Apple

Bono tar på sig skulden för att deras album förstörde iTunes för oss

"Det är deras val om de vill lyssna på den."

Bono, sångaren i U2, tar nu på sig skulden för att deras album dök upp i alla iTunes användares musikbibliotek, vare sig de ville det eller inte.

2014 gav U2 bort ett sitt album Song of Innocence till alla iTunes användare. Det här var också på den tiden då Apple inte ännu hade lanserat sin streamingtjänst och du behövde iTunes för att synkronisera din iPhone 6. Det visade sig snabbt att hela världen inte var fans av U2 och Apple var tvungna att släppa ett speciellt verktyg till användarna för att ta bort albumet från sina musikbiblioteket.

För alla som är för unga att veta om en tid innan musikstreaming bestod folks digitala musikbibliotek av antingen digitaliserade CD-skivor (en tidsödande sysselsättning) eller olagligt nedladdade MP3-låtar. Därav blev många mycket upprörda när Apple plötsligt, utan samtycke, tryckte in ett album i folks musikbibliotek. I en artikel i The Guardian har nu Bono tagit bladet från munnen och erkänt att det var han som uppviglade Apple till icke så oskyldiga att ge bort albumet till alla användare. Enligt Bono var det han själv som övertalade Tim Cook till det.

Det går att läsa i The Guardian att Bono fick övertala Tim till att betala u2 för att ge bort plattan åt dem. Och ska vi tro Bono är det Apples första stapplande steg mot Apple Music.

“Vill du ge bort den här musiken gratis? Men hela poängen med det vi försöker göra på Apple är att inte ge bort musik gratis. Poängen är att se till att musikerna får betalt.”

“Nej”, sa jag, “jag tror inte att vi ger bort det gratis. Jag tror att du betalar oss för det, och sedan ger du bort det gratis, som en gåva till människor. Skulle inte det vara underbart?”

Tim Cook höjde på ögonbrynet. “Du menar att vi betalar för albumet och sedan bara distribuerar det?”

Jag sa, “Ja, som när Netflix köper filmen och ger bort den till prenumeranter.”

Tim tittade på mig som om jag förklarade alfabetet för en engelsk professor. “Men vi är ingen prenumerationsorganisation.”

“Inte än,” sa jag. “Låt vår vara den första.”

Tim var inte övertygad. “Det är något som inte stämmer med att ge bort din konst gratis,” sa han. “Och det här är bara för människor som gillar U2?”

“Tja”, svarade jag, “jag tycker att vi ska ge bort det till alla. Jag menar, det är deras val om de vill lyssna på det.”

Bono berättar vidare i intervjun hur han övertalade Steve Jobs att u2 skulle få vara med på reklamen för iPods på den tiden då reklamen bestod av svarta silhuetter med vita EarPods som dansade till musik. Steve var inte helt övertygad och när Bono önskade aktier i Apple som betalning var det blankt nej. Istället ska Bono ha tjatat sig till en u2-iPod som Steve först ska ha ratat men eftersom U2 gillat den så mycket gett den en andra chans hos designgurun Jonathan Ive. Resten är historia och i dag går u2-iPods för hutlösa summor på eBay och folk stör sig fortfarande på när The Miracle (Of Joey Ramone) börjar spelas.

Källa:The Gaurdian

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!