Apple

Apples avgifter i EU är ”utpressning” tycker Spotifys Daniel Ek

Mindre utvecklare lär inte kunna släppa appar utanför App Store

Till en början lät Apples nya avgifter som en fin paketering inför lagändringen i EU – men 5 kronor kan snabbt bli miljontals kronor.

När Apple öppnar upp för andra app-butiker för EU i mars så sänks avgifterna för digitala köp i appar i App Store. För appar utanför App Store så kommer det inte att finnas några avgifter på dessa köp men däremot en nedladdningsavgift.

Om iOS-användare laddar ned appen över en miljon gånger så tillkommer det en avgift på 0,5 euro per ny nedladdning och användare. Dessutom så kommer varje nedladdad uppdatering att kräva den här avgiften på ungefär 5 kronor. Så en app som laddats ned två miljoner gånger och släpper en uppdatering som installeras av samtliga under ett år kommer att kosta ungefär 10 miljoner kronor i avgifter till Apple. Det krävs inget mattegeni för att förstå att det här snabbt blir ganska mycket pengar för en utvecklare som släpper en gratis-app som växer i popularitet utan några större inkomster från digitala köp eller reklam.

Spotifys vd Daniel Ek som längtat (kanske mest av alla) efter dagen utan App Store på iOS, fick sig nog en chock när han i samråd med revisorer räknade ut vad Spotifys avgifter till Apple skulle bli. Han tog sig åtminstone tiden i helgen att släppa ett pressmeddelande och skriva på X om vilka utpressningsmetoder som Apple använder för att behålla utvecklare i App Store. Han ber nu om stöd från EU att stoppa det här och har börjat återpublicera andra utvecklare som ställer sig bakom Spotifys nya kamp.

Via: Feber

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!