Apple

Apple rör om i grytan ordentligt efter EU-kraven – så här kommer det bli framöver

Vad tycker du om dessa förändringar?

Apple släppte ikväll en första beta av iOS 17.4 som innehåller uppdateringar av App Store och tredjepartsbutiker för appar.

Det är stora förändringar Apple gör i sitt app-ekosystem för de som bor i EU, när de nu implementerar uppdateringar som gör det möjligt för iPhone- och iPad-användare att ladda ner och installera appar utanför App Store via alternativa app-butiker. Företaget kommer inte att ta ut någon provision för appar som installeras via alternativa marknadsplatser eller alternativa betalningssystem, som nu också är tillåtna enligt de direktiv som kommer från EU. Utvecklare kan integrera en alternativ betalningsprocess för köp i sin app, eller så kan utvecklare länka till sina webbplatser där användare kan göra ett köp. Något som tidigare inte var tillåtet enligt Apples riktlinjer.

De utvecklare som väljer att fortsätta att distribuera sina appar i ‌App Store‌ kommer att betala Apple en reducerad provision med de nya villkoren. Apple sänker provisionen på 30 procent till 17 procent och den provision på 15 procent som betalas för prenumerationer som är äldre än ett år eller av småföretag kommer att sjunka till 10 procent. Apple säger att den stora majoriteten av apparna kommer att kvalificera sig för den lägre nivån på 10 procent.

Apple är fortfarande negativt inställda till alternativa appbutiker och tror att det kommer innebära en stor risk för plattformens integritet, men de åtgärder som de vidtar med attestering syftar till att minska risken för skadlig programvara och andra problem så mycket som möjligt. Apples automatiska kontroller kommer att söka efter kända virus och skadlig programvara, plus det kommer att göras en grundläggande mänsklig granskning för att säkerställa att en app uppfyller plattformens policy för säkerhet och integritet. Utvecklarna av butikerna för alternativa appar måste betala en ny avgift på 0,50 euro per år och installation, för nedladdningen av själva den alternativa appbutiken.

Vad detta betyder för utvecklarna är redan ganska uppenbart, en lägre avgift kan ge möjlighet till lägre priser på både appar och prenumerationer men vad det betyder för slutanvändare är inte riktigt lika uppenbart. Med en mindre kontrollerad marknad finns möjligheten att skadliga appar kan ta sig igenom de säkerhetskontroller som Apple har satt upp men det kan också ge användarna större valfrihet i hur man väljer att stödja sina favoritutvecklare.

Källa: Apple

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!