Recensioner

En mångsidig lysande skaftdammsugare med bra sug

Nya Dreame Z10 Station är bra på så många saker

Dreame har precis presenterat sin senaste skaftdammsugare som har automatisk tömning. Teknikvecken har testat denna under ett par veckor nu och gillar den!

Kinesiska företaget Dreame som gjort sig ett namn, främst inom kategorin dammsugare har precis visat upp sin senaste produkt. Dreame Z10 Station är en skaftdammsugare med automatisk tömning via en dockningsstation. Detta är företagets första skaftdammsugare med automatisk tömning, sedan tidigare finns ett flertal skaftdammsugare och robotdammsugare i sortimentet. Nya Dreame Z10 Station visar sig har flera trevliga äss i rockärmen  när vi nu testat denna innan den visades upp för konsumenterna.

Dreame Z10 Station är dessutom utrustad med belysning på ett par av munstyckena som visar upp smutsen i hemmet på ett tydligt sätt. Läs vidare för att se varför detta visar sig vara en klart lysande skaftdammsugare!

Det här är skaftdammsugaren Dreame Z10 Station

Sprillans nya skaftdammsugaren Dreame Z10 Station damp ner som ett brev (eller snarare) paket för ett tag sedan och väl uppe ur den omgivande kartongen dyker produktens detaljer upp. Det rör sig alltså om en skaftdammsugare med tillhörande tömnings- och laddningsstation som ser till att dammsugaren alltid är laddad och redo att suga upp hemmets smuts.

När vi packat upp allt innehåll så visar det sig vara en hel massa tillbehör som medföljer, främst munstycken av olika slag som ska täcka upp det mesta som kan tänkas bli dammsuget i hemmet. Dreame har inte snålat på tillbehören och utöver munstycken så medföljer även två dammsugarpåsar samt en manual och givetvis själva tömningsstationen.

Utförandet av själva huvuddelen med motorn känns igen från en del av företagets andra skaftdammsugare. Färgen som går lite åt det bruna hållet ger ett trevligt intryck och i vanlig ordning är det enkelt att byta mellan de olika munstyckena som följer med.

En annan av nyheterna är att två av munstyckena är utrustade med blått ljus som synliggör smuts på ett tydligt sätt vilket vi återkommer till längre fram i recensionen.

Ett av munstyckena har en grövre rullborste för att sopa upp både det ena och det andra. Detta munstycke är också utrustat med två LED-lampor fram som ger användaren en annan syn på hur smuts ser ut i hemmet (det som man normalt inte tänker på eller ser).

Undersidan på “Multi-Surface Brush”, som har två större hjul för att rulla enklare på golvet visar rullborsten i gummi med tillhörande borstar av det mjukare slaget. Framtill finns två mindre hjul som ser till att munstycket rullar fram enkelt på golvet.

Den mjukare borsten känns igen från andra skaftdammsugare från Dreame och den borstar effektivt upp smuts och gör sig bra på parkettgolv och klinkers.

“Soft Roller Brush” är lättmanövrerad och rullar fram med enkelhet på golven. Konstruktionen gör att det är enkelt att vinkla till munstycket under dammsugning för att komma åt i skrymslen och vrår.

Dammbehållaren tas lätt loss från motordelen vilket är bra vid rengöring. Tack vare den automatisk tömningsstationen finns inget behov av att tömma manuellt längre vilket kan vara skönt och inte minst bekvämt. Batteriet som ger upp till 65 minuters körtid sitter som på andra modeller under själva handtaget.

Trots att Dreame Z10 Station har automatisk tömning så innebär inte detta att den är helt underhållsfri. Det rekommenderas att med jämna mellanrum tvätta av filter och annat i dammbehållaren för bästa resultat. Detta är inget problem då det är enkelt att dela på delarna och skölja av under rinnande vatten för att sedan låta torka.

Dreame Z10 Station kommer med ett brett utbud av munstycken för hemmets olika behov. Dessa kan förvaras stående på den medföljande plasthållaren vilket gör dessa lättåtkomliga när det vankas städning. Lite synd dock att denna lösning inte går att hänga upp på väggen – hade varit lite smartare…

Ett kombimunstycke ger möjlighet att dammsuga de där svåråtkomliga mellanrummen i soffan eller trånga utrymmena bakom möbler och vitvaror. En knapptryckning senare så fås en borste vilket kan vara bra för att ta ytor högt upp vid tak eller andra plana ytor som kan vara svåråtkomliga – då rekommenderas givetvis att detta munstycke monteras på skaftet för bättre räckvidd.

För lite mer ömtåliga ytor så rekommenderas den bredare borsten som med sina mjuka strån går varsamt fram. Perfekt för att dammsuga större porslinsfat och tavelramar då dess borst är lite mjukare än på kombimunstycket.

För de där envisa håren eller pälsen från husdjuren så finns även ett motoriserat munstyck med belysning som ser till att allt som suttit fast på människa eller djur upptäcks och sugs upp.

I tömningsstationen finns även ett filter som hjälper till att rena luften vid den automatiska tömningen så att inte denna kommer ut i rummet igen.

Displayen på nya Dreame Z10 Station är tydlig och visuellt lite trevligare än hos de äldre skaftdammsugarna från företaget. Det finns tre olika sugstyrkor som enkelt byts mellan via en knapptryckning på den nedre knappen och dessa visualiseras via den gröna animeringen. Den övre knappen används för att låsa dammsugningen vilket innebär att du inte behöver hålla inne handtaget hela tiden under dammsugning.

Undertill finns det möjlighet att välja åt vilket håll strömsladden ska sticka ut från bottenplattan. Dessvärre saknas någon form av sladdvinda här under vilket gör att det kan bli en mindre snygg hängandes samling kabel bredvid beroende på var den placeras.

Många munstycken till Dreame Z10 Station

Något som är trevligt med Dreame Z10 Station är de många olika munstyckena som gör det enkelt att dammsuga i hemmet. Personligen så har undertecknad alltid avskytt de traditionella dammsugarna med sina klumpiga rullande monster där slangen sticker ut, ni vet den där som alltid lyckas fastna i något för att inte nämna strömsladden som alltid fastnar på hjulen eller i något annat i hemmet. En trådlös skaftdammsugare som ett komplement till en robotdammsugare är en kombination som tilltalar denne. Inga sladdar, lägre ljudnivå och enklare att komma åt – vad mer kan man önska sig?

Den mjuka borsten på bilden ovanför är perfekt för lite mer ömtåliga saker som måste dammsugas och gör sitt jobb på ett bra sätt. Att dammsuga upp chipssmulor i soffan är en lätt match med kombinationsmunstycket som når ner mellan dynorna.

Golvlister är ju som bekant inget som robotdammsugarna råder bot på så här är en trådlös skaftdammsugare med ett borstmunstycke lösningen. Kan med fördel också användas med skaftet om det inte är så att man ligger på knä för att komma åt både här och där.

Det motoriserade munstycket har belysning vilket gör det lättare att se hår, päls eller annan smuts i till exempel soffan. Faktum är att det blir betydligt enklare att se det som ska dammsugas upp tack vare det blå ljuset vilket påskyndar dammsugningen och gör användaren mer uppmärksam på hur smutsiga vissa ytor kan bli.

Som sagt, använd skaftet och kombinationsmunstycket för att komma åt taklister eller andra ytor som befinner sig på högre nivå än dig själv – lätt som en plätt och betydligt enklare än med en vanlig dammsugare med dess infernaliska tillhörande slang…

Hårda golv är en barnlek för det munstycken med den mjuka borsten. Skaftdammsugaren rullar fram med enkelhet och konstruktionen gör den lättmanövrerad på golven. Att dammsuga ligger inte högt på undertecknads favoritsyssla i hemmet men med en trådlös dammsugare går det trots allt lättare.

Golvmunstycket med blått ljus och den grövre borsten är optimal för bland annat köksmiljöer där inte bara kaksmulor ska upp utan även O’boy-rester, mjöl och annat som är lite svårare att se från en höjd på 176 centimeter.

Användning av Dreame Z10 Station i vardagen

Dreame Z10 Station har ju fördelen med automatisk tömning av dammbehållaren vilket är positivt. Nackdelen är väl att den då också per automatik tar lite mer plats i hemmet. Under testets gång fick den bo i hörnet av vardagsrummet och hallen där även matplatsen finns – mest för att komma ihåg att testa i tid och otid så att man inte glömmer bort det (blir ju en tunn recension annars). Nu är den ju designad med lite mjuka linjer så den behöver absolut inte skämmas för sig så fundera lite på var den gör sig bäst i hemmet.

Automatisk tömning initieras av att man trycker på den gröna knappen som lyser varpå tömningen startar. Detta tar inte många sekunder så det högre ljudet hinner inte direkt irritera en om man säger så. Att byta dammsugarpåse är också enkelt då den ena sidan på tömningsstationen sitter fast med en magnet. Upp till 90 dagars dammsugning ska rymmas i påsen innan det är dags för tömning.

Displayen på nya Z10 har också fått sig en uppfräschning och är tydligare än hos föregående modeller, här i jämförelse med en Dreame P10 Pro där vi nu slipper räkna pluppar för att se hur mycket batteri som finns kvar.

När en dammsugare testats så gäller det såklart att testa lite utöver det vanliga vardagsscenariot för att se hur effektiv den är. Vid ett av testtillfällena så försågs golvet i köket, som består av stora klinkerplattor med bredare fogar, av en blandning av havre, ris och chiafrön vilka snabbt täcker upp en större yta än vad man tänkt sig.

Detta är något som Dreame fixar utan större problem, till och med de små chiafröna sögs upp på första försöket. Även de frön som låg i skarvarna vilket annars brukar kunna hålla kvar smuts lite envist. Ett gott betyg med andra ord.

Smuts i soffan tas också effektivt om hand. Övriga i familjen har lite längre hår vilket ofta upptäcks både här och där i soffan men detta tar det motoriserade munstycket med sitt blå ljus hand om på ett galant sätt.

Vi återkommer till det här med belysning på munstyckena och både älskar det och förbannar det. Älskar det för att det synliggör smuts på ett tydligt sätt och samtidigt förbannar vi det bara för att det just visar hur smutsigt det är på golven. I helgen gjordes ett test där DreamBot L10 Ultra gick en runda på bottenvåningen med såväl dammsugning som moppning av golven. Dagen efter fick Z10 visa upp hur det såg ut med hjälp av den blå belysningen.

Det var lite besvärande att se men golven var ju redan smutsiga (se nedre högra hörnet). Visst, det är frånluftsdrag i huset, vi är tre personer som springer runt och givetvis blåser det runt lite av varje när luftrenaren är igång eller köksfläkten men kom igen – dagen efter???

Oavsett vilket så är detta också ett bevis på att vi bör dammsuga våra hem regelbundet för att ha så god inomhusluft och miljö som möjligt. Inte minst mattor är ju suveräna på att samla upp damm och annat som lossnar från oss om dagarna så då kan en extra runda med dammsugaren vara på sin plats. Det sköna med just en trådlös skaftdammsugare är att den är där – redo att användas utan att behöva dra ut strömsladden, koppla in dammsugarslangen, träffa rätt på startknappen med tårna och sen trycka tillbaka svordomarna när slangen fastnar i ett stolsben eller annat.

Om det inte framgått så uppskattar undertecknad den trådlösa skaftdammsugaren tack vare sin enkelhet men också tack vare det många funktionerna. Automatisk tömning tar bort ett moment till vilket är skönt för då blir det tid över till annat och dammsugningen blir roligare …men bara lite roligare. Sen har vi ju det blå ljuset också som vi både tar till oss och förbannar. Inte minst frun häpnade över hur det såg ut efter bara en dag så även hon fick sig nog en tankeställare…

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!