Recensioner

Dreame X50 Ultra Complete snubblar inte på tröskeln

Den tar sig över!

Vi har hårdtestat Dreames nya robotdammsugare X50 Ultra Complete i ett par veckor, och den lovar mycket på pappret som till exempel deras ProLeap-system som ska kunna klättra över trösklar, VersaLift-navigeringen som kan sänkas för att komma in under möbler och dess nya HyperStream-borstar. Frågan är om den lever upp till förväntningarna och hur mycket bättre den är än sin föregångare?

Tillbehören kan räcka i flera år

Om vi börjar med vad som följer med i lådan så är det väldigt många tillbehör som följer med, därav namnet Complete kanske? Det som följer med är robotdammsugaren, dockningsstationen, två extra huvudborstar, två extra sidoborstar, tre extra filter för dammbehållaren, tre extra dammsugarpåsar, sex extra par moppdukar, tre extra avkalkningsfilter, en liter rengöringsmedel och en rengöringsborste med en krok och en kniv för att ta bort hårstrån som fastnar. Enligt Drame så ska tillbehören räcka för att underhålla roboten i ett år, men vi tror att räcker till mycket längre än så.

Extremt många tillbehör som följer med!

Det första intrycket när den skannade av lägenheten var att den var väldigt tyst när den åker runt och skapar kartan. När kartan väl var skapad så hade den delat in den i alla rum med hjälp av Intelligent Recognition. Det enda som vi behövde göra var att ge alla rum ett namn, rita ut eventuella no-go-zones eller rita ut trösklar. Det gick verkligen blixtsnabbt att komma igång med den här dammsugaren. Vi kopplade in strömadaptern, fyllde på vattenbehållaren, Skannade QR-koden via Dreameappen och sedan var vi igång!

Stilren design

Designen har nästan varit oförändrad i ett par år nu, men det kanske är dumt att bryta ett vinnande koncept. Dockningsstationen är ganska stilren med ribbor på framsidan och några gulddetaljer som gör att den ger ett lite lyxig intryck. Vi kan få den i svart eller vit, vi har testat den vita och tror att den kommer att passa in i de flestas hem. Basstationen är något högre än de flesta, 82,5 centimeter hög, så det kan vara bra att mäta innan ni beställer hem denna. Men med en större basstation så får vi större vattentankar, så vi slipper att fylla på och tömma dem lika ofta. Tanken för rent vatten är på 4,5 liter och tanken för smutsvattnet ligger på 4 liter. Vattentanken för rent vatten har också ett avkalkningsfilter, något som många konkurrenter inte har.

Stilren robotdammsugare i en sliten lägenhet.

Nytt borshuvud

Den har en sugkraft på hela 20 000 Pascal, förra årets modell hade en sugkraft på 12 000 Pascal, så det är en stor förbättring. För att jämföra så ligger en vanlig dammsugare oftast mellan 15 000 och 30 000 Pascal.
De har en helt ny lösning för sina borstar som de kallar för HyperStream, det är två roterande borstar som endast sitter fast i ena ändan för att hårstrån ska rulla av borstarna eftersom de är lite spetsigare i ena ändan. Vi har testat att dammsuga långa hårstrån och det fungerar väldigt effektivt, men det tar lite längre tid än andra lösningar för hårstråna att lämna rullarna efter som de måste sugas av.

Nya dubbelborsten

DTof-sensorn på ovansidan kan sänkas för att komma in under låga möbler, som till exempel soffan, sängen eller spisen. När sensorn fälls in så är roboten endast 8,9 centimeter hög. När sensorn är infälld så har den såklart lite svårare att navigera då den endast kan använda kameran och lampan för att navigera sig.
Både mopparmen och borstarmen kan fällas ut för att komma åt i hörnor och kanter. När vi dammsuger så kan vi välja att roboten ska lämna sina moppar i basstationen för att undvika att de släpas mot mattorna när de är lite fuktiga efter en moppnig. Men om vi väljer att dammsuga samtidigt som vi moppar så kommer roboten att lyfta mopparna 10,5 mm när den upptäcker en matta.

Radartornet sänks för att komma åt under garderoben.

När vi dammsuger i Max+ så laddas batteriet ur ganska så fort, men dammsugaren återvänder såklart till dockan för att ladda så att inte batteriet ska ta slut mitt under en dammsugning. Batteriet är oförändrat från förra årets modell och är på 6 400 mAh, som ska ge oss 220 minuters dammsugning i tyst läge. Dammsugaren laddar 30% snabbare än förra årets modell.
Ljudnivån vid dammsugning på Max+ ligger på 69 decibel, normaldammsugning på 61 decibel och tömningen i basstationen på strax under 70 decibel.

Moppning med roterande borstar

X50 Ultra moppar med dubbla roterande moppar, det bästa moppningssystemet för robotdammsugare enligt oss. Vi tycker att de roterande mopparna är bättre än vibrationsplattorna som finns på vissa andra modeller, särskilt på hårdare golv eller klinkers. Men ett problem som denna teknik har är att om det är väldigt smutsigt på golvet så finns risken att den smetar ut smutsen. Den bästa lösningen för detta är att vi ställer in att den ska moppa tätare och i båda riktningarna, då brukar det bli rent till slut. Vi har sett att det  har kommit ett par nya robotdammsugare med rullmoppar som ska vara ännu bättre, men det återstår att se hur de fungerar i praktiken.
Den moppar med varmt vatten som fyllt på i en tank i roboten som sedan blöter ned moppdukarna eftersom den moppar. Det finns ett fack för rengöringsmedel i dockningsstationen som doseras automatiskt, dock luktar medlet lite herrparfym. Vi får dock ingen notis när rengöringsmedlet är slut och det är svårt att se igenom plasten hur mycket som finns kvar. När moppningen är klar så görs mopparna rent med varmt vatten på 80 grader och den har en inbyggd sensor som känner av om vattnet är smutsigt efter en tvätt och då tvättar mopparna tills vattnet är rent. Sen så torkas mopparna med varm luft i ett par timmar och då hörs ett svagt brummande ljud.


Dammsugarpåsen och mopparna görs ren med UV-ljus som sägs döda upp till 99 procent av bakterierna. Jag har kört väldigt hårt med robotdammsugaren ett par veckor och när vi kollar på undersidan på roboten och i basstationen så ser den nästan som ny ut – ett tecken på att självrengöringen verkligen fungerar. Vi ser dock ett par märken från tröskelklättringen.
Det krävs alltså knappt något underhåll alls, endast att fylla på och tömma vattentankarna. Ibland kan man behöva ta ut silen i botten på dockningsstationen och göra rent och det kan fastna långa hårstrån på sidoborsten.
Det finns ett kit som man kan köpa till som gör att vi kan koppla den mot avlopp och vatten så att vi slipper att fylla på och tömma vattentankarna, något som vi inte har testat.

Hinderundvikningen imponerar

Vi har aldrig testat en robotdammsugare som är så här bra på att undvika hinder och under testet så har den bara fastnat enstaka gånger i mattor med fransar, vilket är ganska vanligt för robotdammsugare.
Med hjälp av 3D-strukurerat ljus och AI så identifieras upp till 200 objekt. Kameran identifierar hinder och tar bilder på dem som vi kan se i appen.
Den har en inbyggd röststyrningsassistent där vi kan be robotdammsugaren att till exempel dammsuga köket, avbryta en städning eller torka mopparna. Det går även att använda Amazon Alexa, Google Assistant eller Siri.

Undviker hinder galant.

Appen gör sitt jobb

Appen är en av de bästa på marknaden. Vi kan göra det mesta som att starta en städning i ett rum, zon eller hela lägenheten/huset. Vi kan editera kartan och lägga till no-go-zones, virtuella väggar eller trösklar. Min favoritfunktion är att man kan styra robotdammsugaren som en radiostyrd bil, perfekt partytrick eller om man vill kommunicera med sitt husdjur, eller irritera någon i hemmet.
Om vi har husdjur så kan vi ställa in det i appen, då kommer den att vara försiktigare om den upptäcker ditt husdjur för att inte skrämmas eller skada. Vi kan placera ut husdjurets sovplats, husdjurmatare eller kattsandlåda, då kan vi aktivera strategisk rengöring av husdjurets omgivning.
En sak i appen som är lite svårt att se, är efter moppning. Då ser man inte så tydligt var den har moppat eller var den inte kom åt. Men när den har dammsugit så syns det klart och tydligt.

Klättrar över trösklar utan problem

När vi skannar kartan så identifierar roboten trösklar automatiskt, men om den inte gör det så kan vi lägga till trösklarna i appen och välja om de går att klättra över eller ej.
X50 ultra kan klättra över trösklar som är 4,2 centimeter höga eller upp till 6 centimeter om tröskeln har två steg. Dreames tröskelklättring kallas för ProLeap och är den mest sofistikerade lösningen på marknaden. Den lyfter hela chassit med hjälp av två extra hjul som fälls ut. Det är så himla skönt att den äntligen kan ta sig in i badrummet, det enda som vi måste komma ihåg är att hålla badrumsdörren öppen så att den kan komma in dit för en schemaläggd städning.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!