Recensioner

Cykeldelning för cykelägare

Smart cykellås från iShare

TheiShare har börjat göra verklighet sin briljanta idé om att dela med sig av sin cykel. Att stora företag har hyrt ut cyklar har funnits länge men Junaid Joosani bakom TheiShare vill att även vi som äger cyklar ska kunna låna ut våra dem. 

TheiShare har i dagsläget egna cyklar i Upplands Bro som ingår i en delningspool och fler platser är planerade framöver.

TheiShare har tre olika lås att välja mellan beroende på behov. Det första är ett helt vanligt bygellås, det andra är ett kedjelås där båda kedjeändarna fäster i låsanordning och det tredje är en liknande konstruktion men med vajer istället för kedja.TheIshare smart lås

Vi har testat kedjelåset men oavsett låsanordning så är funktionen den samma. Inga nyklar behövs utan istället är det via appen Rekis som vi låser upp. iShare har släppt ett öppet SDK vilket gör att andra utvecklare kan bygga appar som fungerar med låset. Låset drivs med tre AAA batterier och har en beräknad livslängd på 6 månader.

När vi först startar appen och aktiverar låset så registreras låset till vårt konto. Genom att sedan öppna appen och scanna QR-koden på låset så kommunicerar telefonen till låset att nu är det dags att låsa upp. Det går även att låsa upp genom att knappa in ett nummer som står på låset i appen.

TheIshare smart lås

När vi sedan låser låset så trycker vi på den enda knappen som finns på låset och vi får ett högt pip till svar att låset nu är låst. Under tiden som vi cyklar så kommunicerar låset och appen med varandra och vi kan se hur långt vi har cyklat och var vi senast ställde cykeln. Så borta är dagarna som vi behöver återskapa gårdagen för att hitta tillbaka till vår cykel.

TheIshare smart lås

TheIshare smart lås

Bild 1 och 2 från vänster är hur ägaren ser låset. Bild 3 och 4 från vänster är hur vår vän ser appen

Så långt så är vi nöjda med att äntligen få ha ett smart lås till vår cykel och även om det är marginellt mer tid vi får lägga på att plocka upp mobiltelefonen och öppna appen för att scanna än att ta fram cykelnycklarna så kommer vi i alla fall inte tappa bort mobilen lika ofta som cykelnyckeln. Vi testar att låna ut vår cykel till vår vän som efter att han laddat ner appen, registrerat sig så vi kan lägga till honom för just det här låset. Då har vi delat med oss vad som kan ses som en elektronisk nyckel till honom. Han får då se var cykeln står någonstans på en karta och kan låsa upp den när han väl är vid den. Använder någon annan cykeln så markeras cykeln som röd.

Låset har en IP-klassning på IP55 vilket betyder att låset är spolsäkert och minst ska klara av att spolas med 12,5 liter vatten per minut med ett tryck av 100 kPa. I appen går det att slå på larmljud. Det betyder att vid första registrering av vibrationer eller att någon pillar på låset så ger låset ifrån sig ett högt pip. Upphör inte detta så sätter larmet igång. Larmet i sig är hela 110 dB så när vi testade just larmdelen så gjorde vi det på vår egen gård.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!