Smarta Hem

Dreame L10s Ultra – en smartare robotdammsugare

Powered by AI

Dreame har lanserat sin senaste flaggskepp inom robotdammsugare och den heter så mycket som DreameBot L10s Ultra och bjuder på en rad smarta funktioner.

En stor uppdatering – bokstavligt talat

DreameBot L10s Ultra har en dockningsstation som inte går att missa då den är väldigt stor. Men det finns en anledning till den stora storleken och det är att den har en vattentank för rent vatten och en där smutsigt vatten hamnar samt en liten behållare för rengöringsmedel så golvet ska bli både rent och dofta gott. Utöver detta så har de även klämt in en hållare för en dammsugarpåse så robotdammsugaren automatiskt kan tömma sig själv på damm när den är full.

Ingen liten pjäs.

En smartare robotdammsugare

En robotdammsugare ska ju kunna klara sig själv och hela poängen fallerar en aning om man drar igång dammsugaren, lämnar hemmet och kommer tillbaka och möts av att den knappt har hunnit börja innan den har trasslat in sig i någon sladd. Med DreameBot L10s Ultra så slipper vi detta tråkiga scenario då den har en AI-kamera/LDS som automatiskt kan känna igen om det ligger kablar, strumpor och mycket annat på golvet. De hittade sakerna dyker sedan upp på kartan i appen så att man kan se vad den har hittat för spännande på golvet. När dammsugningen är klar åker roboten automatiskt tillbaka till dockan och tömmer sig på smuts. I tömningsstationen finns en dammpåse på tre liter så vi klarar oss ett bra tag innan den behöver bytas ut.

Dammpåsen är enkel att ta ur och byta ut

Efter en avslutad dammsugning så är det ju inte helt kul att behöva springa runt med en mopp och svabba för att få bort fläckar och smuts och detta slipper vi med DreameBot L10s Ultra. I dockningsstationen finns som sagt en vattenbehållare med plats för 2,5 liter rent vatten och en vattenbehållare på 2,4 liter som tar hand om det smutsiga vattnet. Det finns även en plats för att placera rengöringsmedel så det luktar extra gott när man kommer hem. När robotdammsugaren är klar så torkar och rengör dockningsstationen automatiskt de två mopparna som sitter på roboten. Har du mattor hemma så finns det två alternativ när det kommer till moppning och det ena är att ställa in att dammsugaren helt ska strunta i att köra på mattorna eller så kan maskinen automatiskt lyfta upp mopparna så mattan inte blir blöt och smutsig.

Snart kan vi äta middag på golvet

Värt att nämna är att kamerafunktionerna som finns i kameran låter oss även se ta en titt på distans vart i hemmet roboten är och om man vill så kan man åka runt med roboten och övervaka sitt hem och även ta lite bilder om så önskas.

Ligga i soffan och styra robot är roligt!

Valet mellan två olika appar

Dammsugaren kan paras ihop med antingen Xiaomi Home eller DreameHome och beroende på vilken app du väljer så skiljer sig funktionaliteten en aning. Eftersom undertecknad redan har massor av Xiaomi-produkter så kändes det naturligt att lägga in robotdammsugaren där. Tråkigt nog så försvinner samtliga kamerafunktioner i Xiaomis app. Anledningen till detta är på grund av dataskydd. I övrigt så ska apparna inte skilja sig något utan båda ser likadana ut när det kommer till utseende och funktioner. Det enda jag noterade var att när vi använde Xiaomi Home så stod det att dammsugaren inte hade några uppdateringar men när jag bytte till DreameHome så dök en uppdatering upp. Det går inte heller att använda båda apparna utan man får para robotdammsugaren till endast en av dem.

Söt med sina två moppar i baken

Så blir det rent hemma?

Alla coola och smarta funktioner är ju roliga men det absolut viktigaste med en robotdammsugare är ju att det faktiskt blir rent i hemmet. På den här punkten måste vi säga att DreameBot L10s Ultra gör ett fantastiskt bra jobb. I appen går det att välja om vi vill att den ska endast dammsuga, moppa eller både dammsuga och moppa och det sistnämnda alternativet väljer vi varje gång. Dammsugaren är duktig på att hålla rent även vid lister och hörn och tack vare att den kan se saker som ligger på golvet så är det en städning som helt sker utan att den trasslar in sig i något.

Den vänstra fylls med smutsigt vatten och den högra är rent vatten

Moppfunktionen fungerar även den riktigt bra och tack vare att de två mopparna som monteras på undersidan av maskinen roterar så försvinner intorkad smuts. När vi moppar och den åker upp på en matta så fälls automatiskt mopparna upp och de slutar även att snurra och även denna process fungerar helt smärtfritt. Här är dock värt att nämna att om man har en väldigt hög matta så kan den nog bli lite fuktig. Men så länge det inte är en stor, lurvig matta så behöver man inte oroa sig. Så om vi ska summera städningen så gör DreameBot L10s Ultra ett fantastiskt jobb med att hålla hemmet rent.

De roterande mopparna på undersidan av robotdammsugaren

Dammsugaren håller golvet rent och fint men det krävs även lite underhållning från ägaren. En sak som brukar vara ganska äcklig är att rengöra den stora borsten i dammsugaren som ofta är totalt intrasslad i hår och långa trådar och det slipper vi då Dreame har utvecklat en ny borste som gör det enklare att få bort sådant. Vi får även komma ihåg att fylla på med rent vatten i tanken och även tömma den smutsiga tanken för annars kan det nog börja lukta efter ett tag.

Det smutsiga vattnet efter en körning

Massvis av funktioner i appen – om man vill

I både DreameHome-appen och Xiaomi Home går det att ställa in dammsugaren precis som man vill ha det och det går att döpa varje rum i hemmet så att man enkelt kan skicka dammsugaren till att bara städa ett rum. Det går även att välja en zon i hemmet som ska städas och man kan även få en 3D-karta över hela hemmet. Utöver detta så har den även stöd för flera våningar och det går att ställa in zoner där dammsugaren aldrig får köra. I appen kan vi även bestämma vilka rum den bara ska dammsuga i och vilka den ska dammsuga och moppa i.

Ställ in allt från flera våningar till om den ska moppa och dammsuga i specifika rum

Det går även att ställa in hur ofta den ska åka tillbaka och rengöra sig själv under en städning och det kanske viktigaste av allt om du har husdjur är att dammsugaren kan känna igen om din hund eller katt har råkat göra sina behov på golvet och om så är fallet så kommer den inte köra in i högen och smeta ut det över hela hemmet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!