Apple
Foto: Claes Magnusson, Malmö Yrkeshögskola

Apple Vision Pro blir nog en stor grej framöver ändå

Men så mycket pengar

Apple Vision Pro är för många av oss en ganska abstrakt företeelse. Upplevelsen av VR är exceptionellt svårt att visa på platta skärmar. Det måste upplevas i verkligheten.

Vi har tidigare testat olika VR-headset och det är roligt en stund men det saknas både praktiska tillämpningar eller förhöjer känslan i spel och filmer nämnvärt. Problemet är helt enkelt att kvaliteten på bilden är för dålig och upplevelsen att titta in i ett rör är för påtaglig.

Apples bidrag till detta är en variant som dels har snabbare och mer intuit system samt möjligheten att enkelt föra över appar från iOS/iPadOS till Apple Vision Pro – samt enkel tillgång till stora filmbibliotek.

Skärmdumpar från Apple Vision Pro blir riktigt dåliga – generellt sätt är det svårt att visa VR-känslan på platta skärmar men just skärmdumpar på Apple Vision Pro ser ut som att vi är tillbaka på 90-talet

Skärmdumpar från Apple Vision Pro blir riktigt dåliga – generellt sätt är det svårt att visa VR-känslan på platta skärmar men just skärmdumpar på Apple Vision Pro ser ut som att vi är tillbaka på 90-talet

Men framförallt har Apple möjligheten att ta väldigt mycket betalt för sin hårdvara. Därmed så kan de biffa upp kvalitetskänslan rejält på det vi tittar på och det är också här storheten för Apple Vision Pro finns – det är så trevligt att titta på film och surfa runt i webbläsaren så att det helt enkelt förhöjer känslan framför en vanlig skärm. Lägger vi då till att det är ett rätt enkelt sätt att ta med den på resan så ser det ut som att Apple har en ny vinnare – och med det ser det ut som att Apple än en gång kan sätta igång ett paradigmskifte inom konsumentteknik.

Peter Esse med Apple Vision Pro i en bil

Om vi tycker det ser dumt ut med folkmassor där alla tittar ner i mobilen så är det ingenting jämfört med hur det kommer se ut när alla sitter med ett VR-headset i bilar, kaffer, flygplan, väntsalar, parkbänkar och allt vad det nu kan vara.

Apple Vision Pro kostar emellertid runt 40 000 – 50 000 kronor beroende på hur mycket utrymme vi behöver och hur mycket moms och annat påverkar när produkten väl kommer till Europa – i dagsläget säljs den bara i USA. Därmed så kommer det naturligtvis inte finnas lika många aktiva användare som andra tidiga generationer av Apple-produkter – det kan till en början hindra utveckling av mer avancerade spel och appar – men i slutändan så handlar Apple Vision Pro väldigt mycket om att titta på film och surfa på nätet och där levererar den redan idag fullt ut.

Svenskt pris och lanseringsdatum är i dagsläget helt okänt.

Så är det att använda Apple Vision Pro

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!