Recensioner

Aqara Smart Pet Feeder C1 har stenkoll på husdjurets mat

Bästa djurklappen

Aqara har nu släppt en smart matskål för hund och katt, och det här är en riktigt smart sak i bemärkelsen att den tillför något nytt till hemmet.

Matande av hund och katt är en konstform. En del hundar och katter låter sin mat vara till dess att de är hungriga, en del vräker i sig allt som står framme och en del är skapta på sådant vis att de kan ta samma torrfoder som belöning i träning. De hundar som låter maten vara får oftast sin matskål påfylld när den är tom medan de som vräker i sig maten behöver kontrolleras genom hur många deciliter torrfoder de ska ha per dag. Med Aqaras smarta matskål, Smart Pet Feeder C1. är allt detta ett minne blott och som deras bästa kompis är vi glada rakt igenom hela processen.

Aqara Smart Pet Feeder C1

En formfaktor vi känner igen

Först behöver vi gå igenom utseendet på den här matskålen. Den består utav en metallskål som torrfodret ramlar ner i och en stor behållare som håller upp till hela fyra liter torrfoder. Behållaren är i genomskinlig plast och vita kanter och vitt lock. Den är rund och ser något futuristisk ut. För de som är bekanta med Aqaras andra produkter är utseendet välbekant. Om utseendet faller en i smaken är individuellt men i jämförelse med andra plastskålar och metallskålar står den sig bra. I jämförelse med andra produkter vi testat är den transparenta ovandelen av behållaren tacksam då vi enkelt kan se om det behöver fyllas på med nytt torrfoder.

Aqara Smart Pet Feeder C1

Alla delar av Smart Pet Feeder. Produkten kommer med en vävd USB-A kabel som kopplas in till en egen USB-väggadapter.

Smarthet ut i fingerspetsarna

Vi lägger till matskålen i Aqaras egna app och ställer där in ett schema för hur hunden eller katten ska få sin mat. Vi börjar med att ange hur många portioner vi vill portionera ut och hur många gånger om dagen detta ska ske. Varje portion väger ungefär 5 gram. Det går att specificera detta mer exakt om husdjurets kost kräver det för övervakning. Detta görs genom att väga en portion som kommer ut från maskinen och ställa in den exakta vikten i appen. Hur många gånger vi vill att Aqara Smart Pet Feeder C1 ska servera mat verkar det inte finnas någon gräns för men vi har i vårt test hållit oss till tre gånger om dagen. Klockan 09, 12 och 21 med 8 gram, 16 gram och 24 gram. Nästa steg är att ställa in vilka dagar vi önskar att det matas ut. Det går att ställa in varje dag, måndag till fredag, helger eller att skapa ett eget schema. För vårt testdjur ändrade vi tisdagar och torsdagar till att enbart ge lite mat på morgon och kväll då hon dagtid är hos dagmatte.

Aqara Smart Pet Feeder C1

Aqara appen och inställningarna för matschema

Väl i appen går det också att trigga igång en engångsmatning. Trevligt om husdjuret är extra hungrig eller ska få sig en belöning. Vi hittar den smarta matskålen i Aqara appen tillsammans med våra andra produkter från Aqara vilket gör att den fungerar i det smarta hemmet. För oss som har en hund som inte vräker i sig mat även om det står framme har det resulterat i att vi försökt lära henne att på egen hand trycka på en av Aqaras smarta knappar för att trigga matskålen att portionera ut mat.

Aqara Smart Pet Feeder C1

Pudeln Betty gillar att äta från skålen oavsett om det är som mat eller belöning.

Men smartheten slutar inte där. Aqara Smart Pet Feeder C1 fungerar även tillsammans med Google Home och Alexa. För Apple Home-användare går det att göra automatiseringar om vi har Aqaras smarta hem hub. Det här gör att vi kan använda rörelsesensorer för att trigga igång utportionering av maten eller att vänta med att ge mat. Aqara Smart Pet Feeder C1 fungerar också med IFTTT och i Aqara appen går det att ställa in egna If then-automatiseringar och som grädde på moset går Aqaras kameror att triggas igång när maten delas ut, de kan då vrida sig mot matskålen och filma en sekvens, därefter fortsätter kameran att övervaka matskålen och vi kan enkelt se om vårt husdjur satt i sig maten.

Aqara Smart Pet Feeder C1

Ett tryck med tassen på den smarta knappen och det kommer ut fem gram torrfoder.

Under testet som pågått under en månads tid har torrfodret inte en enda gång fastnat i utmatningsannordningen. Något som vi upplevt på liknande produkter från andra tillverkare. Behållaren är enkel att göra rent och metallskålen går lätt att ta loss för att göra rent om det behövs. För de som är fasar inför eventuella strömavbrott och vad det skulle innebära för matningen av husdjuret när det nu är elektroniskt är det betryggande att Aqara C1 innehåller tre D-batterier av typen LR20 för att fortsätta leverera mat till husdjuren. Vi får anstränga oss för att komma på något som vi kan sakna på den här smarta matskålen och kan säga att vi hade önskat oss en våg i skålen som skulle kunna avgöra om maten var uppäten.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!