Det börjar sakta men säkert lanseras skärmar som inte bara fokuserar på att vara bra utan även snygga och idag ska vi spana in Alogics senaste tillskott.
Jag skulle nog våga påstå att specifikationer väger lika tungt som design för mig och det åker inte in vilken skärm som helst i mitt hem och som en blixt från klar himmel släppte Alogic en skärm. Min första tanke när jag rullar Alogic Clarity på tungan är inte en stilren och snygg skärm som både ser dödsläcker ut på skrivbordet men som även presterar riktigt bra – men vilken örfil jag fick.
Det första mötet
Det plingade på dörren och där stod budet och räckte fram en gulvit, stor kartong som såg allt annat än stilren och spännande ut. I ärlighetens namn kände jag inte det där normala tekniksuget av att sprätta upp kartongen och känna ruset av lycka färdas genom kroppen. Kartongen fick parkera på vardagsrumsgolvet ett par timmar och medans jag satt där i soffan så sneglade vi på varandra ett par gånger men tillslut så var det dags. Sakta och försiktigt drar jag upp bladet från brytkniven och påbörjar min operation.
Jag kan tänka mig att jag kände samma känsla som en kirurg känner när hen gör en gigantisk upptäckt i en människokropp för i denna trista kartong låg något som nästan gav mig gåshud – en skärm som skulle kunna ha gjorts av Apple.
En design som bara går att älska
När vi placerade Alogic Clarity på skrivbordet så var det direkt dags för granskning och skärmen har en tunn ram med ett sömlöst glas som sedan omfamnas av en grå plastkropp. Skärmen står på en platt fot som är i aluminium och någon obskyr logga på framsidan av skärmen är det inte tal om, även foten är i aluminum. Baksidan av skärmen bullar ut en del men vi får nog ändå anse att skärmen som helhet klassas som tunn. Men väl på skrivbordet så känns allt bara rätt. En stilren design med små, svarta kanter och den ser verkligen dödsläcker ut på skrivbordet.
Vissa saker är inte Apple
På baksidan har vi totalt 8 portar, en USB-A, USB-C (som skickar in 90W PD i vår dator), två HDMI, DisplayPort, USB-B och en ljudutgång. Skärmen som man sätter fast på ett metallstativ går att justera både i höjd- och i sidled och det går även att välja om den ska vara liggande eller stående. Som den MacBook Pro-användare jag är så kopplas skärmen med fördel in i datorn direkt med USB-C och när kablarna var i så hände absolut ingenting.
Normalt sätt så brukar en skärm automatiskt känna av vad som är anslutet men här fick jag börja leta fysiska knappar på undersidan för att ändra till USB-C. I samma ögonblick som jag börjar fippla med knapparna på undersidan så är det som att få en blöt disktrasa i ansiktet och jag inser att det här inte är en skärm från Apple. Verkligheten har kommit ikapp mig och det känns återigen som en klassisk PC-skärm på grund av det fruktansvärda menysystemet som skärmtillverkare aldrig riktigt får till. Längst till höger finns av/på-knappen och sedan har vi fyra knappar till. OK-knappen har de av någon anledning placerat längst till vänster så att ställa in de mest simpla sakerna kändes som att köra på svåraste svårighetsgraden i Guitar Hero där man fipplar runt och inte har en aning om vad man pysslar med.
Det finns även två inbyggda högtalare och här står Apple än idag totalt obesegrade. Ljudet är burkigt och platt men fungerar för att se något YouTube-klipp eller ha lite låg musik på i bakgrunden men inte mycket mer.
Alogic vi förlåter er för knapparna
När skärmen äntligen är inställd efter våra preferenser och svettningarna och frustrationen har lagt sig så börjar lyckan komma tillbaka när vi vilar ögonen på den 27″ stora IPS-panelen som skjuter ut full 4K UHD i 60Hz med en färgpalett på 1,07 miljarder färger. Alogic Clarity har ett dynamiskt kontrastförhållande på 1000000:1 och den har stöd för HDR. Mitt klassiska test är alltid att klippa och färgkorrigera en film på varje skärm jag testar och därefter använder jag antingen min iMac eller MacBook Pro som facit då jag tycker Apple har en av de bästa kalibreringarna från fabrik på sina skärmar.
Alogic Clarity gjorde mig inte besviken och slutresultatet såg mer eller mindre likadant ut på min Mac så som på Alogics skärm. Att skriva artiklar eller läsa är även en fröjd då varje bokstav är knivskarp och likaså ljusstyrkan som går att dra upp riktigt ordentligt (400 nits).