Våra telefoner har många briljanta funktioner, men ofta finns det olika vägar till att nå samma sak varav vissa är smidigare än andra. Här är fortsättningen på vår serie om tips och trix som gör dig mer effektiv med din Android-telefon. Eller kanske bara lite mer bekväm.
App app, ack så många appar. Men ibland tar vi onödiga omvägar både för att hitta dem men också att hitta inne i dem. Ofta ligger de i en salig röra över flera hemskärmar. Vi menar att hemskärmen bör vårdas med andakt och lyckligtvis finns det ett effektivt sätt separera appar som används ofta och de som finns med oss mer sporadiskt.
Applådan är viktigare än byrålådan
Med funktionen applåda löser vi detta i ett naffs. Börja med att gå till Inställningar, därefter Hemskärm och slutligen Applåda.
Väl igång drar du bara uppåt med fingret för att komma åt alla appar. Har du en Xiaomi-telefon hittar du dessutom sortering på kategori längst upp och och en sökfunktion längst ner.
Långtryck – den mest välkända okända funktionen
Handen på hjärtat, det här är mer utav en påminnelse än en mega-hemlig Android-funktion som ingen tidigare hört talas om. Men då vi intuitivt tenderar till att starta igång appar via att snabbt trycka så missar vi lätt alla fin fina genvägar som dyker upp genom att hålla inne fingret på ikonen i stället.
Bra exempel är kollektivtrafikappar där vi snabbt kommer åt förinställda favoritdestinationer, men framförallt får vi möjlighet att nå den aktiva biljetten smidigt. Detta kan annars stundtals kräva överraskande många tryck för att lösa beroende på vilket resebolag vi åker med.
Kom åt shoppinglistan snabbare än du hinner säga OK Google
Att stirra in i ett tomt kylskåp samtidigt som vi säger “OK Google, lägg in mjölk på inköpslistan” till Google Home-högtalaren bredvid eller till telefonen är väl något vi alla har gjort. Ett mycket smidigt sätt att inte stå utan inköpsinspiration väl inne i matvarubutiken.
Däremot är det inte lika smidigt att stå och konversera med mobilen varje gång inköpslistan skall upp. Därför lägger vi den med fördel på hemskärmen som en egen webbapp.
- Börja med att säga till telefonen att visa inköpslistan genom att aktivera Google Assistant och säg “Visa min inköpslista”.
- Tryck på Google-profilen uppe i högra hörnet. Chrome kommer att öppnas.
- Logga in på Google om så krävs.
- Tryck på de tre punkterna längst upp till höger i Chrome.
- Välj Lägg till på Startskärmen.
Sharing is ca(t)ring
Är ni två eller flera i hushållet är det naturligtvis smidigt om alla kommer åt samma inköpslista. Vi delar enkelt listor mellan oss genom att en av oss gör följande:
- Öppna inköpslistan igen. Tryck på de tre punkterna till vänster om profil porträttet.
- Den inbjudna får sedan ett mail som måste godkännas.
- Slutligen måste den inbjudna göra inköpslistan till sin primära lista för att kunna visa och hantera den.
- Därefter är allt ihopkopplat och fungerar ihop med alla Google Assistant-kompatibla produkter.
Xiaomi bonus-tips: Missa aldrig en Pokemón av misstag
De bästa funktionerna är de som bara är där och löser ett problem i bakgrunden, eller i detta fallet förgrunden. När vi spelar ett fingerfärdigt spel är det lätt att komma åt en knapp eller göra en svepgest som tar oss iväg från spelandet. Xiaomis telefoner vet om när vi är inne i ett spel och frågar en extra gång om vi verkligen vill avsluta vårt digitala äventyr om så skulle hända.
Xiaomi bonus-tips II: Gallerihygien
Vill vi inte att vårt fina bildgalleri skall dela plats med skärmdumpar och andra temporära bilder? Om vi använder en Xiaomi-telefon och tar en skärmdump genom att trycka på power-knappen samtidigt som volym nedåt får vi upp valet att skicka den direkt. Väl där kan vi trycka i “Ta bort efter delning” så försvinner bilden från vår telefon lika snabbt som vi tog den, efter att den skickats iväg.
Vad är dina bästa tips?
Android är ett mångfacetterat system där varje tillverkare har möjlighet att skapa sin egna variant baserat på de funktioner de tror att vi användare vill ha. I den här artikeln har vi använt en Mi 10T Pro med MIUI 12 från Xiaomi.
Har du något stalltips du vill dela med dig av – något som verkligen hjälper till att underlätta vardagen. Använd kommentarerna och berätta gärna om det var något du själv blev tipsad om eller om du upptäckte det själv.