024 under måndagen. Detta är världens största mässa som fokuserar på mobilbranschen och det som händer i och kring denna. Mässan tar upp en stor yta och de många hallarna visar upp montrar i olika storlekar, från de med en liten disk och en stol till de mer skrytsamma som Huawei intagit mässområdet med. MWC 2024 är egentligen ingen direkt konsumentinriktad mässa utan det är folk i branschen som får ut mest av ett besök här. Även om en del av de större företagen som är verksamma direkt mot konsumenterna ställer ut här så är det mycket fokus på allt bakom som får våra mobiler att fungera. Häng med på en liten genomgång av det som stack ut lite på MWC 2024!

Det var ingen större överraskning att montern hos Xiaomi var fullbelamrad i stort sett hela tiden. Utöver att visa upp sina nya mobiltelefoner, smarta klockor samt en hel del andra produkter från företagets ganska stora ekosystem av elektroniska produkter så var det deras nya elbil, Xiaomi SU7 som fick besökarna att dras till montern. Troligtvis var detta den mest fotograferade produkten på hela mässan och det är fullt förståeligt – det är trots allt ett trevligt designat och iögonfallande fordon där man vill knyta samman det smarta hemmet med mobila enheter till fordonet och detta då via Xiaomi HyperOS.

En annan intressant produkt som fångade undertecknads blick var deras “Mijia Dual-drum Washer Dryer 15 kg” som finns att köpa på den kinesiska marknaden. Denna kombinerade tvättmaskin och torktumlare ger ett mer stilrent intryck än många andra liknande kombinationer och detta då man valt att integrera displayen i luckan på enheten. Detta innebär att den sedvanliga raden ovanför luckorna försvinner vilket innebär en mer kompakt lösning. Huruvida vi får se vitvaror från Xiaomi i Europa återstår att se – de har trots allt en stor mängd sådana ute på marknaden i Kina som gör hemmen lite smartare.

I Samsungs monter så var det inte oväntat mycket nyfikna blickar kring deras Galaxy Ring som officiellt visades upp på MWC 2024. Denna smarta ring ska ge användare mer inblick i hälsan och kunna bidra till förbättringar för en enklare vardag. Full med sensorer som mäter både det ena och det andra vilket inkluderar sömn, puls och en del andra mätvärden så drog montrarna till sig besökare. Samsung Galaxy Ring kommer i tre olika färger, svart, silver och guld när den lanseras senare i år. Givetvis var det också mycket fokus på de nyligen lanserade mobiltelefonerna Galaxy S24 Series.

En annan intressant produkt som visades upp var den vikbara mobiltelefonen från Motorola som visades upp som prototyp i höstas. Nu fick den fortsatt uppmärksamhet där den kunde betraktas på närmare håll i sin monter. Visst kan det vara smart att kunna vika sin mobiltelefon så att den står av sig själv när man vill kolla på film eller något men sen då?

Kan gemene man tänka sig att vrida mobiltelefonen runt handleden och sedan knalla runt med denna under dagen? Nja, det vete tusan eller det kanske man vill under joggingturen men det känns då som att den ganska snabbt blir mindre fräsch… Oavsett vilket så är det trevligt att företagen vågar ta ut svängarna idag så inte allt ser likadant ut.

I montern hos Honor gick det att betrakta en av deras nya mobiltelefoner, Honor Magic V2 RSR som begåvats med “Porsche Design” vilket inte går att missa. Den vikbara mobiltelefonen mäter 9,9 millimeter i hopfällt läge och har en Snapdragon 8 Gen 2-processor.

Även Honor Magic6 Pro visades upp och med sin större, centrerade kameraö flockades även besökare kring denna. Denna mobiltelefon har redan lyckats samla på sig en mängd utmärkelser och har en ljusstyrka på maximalt 5 000 nits vilket ser ut att imponera.

Det som fick mest uppmärksamhet i montern hos telefonoperatören Deutsche Telekom var deras applösa mobiltelefon. Huruvida denna kommer att bli något som slår igenom återstår att se men en mobiltelefon som inte kräver några fast installerade appar låter ju som att en hel del problem på marknaden hade lösts.

ZTE visade upp sin senaste vikbara mobiltelefon, Nubia Flip 5G som sägs få ett attraktivt pris. En liten och fickvänlig mobiltelefon som utvikt har en skärmstorlek på 6,9″ och som kommer i olika färger.

I montern hos D-Link fanns givetvis en hel del nätverksprodukter att beskåda och en av dessa hade en design som …inte riktigt är vad man förväntar sig av en wifi-router. Denna Wi-Fi 6 router har dock varit ute på marknaden ett tag och den stora fördelen måste vara att den är lätt att hålla ren vid dammtorkning…

Kinesiska företaget Lenovo visade upp sin transparenta laptop vilket givetvis var något som besökare flockades runt. Visst ser deras ThinkBook med MicroLED-skärm ut som något från Minority Report men ärligt talat – hur många kommer de att sälja och är det något gemene man kommer att sukta efter? Nja, kanske inte men som sagt var – kul när företag vågar sig på något nytt!

MWC 2024 i Barcelona bjöd på mycket mer än ovan nämnda produkter men det är svårt att försöka fånga det mesta på ett kortfattat och tillgängligt sätt. I så fall krävs det fler dagar på plats och en stor portion tålamod och planering. Oavsett vad man tycker så är det ju konsumentprodukterna som är mer tilltalande än en 5G-pryttel som sitter i en mast och ser till att våra mobilsamtal kommer fram. Lite konstigt dock att man på en mässa där en stor del av företagen pratar om 5G så fanns det i bästa fall enbart 3G tillgängligt i mässhallarna vilket innebar långa svarstider vid uppladdning av bilder till sociala medier.

Det fanns också en stor mängd startups som visade upp sina produkter och tjänster och alla med en positiv inställning. Huruvida de är kvar som enskilda företag eller hoppas på uppköp återstår att se och mellan montrarna skådades också lite kring det smarta hemmet men ingen av de stora aktörerna hade någon monter som lade mycket fokus på detta – det skulle vara Xiaomi då. MWC 2024 är en gigantisk mässa med fokus på den mobila branschen och mycket av tekniken som används för att vi ska kunna kommunicera med varandra vilket gör den lite mindre tilltalande för den större massan.

Läs mer
Laddar inlägg