Det som är kul med det smarta hemmet är att det alltid finns något nytt att upptäcka. Intressant också att även köket börjar se fler uppkopplade och smarta enheter.
Smarta prylar är oftast ganska kul och så länge de inte strular är allt frid och fröjd. Men, behövs egentligen alla de här smarta prylarna och tillför de något i vardagen? Som min gamla pappa brukar säga “till vadå?” när undertecknad glatt visade upp något nytt och kul som besparingarna lagts på. Det han syftade på var givetvis att om något redan var väl beprövat och fungerade så varför byta upp sig eller skaffa något mer avancerat…
Nåja, som tur är så har nyfikenheten alltid varit en drivkraft här, även bland prylar så förra årets julklapp fick bli en smart blender (eller mixer som många säger) från Xiaomi och efter att ha testat denna ett tag är frågan om den gör sig i dagens smarta kök eller om det bara är en hajp.
Det här är Xiaomi Smart Blender
Xiaomi Smart Blender är en tungviktare. Bokstavligt talat. I den stora kartongen finns alltså bara en blender och den väger en del. Detta är en blender som kan hantera både kalla livsmedel och varma där det finns en inbyggd varmhållningsfunktion (800-950W) som kan ser till att innehållet är varmt upp till 4 timmar efter att inställt program avslutats. Det går att schemalägga start upp till 12 timmar senare vilket innebär att man kan komma hem till lite färdig mat efter arbetsdagen.
I kartongen hittar vi själva kannan eller behållaren om man så önskar, motorn, lock, måttbägare, lite tillbehör och en manual. Själva kannan är tillverkad av borosilikatglas vilket är samma typ av hållbara glas som används i bland annat tvättmaskiner.
Kannan är tung och på det finns tydliga märkningar med mått på glaset. Handtaget är rejält tilltaget vilket ger hela kannan ett gediget och kvalitativt intryck. Det finns också en inbyggd funktion som automatiskt stoppar motorn om kannan lyfts av under drift – bra!
Själv basen som inrymmer motorn är tillverkad i den karaktäristiska vita plasten som förekommer i de flesta produkter från Xiaomi. Det finns två infällda tryckknappar för schemaläggning och för att avbryta driften samt ett vridhjul med inbyggd display av samma typ som finns på deras airfryer.
I locket upptill finns ytterligare ett litet lock för att kunna stoppa ner den medföljande staven eller för att snabbt fylla på med vätska eller annat vid behov. Det finns också rejäla gummitätningar i locket vilka ser till att det inte stänker ut något under drift.
Det transparenta, mindre locket upptill är tillverkat i hårdplast och enkelt att vrida loss när det behövs. Som vanligt är det alltid en bra idé att stänga av enheten innan locket skruvas av. Detta för att minska risken för att blendern varvar upp och skvätter omkring innehållet.
När allt är hopsatt så märks det att det är en rejäl pjäs här och inget man gömmer undan på ett enkelt sätt. Ett stort kök är att föredra om man avser att ha blendern inkopplad hela tiden. Xiaomi Smart Blender har 9 olika hastigheter beroende på typ av ingredienser där 1-3 blandar avocado, banan, yoghurt med mera. Hastigheten 4-6 är för mjuka livsmedel och färsk frukt och dylikt och 7-9 är för de hårdare livsmedelstyperna som jordnötter, isbitar och annat som är fruset. I manuellt läge kan man själv styra hastigheten.
Den inbyggda OLED-displayen är egentligen en vridknapp som används för att navigera runt i menyerna. För att bekräfta ett val trycks vridknappen in vilket då bekräftar det hela. Trots sin storlek är det enkelt att läsa det som rullar fram eller visas på displayen.
Knivarna i Xiaomi Smart Blender är av det rejälare slaget. Uppifrån syns tydligt de tandade bladen som mosar sönder innehållet. Bottenplattan som ses här har även en inbyggd varmhållningsfunktion vilket är bra om du gjort någon soppa eller annan dryck som behöver hållas varm ett tag.
Från sidan syns vinklingen på de åtta knivarna som är svagt böjda uppåt. Konstruktionen medför att det som läggs i kannan finfördelas vid drift för att inte lämna några klumpar kvar.
Installation av Xiaomi Smart Blender
En smart blender kräver såklart en app för att maximal nytta ska fås av produkten. I detta fall så ansluts den till appen Xiaomi Home. Att lägga till produkten görs på samma sätt som andra produkter från Xiaomi så inga konstigheter alls.
I appen finns en del förinställda val för vad den kan användas till, exempelvis om man vill göra sylt, smoothies eller milkshakes. Det finns också en sektion med recept där favoriter kan sparas till men det återkommer vi till samt val för varmhållning.
Trots att det är en ganska enkel produkt som en blender så finns det ändå lite inställningar att göra – det är ju trots allt en smart sådan. Inställningarna är inte många men det som kanske kommer att användas oftast är automationen av den – möjligheten att schemalägga när något ska vara klart.
Just schemaläggning kan ju trots allt diskuteras. Det fungerar om man vill ha en soppa som inte innehåller några mejeriprodukter som ska vara kalla. Men att se fram mot en kall, god milkshake när man kommer hem kanske inte att rekommendera…
Användning av Xiaomi Smart Blender i vardagen
Xiaomi Smart Blender har nu använts i drygt en månad här hemma och det ska sägas direkt att det mesta som fixats till är antingen smoothies eller milkshakes. Givetvis för att det uppskattas enormt mycket av dottern men också för att det är enkelt att fixa till. Att göra smoothies gjorde vi tidigare med en mindre mixer från Philips, av typen lökhackare vilket fungerade hyfsat men dock med lite problem att krossa is i större mängder. Xiaomi Smart Blender tar sig an detta utan problem och klarar av det galant. Den krossar is, frusna bär och ananasbitar och mixar ihop allt med såväl glass som mjölk och detta både snabbt och smidigt utan handpåläggning.
Lyft av locket och släng ner de ingredienser som ska resultera i något gott och uppfriskande och fyll på med lite vätska om så önskas. Då vi primärt fokuserat på smoothies och milkshakes under månaden som gått så har det varit bär, frukt, glass och mjölk tillsammans med is ibland som fått stå för utmaningen.
Den graderade kannan kan hantera 1,6 liter kallt och 1,2 liter varmt innehåll där det varma kan vara soppor eller sojamjölk. Att göra det möjligt att fixa till en soppa innebär att med schemaläggning så kan den vara klar tills du kommer hem från jobbet och då det finns en funktion för varmhållning så är detta mer än en vanlig blender än många av de andra som funnits på marknaden under flera år.
Att trolla ihop en smoothie går snabbt, cirka 45 sekunder från det att du tryckt på startknappen tills att den är färdig. Det som är skönt här är att den sköter sig själv genom att först krossa innehållet i omgångar och sedan varvar den upp och ner för att avsluta med en längre tids mixande för att fixa till konsistensen. Väl klar är det bara att hälla upp och servera. Trots sin tyngd så flyttar den lite på sig vid drift, inte mycket men svag rotering vilket förvånad lite. Men, å andra sidan så kanske detta beror på hastigheter och hur mycket som finns i…
Glass i stora lass är ju aldrig fel och mixat med lite frusen ananas så stillar man suget efter lite annat än de sedvanliga jordgubbsvarianterna som ju oftast ligger nära till hands. Här syns också graderingen; HOT till vänster där maximal nivå är 1200 milliliter och COLD till höger med sin gräns på 1600 milliliter.
En sak att vara uppmärksam på är att om man mixat till en liten kall drink med frusna ananasbitar och glass så är det att en “brain freeze” ligger nära till hands. Hugaligen så kallt det blir så antingen utmanar du dig själv eller så väntar du en liten stund så att den blir lite varmare innan det är dags att avnjuta det hela. De smoothies och milkshakes som vi gjort uppvisar inga klumpar efter drift vilket innebär att blendern gör sitt jobb bra.
Då Xiaomi Smart Blender är ansluten till appen Xiaomi Home så innebär detta att det finns tillgång till en mängd olika recept. Oavsett om man är sugen på att göra sin egen glass, en god soppa eller annorlunda smoothie så finns det ganska många olika recept att välja på i appen.
Instruktionerna i appen när det gäller recept är tydliga och visuellt enkla att följa. Trolla ihop en krämig tomatsoppa på ett kick och hitta på något annat under tiden. Appen ger en indikation på när soppan ska vara klar och då finns möjligheten att välja varmhållning vilket kan vara skönt om man vill komma hem till en varm soppa efter att ha varit ute i friska luften.
Som bekant så har Xiaomi en stor mängd produkter inom väldigt många olika kategorier och även köket får sin del av det hela. Det som är synd är att köket skulle varit lite större så att de olika prylarna kunde stå framme vilket också antagligen hade inneburit att de använts till betydligt mer. Sedan tidigare finns en Xiaomi Air Fryer här hemma som nu kompletteras med en Xiaomi Smart Blender och om sanningen ska fram så står det en riskokare från samma företag under skrivbordet på kontoret som antagligen får dammas av och testas för en recension (spontanköp för ett par år sedan som sedan bara blev ståendes).
När allt är tillagat och klart så återstår det tråkiga vilket är att diska allt. Som tur är så finns det en rengöringsfunktion som innebär att vatten fylls på och sedan körs rengöringläget som då tar bort det mesta. Inte helt perfekt dock, beroende på vad som tillagats så lite manuell handpåläggning tillkommer.