Smarta Hem

Deco M9 Plus – mesh för vanligt folk

Bekymmersfritt och enkelt
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen

Nätverk är något som inte alltid är felfritt eller underhållsfritt och vissa älskar att gräva ned sig och lära sig allt om det medans andra tycker att testbilden på SVT är mer underhållande.

Vi har testat Deco M9 Plus från TP-link där du som är en glad amatör utan problem kan komma igång och få stabilt internet i hela hemmet. Själva installationen är busenkel och efter att vi har kopplat in den första enheten i hemmet så laddar vi ned deras app och går igenom installationsprocessen. Vi lägger därefter till våra andra två enheter och på ungefär 10-15 minuter är allt klart och vi är igång. Varje enhet har två ethernetportar på baksidan där vi kan koppla in datorer eller annan utrustning som vi vill ansluta med kabel. Ofta så har man ofta en router med flera ethernet-portar där man samlar alla hubbar och även kopplar in eventuella switchar och sen meshar man vidare. Här kan det bli problematiskt om vi har mycket saker som ska kopplas in med kabel. En av M9-enheterna är inkopplade direkt till nätet och agerar router men ethernet-uttagen på de två M9-enheterna får egentligen bara en WiFi-uppkoppling via kabel. Det kan också bli problematiskt om man har patchkabel i väggen från en central som skickar ut internet vill varje rum när varje enhet bara har två ethernetkablar.

Deco M9 Plus har en trevlig design som enkelt smälter in i hemmet och det är kul att de har tänkt på det för vissa mesh-lösningar är långt ifrån vackra. Testet utfördes i en lägenhet på 105 kvadrat och vi hade bra mottagning överallt i hemmet och all form av konfiguration sköts via deras app. I appen skaffar vi ett molnbaserat konto så vi kan alltid hålla koll på nätverket oavsett vi är hemma eller på annan ort. Det går även att prioritera hastigheten på olika enheter direkt i appen om man sitter på en lina som kräver att prioritet behövs. Det går även att sätta filter så vissa enheter inte kan surfa in på vissa sidor eller om man vill att de inte ska ha internet efter ett visst klockslag. I appen kan vi varje månad få en rapport där vi ser exakt hur många enheter som är anslutna och vilka sidor som är de mest besökta i hushållet.

Tycker man som högsta hönset i hushållet att detta är lite integritetskränkande så går funktionen att stänga av. På det stora hela så bjuder appen på flera smarta funktioner och att administrera allt via mobilen fungerar förvånansvärt bra. Deco M9 bjuder på ett stabilt nät där vi får bra hastigheter i hela hemmet men ju närmare en basstation vi är desto bättre blir det, så det är viktigt att placera ut dessa rätt i hemmet. Deco M9 är ett riktigt bra mesh för personer som inte orkar, har lust eller har kunskapen att konfigurera mycket själv. Prislappen för ett trepack ligger på ca 3 800 kronor.

Reklam: Kör dina Deco M9 Plus hos Webhallen

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!