Apple

Apple gör drastisk helomvändning – låter oss reparera iPhones och Macar

Vänta va?

Apples kontrollbehov har legat som ett blött täcke över möjligheten att reparera iPhone, iPad och Macar men nu gör man en helomvändning och inför reperationsprogram för slutkunder.

Från och med början av nästan år kommer amerikanska Apple-kunder kunna reparera utvalda delar på iPhone 12- och iPhone 13-serien. Det gäller skärmar, batteri och kameran. Allt eftersom kommer det komma fler delar att ersätta för egen hand. Men även M1-Macar kommer att få delar, manualer och processer för att laga hemma.

Senare samma år kommer även kunder utanför USA att få tillgång till möjligheten.

Köper via nätet

Det hela kommer skötas via en kommande e-butik som kommer heta Apple Self Service Repair Online Store. Där kommer första steget att felsöka och därefter ta del av information hur det går till.

Den som sedan anser sig ha nödvändig kunskap att göra reparationen kan beställa nya delar. När den gamla trasiga delen returneras krediteras mellanskillnaden.

Tidigare kritik mot Apple

Apple har tidigare stått högst upp på listan över företag som den så kallade Right to Repair-rörelsen kritiserat. För bara någon månad sedan fick man till exempel skäll för att det inte gick att byta skärmar på fristående verkstäder utan att FaceID slutade fungera.

Samtidigt har man ökat antal certifierade fristående verkstäder som har tillgång till dessa delar.

Om detta påverkar så kallad komponentreperationer, att ersätta enskilda komponenter på ett logikkort i stället för att byta ut det, återstår att se men det är inget som Apple pratar om i sitt pressmeddelande.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!