Recensioner

Airpods Max – Apple-extravagans till ett överpris eller faktiskt riktigt nice?

Det lutar åt det sistnämnda

AirPods Max är de första over ear-hörlurarna från Apple och några av de första hörlurarna som är riktade till massmarknaden som har en prislapp över 6000 kronor.

AirPods Max Silver

Det är inte heller så lite över. Här i Sverige kostar de 6795 riksdaler från Apple Store. Närmsta konkurrenterna Sony WH-1000XM4 och Bose 700 kostar strax under 4000 kr respektive under 3000 kr.

Vi får alltså ett par hörlurar i en prisklass som ligger mitt i mellan normalpriset för ett par konsumentlurar i högre klassen samt vad ett par entusiasast-hörlurar kostar. Men gör inte misstaget att tro att de är något annat än just konsumenthörlurar. De är i grunden trådlösa och trådlös ljud komprimeras. I detta fallet via AAC (Advanced Audio Coding) vilket används i alla Apple-sammanhang. Det betyder kort och gott att ljudet som kommer in i dem redan har försämrats en aning. Men flaskhalsen kvalitetsmässigt för de flesta är ändå Spotify eller Apple Music som är ännu mer komprimerat.

AirPods Max

Ljud

Med målgruppen väl cementerad kan vi konstatera att skillnaden i pris mot Sony och Bose märks på ljudet. Det här är de bästa hörlurarna vi testat. Allting är bättre, diskant, bas och mellanregister. Värt att notera att vår musiksmak gärna uppskattar en tydlig och stundtals tung bas. Flera menar på att ljudet blir något sämre vid aktivering av aktiviv brusreducering men vi kan inte påstå att vi märker någon större skillnad.

Vi kan dessutom köpa till en 3,5 mm till lightning-kabel om vi önskar få in högre kvalitét eller lyssna från en enhet som inte har bluetooth. Exempelvis på flyget. En sådan kostar 395 kronor. Det är inte konstigt att den inte ingår då få skulle använda den. Däremot tycker vi det är synd att det inte går att använda den medföljande USB-C till Lightning-kabeln även för musik. För väljer vi att ansluta 3,5 mm-kabeln så går det inte att samtidigt ladda hörlurarna. Till slut kommer de 20 timmarna som batteriet skall räcka att ta slut. Särskilt om de inte är fulladdade från början.

Här borde de erbjudit ett så kallat passivt läge med kabel där brusreducering inte fungerar men som inte drar batteri. Det har exempelvis Sony WH-1000XM4.

Vidare älskar vi funktionen för så kallat rumsligt ljud som genom att används 5.1-ljud eller Atmos-signaler skapar ett mer atmosfärsikt ljud när vi tittar på film på iPad och iPhone. Nu önskar vi bara att fler tjänster än bara Apple TV+ ger surroundljud på iOS-enheter samt att Apple TV kommer börja stödja det.

AirPods Max Silver

Funktion

Vi har två knappar på ovansidan. En för att ändra mellan aktiv brusreducering, transparens och standardläge. Aktiv brusreducering tar bort det mesta av ljudet utifrån medan transparens förstärker det. Brusreduceringen är något av det bästa i branschen men är du känslig så bör man testa några olika hörlurar i just den miljön du befinner dig i. Vi har av naturliga anledningar inte haft möjlighet att testa hur den fungerar i flygplansbuller.

Den andra knappen ser ut som kronan på en Apple Watch och vi kan snurra på den på samma sätt. Det förändrar volymen. Klickar vi en gång pausar vi, två gånger byter vi låt och tre gånger går vi tillbaka. Precis som vi är vana vid.

Den saknar avstängningsknapp men om vi lägger det i det medföljande fodralet går de ner i vila direkt annars gör den det automatiskt efter fem minuter. Efter ytterligare 18 timmar i fodralet stänger den av bluetooth och hitta-funktionen helt och hållet medan det tar 72 timmar att göra det utan fodralet.

Fodralet som följer med är så taffligt att det knappast kommer skydda AirPods Max adekvat av sig självt. Vi har för övrigt redan tappat bort det.

Vi hade också önskat att de gick att ladda via induktionsladdning så vi hade sluppit förhålla sig till den allt äldre och mindre attraktiva Lightning-anslutningen. Eller att man valt USB-C.

AirPods Max

Design

AirPods Max står ut formmässigt men har så hög kvalitetskänsla att bara det gör de värda minst tusen kronor mer än konkurenterna. Färgerna är samma som till nya iPad Air. Rymdgrå, silver, grön, “himmelsblå” samt rosa.

AirPods Max

I AirPods Max fall heter det bara rosa medan det i iPad Air-sammanhang heter roséguld. Mycket riktigt är de rosa AirPods Max-varianterna väldigt mycket rosa. I vårt tycke står de ut rejält och kommer bli svårt för de flesta att bära med värdighet på stan. Övriga färger är riktigt snygga. Kuddarna är avtagbara och vi kan köpa nya för 850 kronor vilket gör att vi kan mixa olika färger för personliga kombinationer.

AirPods Max

Kuddarna är i övrigt ganska varma. Det är trevligt så här på vintern men det blir inga raska promenader med dem.

Ytterkåporna är gjort i metall i en bransch där det mesta är plast. Det gör att AirPods Max är något tyngre men inte för tunga.

Recension: AirPods Max

Detaljer

Betyget är emellertid baserat på att dessa är de bästa och det som hindrar absolut toppbetyg är valet av Lightning-kontakt i kombination med avsaknad av induktionsladdning.

Sammanfattning

För dig som vill ha det bästa i sitt segment är Airpods Max solklara vinnare. Både när det kommer till form och funktion. Däremot är de inte så överlägsna att du lider av att nöja dig med det näst bästa. För när det kommer till ljud är det ju så att ingenting är bättre än det du har om du inte råkat lyssna på det du inte har. I många fall fungerar litenheten i in-ear bättre så ofta vill vi äga både och. Då är den totala prislappen på AirPods Max samt ett par AirPods Pro uppe i nästan 10 000 kronor. Satsar du på ett par AirPods Pro ihop med förra årets Sony-flaggskepp WH-1000XM3 som i princip är lika bra som årets XM4 är samma summa strax över 5000 kronor och SÅ mycket bättre är inte AirPods Max.

Betyg: 4.5 / 5

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer