Sponsrat inlägg

Bli en bättre fotograf med mobilen – 5 enkla tips

Guiden till bättre mobilfoton - Del 2
Hela detta inlägg är en annons för Xiaomi

Med några simpla justeringar kan du ta bättre foton med din mobil. Vi listar flera enkla tips på hur du tar bättre fotografier med din mobiltelefon!

del 1 av vår guide om bättre foton tipsade vi om några enkla knep för att få bättre vinklar och ljus. Nu är det dags att kolla in vad vi har för verktyg i telefonen som hjälper oss.

Men först måste vi prata om ett viktigt ämne.

Xiaomi

1. Det är ingen skam att använda ett stativ

Moderna mobiltelefoner är mästare på att korrigera det faktum att vi inte håller våra telefoner helt blixtstilla. Men ju mörkare det bli ju svårare blir det. Därför är det ingen skam att ta med stativet då och då.

Xiaomi

Väl på plats möjliggör det dessutom experimenterade med mycket långa slutartider och med det helt andra bilder som inte skulle gå att ta annars.

Havsbild

Ovan, en ganska så intetsägande bild ut över havet.

Havsbild

Samma plats, samma tid, samma kanal (Eller sund) och samma telefon, Xiaomi Mi 11i. Men med en slutartid på över en minut och genast har vi ett hyffsat Instagram-vänligt motiv.

Vad använder publiken?

På tal om Instagram. Har du tänkt på hur ofta det är så att foton ser riktigt bra ut på mobilens skärm medans det genast blir något mindre imponerande om vi tar upp det på stora datorskärmen?

Men i de flesta fallen så är det just via mobilens skärm som även andra ser dina bilder så låt inte en bra komposition hindra dig från att publicera den.

Öresundsbron

Tittar du på denna bilden i mobilen så ser den nästan perfekt ut. Men om du tittar på den från datorn så lär du se vissa detaljer som inte blivit helt hundra.

2. Inställningar i mobilen

Vinklar och vrån är inte allt. I de flesta kamera-appar finns det en rad funktioner som vi inte tänker på vid första anblick.

AI – fångar ögonblick som vi kommer ihåg dem
Olika mobiltillverkare har olika filosofier när det kommer till hur naturtroget foton skall avbildas. För det ironiska i sammanhanget är att vi ofta kommer ihåg färg och flärd mer färgglatt än vad det kanske är och vad är då rätt och fel när det kommer till att avbilda något? Så som det är, eller så som vi minns det?

På alla Xiaomi-modeller har vi möjlighet att välja. Genom att aktivera AI-symbolen i kamera-appen blir allt lite mer färgglatt, men utan att överdriva. Det märks tydligt när det kommer till kontraster mellan mycket färg och till exempel vitt eller grått.

Lunddörr

Kan du lista ut på vilka foton som AI är på respektive av? Alla foton är tagna med Xiaomi Mi 11i.

Lunddörr

3. Alla är åtminstone lite Pro

Pro-läget kan för vissa verka skräckinjagande men det erbjuder en del fiffiga funktioner att för alla. Här har vi möjligheten att manuellt ställa in kamerans funktioner för komponera bilden exakt så som vi vill ha den. Vill vi tex. Ha en ljusare bild väljer du Pro och sedan ökar du bara slutartiden.

Xiaomi rapsfält

Slutaren berör också vissa situationer som kan uppstå när du filmar. Till exempel LED-lampor kan skapa störningar i bilden eller när lamporna på en bil fladdrar. Ändra slutaren så den får samma uppdateringsfrekvens som lamporna och genast har du en klar och fin film.

Får du inte fokus precis där du vill ha det? Gå till Pro-läge. Här kan du manuellt ställa in det exakt där du vill ha det.

Rapsfält

4. Mycket vill ha Mer

Under Mer hittar vi alla de funktioner som finns inbyggda i våra mobiltelefoner som vi ofta kanske inte tänker på. En sådan funktion är mycket lång slutartid och som vi tidigare nämnde är stativ ett krav. Men med det kan vi skapa både dimminspirerat vatten och foton som följer neonljuset från bilarna.

Öresundsbron

Nattfoto med 3 sekunders fördröjning, fotat med Xiaomi Mi 11 Ultra.

Öresundsbron

Nattfoto med 30 sekunders fördröjning, fotat med Xiaomi Mi 11 Ultra.

5. Små insatser ger stora resultat

När du väl tagit ett foto du är nöjd med går det med små medel att göra det ännu bättre. Genom att öppna bilden Galleri-appen kan du ställa in kontrast och andra parametrar. Det är bara att dra i reglagen tills du är nöjd med resultatet. Ofta kan du se skillnaden mellan originalet och de ändringar du gjort genom att trycka och släppa fingret på fotot du har uppe.

Skylt

Oredigerad bild från Xiaomi Mi 11 Ultra.

Skylt

Redigerad bild via Xiaomis galleri-app.

Här finns Xiaomi

Idag är Xiaomi en spelare att räkna med både globalt och lokalt. I del 1 kunde vi läsa om att första Xiaomi-mobilen, Mi 1, togs fram för blott 10 år sedan. Men det var faktiskt så sent som 2018 som Xiaomi lanserade sig på riktigt i Sverige. Detta skedde genom mobiloperatören 3. Samtidigt skedde lansering på Irland, Storbritannien och Österrike.
Idag kan vi köpa Xiaomi-telefoner hos alla de stora återförsäljarna, getxiaomi.se, mistore.se/ och Xiaomis officiella butik i Westfield Mall of Scandinavia.

Missa inte första delen i guiden!

Missa inte del 1 i artikelserien om hur du kan ta bättre foton med din mobil. Dela gärna med dig om du har några bra fototips eller en kamerafunktion i din telefon som du använder ofta. 🙂

Telefonerna som används i denna artikel

Samt den limiterade specialutgåvan Xiaomi Mi 11 Ultra.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!