Sponsrat inlägg

3 saker vi bör förvänta oss av en rimligt prissatt robotdammsugare

Rent och prydligt
Hela detta inlägg är en annons för Dreame

Om vi bara skulle få välja en smarta hem-produkt är det lätt att tänka på robotdammsugaren. Få saker ökar vardagskvalitén så mycket som att slippa dammsuga själv.

På bara några år har de dessutom gått från att vara blinda väggbumpare till avancerad laserförsedda allrengörare med självtömning. Men med det har kostnaderna ökat och det är inte ovanligt med en prislapp på över 10 000 kronor.

Det finns emellertid varianter som är mer rimligt prissatta. I den här artikeln skall vi ta oss en titt på vad vi kan och bör förvänta oss utav dessa.

Dreame D10 Plus med självömmande station

Självtömmande Dreame D10 Plus har en sugförmåga på 4000 Pa och klarar dammsuga upp till 270 m².

Men först en lektion i sugförmåga

Sugförmågan på robotdammsugare mäts i tryck och har enheten Pascal (Pa). Uppkallad efter den franske fysikern Blaise Pascal. Alla robotdammsugare specificeras baserat på dess max-läge. Traditionellt har sugförmågan legat på 2000-2500 Pa för robotdammsugare. På senare tid har det kommit dammsugare med betydligt högre sugförmåga än så.

Dreame D10 Plus dammsuger en matta

Med en hög sugförmåga kan bland andra Dreame D10 Plus gå i lite tystare normalläge på trägolvet medan den automatiskt går upp i maxläge när den känner av en matta.

Känner in rummet

Numera klarar många robotdammsugare att identifiera rummets väggar och stora möbler. Det löser tre saker. Dels behöver inte robotdammsugaren längre köra in i golvlisterna för att veta var det tar stopp.

Dreame D10 har Lidar som "målar" upp rummet

Dreame D10 Plus “målar” upp rummet genom att skicka ut ljussignaler som studsar mot väggarna. Det kallas Lidar och hjälper den att optimera navigering och inte köra in i golvlisterna i onödan.

Med Lidar kan robotdammsugaren också optimera städningen. Det betyder att den redan vid start vet hur den skall lägga upp dammsugningen för att maximera städytan. Det minskar energin som behövs och därmed sparas dammsugaren på batteriet och maximerar livslängden.

Genom att robotdammsugaren vet var den befinner sig får du också möjligheter att sätta virtuella väggar och så kallade no-go zones. För det krävs dock att dammsugaren är uppkopplad.

Dreame D10 uppifrån

Fakta om Lidar

Lidar, eller LiDAR som det ibland skrivs ut, är en form av laser som skickar ut ljusstrålar och sedan mäter tiden det tar för dem att studsa tillbaka till mottagaren. Robotdammsugare bestyckade med Lidar har en liten puckel på ovansidan med ett roterande litet lasertorn. Andra användningsområden för Lidar är bland annat geologiska undersökningar och autonoma bilar.

Använd app – eller rösten

En robotdammsugare som inte är uppkopplad går du fram till, böjer dig ner och trycker på startknappen. Därefter får du hoppas på det bästa. En uppkopplad variant ger dig betydligt fler valmöjligheter. Via appen kan du välja att den skall dammsuga på ett visst ställe, ett specifikt rum eller hela huset. Vi kan schemalägga att den skall börja dammsuga hela huset eller ett visst rum återkommande på en viss tidpunkt. Vi kan be den börja, eller sluta, dammsuga med rösten via Google Home eller Amazon Alexa.

Dreame använder Xiaomi Home-appen.

Dreame använder Xiaomi Home-appen. Där kan du se och hantera kartorna, schemalägga och även skapa automatiska rutiner ihop med kompatibla sensorer från andra tillverkare.

Det är kombinationen med Lidar och appen som moderna robotdammsugare kommer till sin fulla rätt. Har du mattfransar som dammsugaren riskerar att fastna i? Inga problem. Sätt bara en no-go zone över dem. Har du ett hem med stora nivåskillnader så att dammsugaren kan ta sig in i ett rum men inte tillbaka därifrån? Sätt då ut en virtuell vägg.

Dreame D10 Plus stödjer fler våningar

Fakta om flera våningar

Det finns robotdammsugare som stödjer flera våningar om du vill bära den upp och ned för trappan. Viktigt är då att du aktiverar flervånings-funktionen. Den hittar du oftast under menyn kartor. Då kommer den skapa en karta för varje våning och automatiskt byta mellan dem beroende på vilken våning den är på. Detta gäller även om vi har flera rum som robotdammsugaren inte själv kan ta sig emellan.

Självtömning – för en renare känsla

Länge var självtömning en funktion som endast fanns i de absoluta toppmodellerna. Numera är det något som letat sig ner i mer frugala prisklasserna. Att dammsugaren tömmer sig själv handlar inte bara om att slippa gå ut med soporna så ofta.

Dreame D10 Plus med laddstationen i bakgrunden

I och med den självtömmande dockningsstationen behöver vi inte själva tänka på att tömma Dreame D10 Plus. Dammsugarpåsen i dockningsstationen är på 2,4 liter och klarar ungefär 45 dagars dammsugning.

Det är även mer hygieniskt. Det kan damma rejält när du tömmer ut dammsugarens lilla behållare. Självtömmande dockor har en sluten dammpåse som vi tar upp utan att sprida några allergener omkring oss. Själva dammsugaren mår också bättre av att automatiskt sugas ren varje gång den dockar.

Dreame W10 Pro moppar ett hallgolv

Dreame W10 Pro har ett unikt roterande borstsystem som i princip polerar bort fläckarna.

En annan typ av självtömning

Under sista året har det kommit dammsugare som i stället fyller vattentanken inför moppning och efter tömning sköljer ut och tömmer dammsugaren. De passar bra i lite smutsigare områden som källare eller en farstu.

Dreame W10 Pro inkopplad i dockstationen

Dreame W10 Pro har fokus på moppning. Du fyller den högra tanken med rent vatten och sedan fylls den vänstra på med smutsigt vatten efter varje dammsugning. På så sätt slipper du tänka på att fylla på och robotdammsugarens vanliga vattentank inför varje städuppdrag.

Priset för Dreame D10 Plus som vi använder i den här artikeln är 4 490 kronor och finns att köpa hos tex. NetOnNet och Elgiganten. Det kallar i alla fall vi en rimligt prissatt robotdammsugare.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!