Med en prislapp från cirka 980 000 kronor upp till drygt 1 080 000, är det naturligt att förvänta sig en bil som sticker ut – och det gör Cadillac Lyriq, åtminstone estetiskt. Fronten är bilens stora signatur med en djärv och futuristisk design, och helheten gör sig utmärkt i uppfarten.
Även baksidan imponerar med tydliga designdrag såsom den så kallade “hockeystick-formen”. Det är tydligt att Cadillac lagt stor vikt vid formspråket. De lite mer pragmatiska detaljerna är mindre roligt – vad sägs om en dragkrok för 27 124 kronor som vi manuellt måste sätta på och av – mindre smickrande för en bil i denna prisklass.
Utrymme och funktionalitet
Lyriq må kallas “midsize SUV” av Cadillac själva, men med en hjulbas på 3,1 meter och total längd på fem meter är det en rejäl pjäs. Bagageutrymmet är också generöst med cirka 588 liter (VDA – dvs upp till hatthyllan, Cadillac hävdar 800 liter men det är alltså hela rubbet), vilket kan utökas till 1700 liter med nedfällda säten.
Interiör: Hög finish med vissa frågetecken
Vid första anblick är kupén både modern och exklusiv. Den stora skärmen med Android Automotive, möjlighet till Google Maps-navigering, Google Assistant och Spotify ger en modern upplevelse. Men användarupplevelsen lämnar en del att önska. Skärmen känns liten över tid och systemet är stundtals segt.
Mittkonsolen är välutrustad med laddplattor, USB-C och 12V-uttag. Det finns även gott om plats för vatten eller kaffe-termosar. Vi gillar de fysiska reglagen, medan vissa detaljer, som volymkontrollen, kunde varit mer genomtänkta.
Komfort: En besvikelse i miljonklassen
Det är här Lyriq tappar poäng. Trots stora ambitioner känns fjädring och dämpning inte i nivå med konkurrenterna. Vid låg hastighet blir åkkomforten stötig, medan motorvägsgången blir gungig.
Avsaknaden av styrassistans i farthållaren är ett stort minus. Adaptiv fartpilot finns, men bilen håller inte sig i mitten automatiskt – något som nästan alla numera erbjuder antingen som standard eller med tillhögg. Bilen har dock en ”rumpvibratorn” som vibrerar till så fort den vill varna för något, men den överanvänd och blir till slut något gimmickartad.
Teknik och körupplevelse
Lyriq är fyrhjulsdriven med en motoreffekt på 388 kW och 102 kWh batteri. Laddningen sker via 400V-system och erbjuder upp till 190 kW snabbladdning – en stark siffra. Förbrukningen ligger på cirka 2,8 kWh/mil på motorväg i 120 i runt 6-7 grader. Det betyder att vi kommer 30-40 mil i full kareta beroende på temperatur. WLTP är satt till 53 mil.
Hela Körupplevelsen är oengagerad. Rattbehovet är dessutom högt så magmusklerna får jobba en del, körlägena påverkar knappt upplevelsen och det utlovade V8-ljudet i sportläget lyser med sin frånvaro. Det saknas även head-up-display, något som borde vara standard i denna klass.
Baksätet: Gott om plats men låg komfort
Baksäteskomforten sviker. Utrymme finns det gott om, men taklinjen med panoramatakets motor påverkar huvudutrymmet negativt. På plussidan finns trezonsklimat, två USB-C-uttag på 45 W och stöd för Vehicle-to-Load.