Recensioner

Backbone One förvandlar din iPhone till en Nintendo Switch

Eller snarare Playstation Switch

Vi har lärt oss sedan vi var små att när solen är framme så ska vi gå ut och leka, inte sitta inne och spela. Backbone One ser till att vi kan göra båda delar.

Backbone One finns i flera utföranden för att passa just din telefon och de knappar du vill ha. Den som vi fick äran att ha i händerna var en Playstationutgåva för iPhone och har alltså samma knapputföranden som en Playstation-handkontroll och är dessutom i samma vita färg.

Det första som vi lade märke till är hur skönt Backbone ligger i händerna. Vi får stanna lite där för just det här gör sådan skillnad och det väcker direkt en instinkt att leta efter spel som har stöd för handkontroll på telefonen. Knapparna har bra responstid och allt känns i klass med en original-handkontroll till spelkonsolerna. Till skillnad från Nintendo Switch som undertecknad aldrig riktigt fatta tycke för att spela med.

Backbone kommer även med en app som agerar spelhubb för meddelanden, röstchatt och flerspelarlobby. Med prenumerationen Backbone+ får vi även flera funktioner som att streama spelen till olika tjänster och möjlighet att mappa om knapparna. Backbone+ är gratis i ett år med köpet av Backbone One men kostar sedan 415 kronor per år. I Backbone-appen får du dessutom hjälp med att hitta alla mobilspel som har stöd för handkontroll och det finns så klart stöd för PS Remote, Xbox Game Pass, GeForce Now och Steam.

Att koppla Backbone One till telefonen går på ett par sekunder och om det är iPhone-modellen du är intresserad av, så följer det med ett litet extra inlägg för iPhone 13 Pro- och iPhone 14-modellerna. Men det finns även ett par andra trevliga överraskningar med Backbone One. På undersidan finns både ett hörlursuttag och en laddningsport som ger genomgående laddning till din telefon samtidigt som du spelar. För vi vet ju hur mycket batteriet dräneras när vi spelar de där riktigt krävande spelen.

Men det är även här vi stöter på lite av ett framtida problem. Till hösten förväntas iPhone gå över till USB-C så om du inte tänker uppgradera inom ett par år så är det möjligen värt investeringen. Annars så lär Backbone fila till deras versioner till Android som redan har USB-C.

Om det går att använda den till din iPad? – Det kan du trycka kryss, fyrkant, triangel och cirkel på att det går. Men det som krävs är en prenumeration på Backbone+ och en USB-C till lightning-kabel emellan handkontrollen och din iPad. Men eftersom den redan väger så lite med en iPhone installerad så blir den ganska lätt i handen att spela med utan en telefon.

En mer udda gaming-rigg är svårfunnen

Backbone One fick mig att verkligen uppskatta att spela på telefonen och jag laddade ned flera spel från Apple Arcade och App Store som har stöd för handkontroll. Det fungerade så bra att jag beslutade mig för att ge mig på min egna speltjänst här hemma – PS Remote Play. Alltså att streama mitt Playstation 5 genom Sonys app till telefonen. De få gångerna jag har gett mig på det så har mitt nätverk eller tjänsten kroknat. Men det verkar som att Sony har snyggat till deras PS Remote nu när de snart släpper sin egna bärbara PS Remote-konsol. För det flöt på bra och jag fick en egen bärbar Playstation 5 tack vare Sony men framförallt tack vare Backbone.

Så låt oss prata lite om Backbone Ones största och kanske enda nackdel – 1 499 kronor. Det är prislappen på den här handkontrollen. Det är ganska exakt två nya Playstation 5-handkontroller och jag som fortfarande bara äger en – vet hur mycket det tar emot att köpa handkontroller. Men den har funnits på rea senaste tiden till ett pris på 1 159 kronor vilket är lite lättare att svälja.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!