Smarta Hem

Ambi Climate Mini vill göra ditt hem behagligare

Vi har testat prylen som gör din luftvärmepump smartare

Hong Kong-baserade företaget Ambi Labs har nyligen lanserat sin nya produkt Ambi Climate Mini och vi har testat denna under ett par veckors tid. Ambi Climate Mini är en produkt för det smarta hemmet som låter sig styra och kontrollera din luftvärmepump på ett enkelt och bekvämt sätt via din smartphone.

Under ett pressevent som hölls online häromdagen med deras CEO Julian Lee, presenterades den nya versionen av Ambi Climate. Företaget Ambi Labs lanserade sin första produkt 2014 via Kickstarter och är nu inne på sin tredje version av denna smarta enhet som du använder för att styra din luftvärmepump. Det vi ser nu är en betydligt mindre enhet än föregångarna men ändå med samma funktionalitet. Jag har haft förmånen att testa och utvärdera Ambi Climate Mini och se hur den sköter sitt jobb med att ge mig en behaglig inomhusmiljö och temperatur i mitt smarta hem.

Förpackning & utseende

Förpackningen är liten och informativ vilket är bra ur ett miljöperspektiv, fler enheter kan skeppas på en gång vilket ger färre transporter. I förpackningen finns själva enheten, en micro-USB kabel, en strömadapter, ett minimalt väggfäste som ger en i stort sett osynlig upphängning om du väljer att ha den på väggen samt en kom-igång guide. Allt är snyggt förpackat och ger en bra kvalitetskänsla.

Ambi Climate Mini Ambi Climate Mini Ambi Climate Mini Ambi Climate Mini Ambi Climate Mini Ambi Climate Mini Ambi Climate Mini Ambi Climate Mini

Själva enheten är ganska liten (110,2 x 24,5 x 46,8 mm) och snyggt formgiven med ett större öga för att skicka signalerna via IR till din luftvärmepump samt en vit del med en mindre LED-diod som visar aktivt läge. Botten på enheten är tillverkad i ljust trä och ger ett sofistikerat intryck – snyggt gjort! Jämför man med konkurrenterna så står den sig bra och smälter in fint i hemmet. Jag valde att placera den löst på en byrå inom synhåll från min luftvärmepump (ca 3 meter) och det var inga som helst problem med räckvidd eller annat som kunde påverka IR-signalen.

Appen AmbiClimate

Installationen är föredömligt enkel där du i appen för Android eller iOS väljer vilken modell du ska installera. Välj sedan vilket fabrikat din luftvärmepump har och sedan modellbeteckningen på fjärrkontrollen till pumpen (står oftast på baksidan av fjärrkontrollen). Anslut till ditt wifi-nätverk (2.4 GHz) och därefter är det klart. Enkelt. Smidigt. Bekvämt. Föredömlig enkel installation och sedan gör du de inställningar du vill för att personifiera det hela. Du kan också använda valfri bild som bakgrundsbild för en personligare upplevelse.

Utforska appen och se vilka möjligheter som erbjuds. En riktigt bra funktion i appen är en inbyggd “ordbok” där du kan få förklarat vad de olika valen innebär och vad de gör – mycket smart tänkt här! Det finns också en mycket bra och komplett sida med alla tänkbara frågor du kan tänkas ha, se mer här!

AmbiClimate App

I appen ser du en översikt över aktuell temperatur, luftfuktighet och vilket läge som är inställt. I nederkanten finns de olika huvudvalen där du navigerar; Analytics, AC Settings, Device samt Modes. Jag gör en snabb genomgång av vad de olika alternativen erbjuder:

  • Analytics/History – här ser du en tydlig tidslinje över temperatur och luftfuktighet inom- och utomhus
  • Analytics/Insights – fler grafer, hur länge du kört på olika lägen, hur många timmar pumpen varit igång osv
  • Analytics/Deployments – visar när förändringar skett och om det är via manuella inställningar eller AI-funktionen
  • AC Setting/AC Controls – inställningar för luftvärmepumpen, fläkthastigheter, luftriktning samt vilka lägen
  • AC Settings/A.I. Controls – välj vilka lägen som den intelligenta assistenten får använda
  • Device/Timers – timerinställningar för schemaläggning
  • Device/Settings – massor av inställningar för enheten såsom plats, wifi, LED, ljud, status m m
  • Modes/Comfort – AI assistenten
  • Modes/Temperature – temperaturreglage upp och ner
  • Modes/Away – slår på din luftvärmepump för att hålla igång en lägstatemperatur
  • Modes/Manual – replikerar den fysiska fjärrkontrollen
  • Modes/OFF – stäng av enheten via appen

Appen överlag är trevligt uppbyggd och användarvänlig. Du kan även ställa in så att den håller reda på om en av flera användare är hemma och styr luftvärmepumpen utifrån detta. Den använder då geolokalisering för detta vilket är smart så det inte blir kallt som i graven hemma när du själv drar iväg till jobbet och andra halvan ligger kvar i sängen.

Det jag kan tycka är synd är att grafen som visar dagens historik och användning i mitten av appens yta är inte helt genomtänkt. Här visas temperatur och luftfuktighet upp och hur denna utvecklas över dagen men storleken på siffrorna här är alldeles för liten i mitt tycke. Det blir till att kisa med ögonen för att se vad det står här vilket inte är optimalt, speciellt med tanke på att det finns massor av plats såväl upptill som nertill att visa upp denna data på. Hoppas på en optimering här i en kommande version av appen.

Comfort AI Assistant

En av nyheterna med Ambi Climate Mini är deras intelligenta tjänst, Comfort AI Assistant som lär sig hur mysigt just du vill ha i hemmet. En inlärningsperiod där du anger i appen hur du upplever temperaturen inomhus och ju mer feedback du ger desto bättre resultat för din egen “Comfort Profile” (minst 30 st feedbacks behövs här). Du väljer då mellan “Hot”, “Too Warm”, “A Bit Warm”, “Comfy”, “A Bit Cold”, “Too Cold” eller “Freezing” varpå luftvärmepumpen justeras så att du får en optimal inomhustemperatur. Ett smart sätt att lära enheten hur just du vill ha det och samtidigt med glimten i ögat tycker jag. Om man är flera användare i hemmet och har olika preferenser när det gäller temperaturen så balanseras detta mellan de olika profilerna så att alla blir nöjda.

Det jag dock upplevde som lite irriterande är att när luftvärmepumpen är i “Comfort”-mode så piper det till varje gång den ändrar en inställning eller temperatur på pumpen. Troligtvis går detta att stänga av på luftvärmepumpen men inget jag grävde djupare i…

Vill du använda Comfort AI Assistant så är detta dock en abonnemangstjänst som kostar $2,99 i månaden. Enligt företaget är detta en kostnad som ska täcka serverkostnader. Alla nya användare erbjuds dock en fri provperiod för att se om detta är något som anses vara värt att betala lite extra för.

Lär känna din Ambi Climate Mini

En trevlig detalj med att använda Ambi Climate Mini är att du efter aktivering av din enhet får en del e-postmeddelande som hjälper dig att komma igång med enheten på bästa sätt. Ett trevligt sätt för oss som konsumenter att upptäcka och börja använda funktioner som vi kanske missat eller inte tagit till oss än. Dessa e-postmeddelanden kommer med ett par dagars mellanrum och tar upp olika funktioner och ger olika tips och länkar till externa tjänster (Google, Amazon, IFTTT, Siri osv) vilket är något andra företag gärna får ta efter. Bra för de som inte kastar sig över sina prylar och dissekerar dessa ner på detaljnivå innan produkten varit installerad i 2 timmar…

Kompatibilitet med Ambi Climate Mini

Har du en luftvärmepump och vill kunna styra denna via andra enheter så finns det gott om möjligheter här. Vi har testat en del röstkommando via Google Home och det fungerar bra så nu är det lätt att fixa till lite behagligare inomhusklimat från soffan. Utöver nedanstående kompatibiliteter så finns det även ett öppet API för den som vill fördjupa sig i detta.

Ambi Climate Mini har stöd för:

  • Google Assistant
  • Amazon Alexa
  • Siri
  • IFTTT
  • Homebridge
  • Home Assistant

Som ni ser så finns inte direkt stöd för Apple HomeKit vilket säkert inte uppskattas av alla användare. Under presseventet som hölls togs frågan upp och enligt Ambi Labs är detta något som finns i planerna men tyvärr finns ingen tidpunkt för detta än. Den som är uppmärksam här inser att detta är precis vad Sensibo säger om sin produkt och har gjort under längre tid. För dig som vill kunna styra din luftvärmepump direkt i HomeKit finns det idag bara en lösning och denna kommer från tado°.

En av de produkter jag har i mitt smarta hem som jag tidigt kände att jag ville få lite smartare var min luftvärmepump, en Sanyo som levererades med en traditionell fjärrkontroll. När jag 2014 fick ögonen på ett crowdfunding-projekt hos Indiegogo där ett företag vid namn Sensibo hade en lösning för detta släppte jag en tår i mitt ena öga. Äntligen tänkte jag och i juli månad 2015 skeppades den första versionen av deras numera välbekanta kontroll för luftvärmepumpar, Sensibo. Den bestod av två delar och gjorde vad den skulle och appen utvecklades efterhand och fungerade överlag bra. När de valde att uppdatera med en ny version, Sensibo Sky så gjorde jag såklart detta också och var nöjd även då …bortsett från en liten detalj som saknades. Stöd för Apple HomeKit utlovades med jämna mellanrum av företaget men har i dagsläget fortfarande inte dykt upp. Det var också anledningen till att jag för 1,5 år sedan valde att byta denna mot en liknande lösning från tado° som har stöd för HomeKit.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!