Övrigt

Apple lanserar Apple Pay – helt ny mobil betallösning

Läs också:

Ryktet om att Apple arbetat på en betallösning visar sig vara sant. Plastkorten i vår plånbok döms ut som omoderna och osäkra.

Apple Pay – eller ? Pay som Apple själva skriver – är namnet på den nya tjänsten som använder sig av NFC i kombination med Touch ID för att göra det snabbt, enkelt och säkert att betala med din telefon eller Apple Watch. Du behöver inte öppna någon app, det är bara att hålla telefonen eller Apple Watch mot betalterminalen och lägga fingret på Touch ID. En diskret vibration talar om att köpet gått igenom så du behöver inte ens titta på din telefon. Precis så enkelt som det ska vara för att det ska bli smidigare att välja telefonen istället för det traditionella kortet.

Dina anslutna kreditkort kommer synas i Passbook och det eller de kort som du redan har registrerat på ditt iTuneskonto finns redan tillgängligt. Nya kort kan enkelt läggas till med hjälp av telefonens kamera eller matas in manuellt.

Säkerhet i fokus

Apple arbetar med Visa och MasterCard, American Express för att göra detta möjligt och säkerheten är i fokus. Inga transaktioner spåras, och dina inköp förblir provats, den senaste transaktionen lagras men i övrigt finns ingenting lagrat i telefonen eller på Apples servrar. Butiken du handlar av får inte ens veta ditt kortnummer eller namn vilket ytterligare förstärker säkerheten. Och om du skulle tappa din telefon så kan betalningar spärras via tjänsten Find my iPhone. Då betalningen inte är kopplad till ett kortnummer kan man spärra enskilda betalningar och man behöver inte spärra hela kortet.

Det är inte heller en klassisk implementation av NFC utan man använder sig av något som kallas tokenization för att dra säkerheten ett snäpp längre.

“Many are familiar with NFC technology, but tokenization may be a different story. Financial institutions — card issuers and networks — prefer token technology because it replaces primary account numbers, those 16-digit card numbers on the front of credit and debit cards. Instead, the tokenization technology uses complex codes that are easily transmittable over the air and between devices, but that are used only once, so even if they are intercepted, are of no use to fraudsters”

Bankinnovation.net har en artikel som går djupare in på detta för den som är intresserad.

Det är en stor skara företag som redan är med på tåget, 22000 butiker i USA till att börja med och namn som McDonalds, Subway, Macy’s, Bloomingdales och Starbucks nämns från start men det ska även gå att använda för betalning online. Och givetvis även i Apple Stores.

Även appar kommer kunna dra nytta av betalning via Apple Pay för att göra betalningar enkla och säkra. Och Apple samarbetar redan med Groupon, Uber, Target, Starbucks Open Tables med flera.

Apple Pay i appar

Endast iPhone 6 och 6 Plus och Apple Watch

NFC är alltså ett krav så tjänsten fungerar till en början bara med nya iPhone 6 och 6 Plus. Dessutom krävs en uppdatering av iOS 8 som enligt uppgift kommer i Oktober 2014. Apple Pay kommer bara vara tillgängligt i USA till att börja med men Apple “jobbar hårt” med att få ut ApplePay till fler länder. När Apple Watch släpps 2015 kommer även den gå att använda för betalningar på samma smidiga sätt.

Enheter med Apple Pay

 

“Apple Pay will forever change the way all of us buy things” – Tim Cook

 

 

[related]Mer från Apples event:[/related][display-posts tag=”apple-event-9-sep-2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”6″]

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!