Recensioner

En lång historia med Bowers & Wilkins Panorama 3

Nattsvart

Bowers & Wilkins Panorama 3 är en lång, stor och ganska kostsam Soundbar.

Precis som namnet implicerar är det här version tre av Bowers & Wilkins soundbar Panorama. Men den här skiljer sig något från tidigare versioner. När de tidigare Panoramahögtalarna har stått ut i designspråket, andas Panorama 3 kvalitet, lyx och självförtroende. Men det här är inte soundbaren för alla. Den kräver sin ägare.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Flera olika nyanser av svart

Designen:

Panorama 3 är en stor soundbar. Den är hela 1210 mm lång. Det går att använda den till vilken tv som helst men det kommer inte att se bra ut till en tv mindre än 55 tum. Med sina 65 mm i höjd är den även hög i höjd. Det följer med ett väggstativ för att matcha den eventuellt vägghängda tv’n. Men på en tv-bänk kommer Panorama 3 kräva en tv som har en fot på i alla fall 6 cm. Skulle soundbaren monteras på väggen kommer den att sticka ut med sina 140 mm. Ovansidan på soundbaren är i metall medan sidorna är täckta med tyg. De flera olika nyanserna av svart gör den mycket trevlig att titta på. Om ljuset ligger rätt kan vi även ana högtalarmembranen under metallen på ovansidan. Fronten går inte att se igenom alls.

Bowers & Wilkins Panorama 3

En gummiplopp täcker hålet för att kunna sätta upp den på väggen med det medföljande fästet.

Panorama 3 är svart i kantigt formspråk med sneda vinklar. Den påminner om något militärt som är tänkt att ligga på sin plats utan att kunna ruckas ur balans. Ovansidan är i metall och i mitten möts vi av svart glas. Genom att dra handen över glaset lyser displayen därunder upp. Displayen presenterar knapparna för spela senaste, höj och sänk, play, pausa och röstassistent.

En svart soundbar är möjligen inte förstavalet i de svenska gråvita hemmen där allt ska smälta in, men Panorama 3 ska inte smälta in. Vitt hade antagligen gjort att den här soundbaren såg billig ut. Det här är en soundbar som skall synas, som ett musikinstrument.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Ovansidan med metallgaller och fronten med tyg.

Ljudet:

Ljudet behöver delas upp i tre områden för att kunna recenseras korrekt. Det första är ljudåtergivningen i filmer och tv-serier. Här är det fantastiskt. Helt fenomenalt bra. I allt från diskantens små detaljer och tal till basens muller och den totala ljudbilden som kan förmedlas utan att något dränks av något annat i ljudbilden. Panorama 3 behöver inte skämmas för att stå ensam för ljudet. Den klarar av varenda ton med bravur. Från det knäpptysta där vi letar efter det svaga ljuder som smyger sig på till explosionerna och pansarvagnarnas dånande infart i bild. Allt återges med rena toner som aldrig blir dränkta av något annat.

Det andra är musik. Aldrig har vi hört en soundbar återge musik så bra som Panorama 3 gör. I allt från Rammstein, klassiskt musik till Hip-Hop och K-pop. Allt levereras kristallklart med en upplevelse av att vara närmare musiken än vad vi brukar vara med en soundbar.

Bowers & Wilkins Panorama 3

I mitten av Panorama hittar vi den klassiska texten ‘Bowers & Wilkins’

Det tredje är Dolby Atmos, kom du för Dolby Atmos-matchen så är det förmodligen inte här den avgörs. Panorama 3 har Dolby Atmos men inte den bästa vi hört. Med Dolby Atmos läggs det till extra höjdkanaler för att ge en mer omslutande ljudeffekt så som ljudåtergivning ovanifrån. Många soundbars försöker simulera det här med högtalare som är riktade uppåt för att ljudet sedan skall studsa ner från taket. Tyvärr kommer det nog aldrig bli fulländat på det här viset. Medan andra tillverkare tar hjälp genom att slutkunden ska skaffa fler högtalare att placera ut är Bowers & Wilkins så övertygade om sitt ljuds förträfflighet, med rätta, att de anser att Panorama 3 skall stå för sig själv. Den går helt enkelt inte att koppla ihop med fler högtalare. Det här gör att Dolby Atmos inte är Panorama 3 paradgren.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Om man verkligen anstränger sig kan man se högtalarna under metallgallret.

Funktion:

Högtalaren innehåller ett gäng högtalarelement för att kunna ge Discrete Dolby Atmos 3.1.2. Närmare bestämt 3 stycken 19 mm diskanthögtalare i titan, 6 stycken 50 mm bas/mellanregister i glasfiber, 2 stycken 50 mm Atmos elevation och 2 stycken 100 mm lågprofilssubbasar. sammanlagt 13 inbyggda högtalare i det helt slutna systemet på 6,5 kg. Allt det här drivs med inbyggd förstärkare på 400 W.

Bowers & Wilkins Panorama 3

På baksidan av Panorama 3 hittar vi en styck HDMI eARC port, en Digital Audio In (Toslink), Ethernetport och en serviceport (USB-C). Tyvärr har Bowers & Wilkins valt att inte implementera HDMI-Passthrough. Panorama 3 kopplar upp mot Wi-Fi och Bluetooth. När det kommer till Bluetooth har Bowers & Wilkins dragit till med Bluetooth 5, class 2, aptX Adaptive, AAC och SBC. När det kommer till Wi-Fi är det mycket litet vi saknar, här har vi Spotify Connect och AirPlay 2.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Sveper vi handen över mittenpartiet lyser knapparna upp. Här hittar vi höj, sänk, play, pause, röstassistent och spela senaste.

Men även Bowers & Wilkins egna app fungerar. Här kan vi få upp alla våra andra kompatibla Bowers & Wilkins produkter, som exempelvis Zeppelinare, för att spela till dessa synkroniserat i olika rum. Det går att länka ens konto på musiktjänster i appen, de som finns är deezer, TuneIn, last.fm, tidal, qobuz, NTS och Soundcloud för att sedan använda Bowers & Wilkins app till att välja vad vi ska lyssna på. I appen går det även att ändra bas och treble och lära soundbaren nya fjärrkontroller. Något som är viktigt är att en högtalare går att skicka ljud till direkt, utan att att behöva väcka den ur vila. Under testperioden har Panorama 3 alltid varit tillgänglig direkt oavsett app vi använt. Den svarar direkt och har aldrig strulat. Den har en röstassistent inbyggd och det är Alexa från Amazon. Då Alexa inte ännu finns på svenska kommer vi inte avhandla den upplevelsen här, utan vi har använt soundbaren utan Alexa.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Lika lång som en storpudel.

Priset:

Vi blir 9998 kronor lättare efter att vi inhandlat Panorama 3. För en soundbar inom den här kategorin så verkar det vara precis inom det spannet det ska ligga.

Bowers & Wilkins Panorama 3

Solid soundbar

Slutsats:

Som vi inledde med så är Panorama 3 en soundbar som kräver sin ägare. Ägaren ska vilja visa upp sin stilrena soundbar under TVn. På samma vis som en Bang & Olufson stereo på 80-talet höll sig framme i finrummet skall Panorama 3 synas i vardagsrummet. Ägaren ska vara trygg i att det inte skall utökas med fler högtalare till TV-ljudet. Panorama 3 är vad den är och bakhögtalare och subbaser är lika intressant som NOS för en veteranbil. Däremot en Zeppelinare i ett annat rum är välkommet. Ägaren skall inte heller vara upptagen av det perfekta Dolby Atmos-ljudet, istället skall det bara låta bra när det väl låter, och det gör det garanterat med Panorama 3.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!