Mobil

EU-parlamentet jobbar åter igen för en enhetlig standard för mobil laddning

Diskussion nu, votering i framtiden

EU-parlamentet har insett att det initiativ från 2014 som skulle få tillverkarna av mobiltelefoner att använda en och samma laddare inte blev så mycket mer än en tummetott i verkligheten.

Uppdaterat: 200130nu har EU-Parlamentet röstat ja till att påbörja arbetet med gemensam standard.

Nu kan det därmed vara dags att ta i med hårdhanskarna och frågan har börjat diskuteras igen. Målet är att vi skall kunna använda samma laddare oavsett om vi har en iPhone, Android-telefon eller för den delen hörlurar eller läsplattor.

Det kan tyckas som en bra idé för oss konsumenter men frågan är om det är det. När frågan dök upp långt innan beslutet 2014 så levde vi i en värld där alla tillverkare hade sina egna laddare, gärna som en enhet med egen kontakt och sladden fast i själva strömklumpen.

Väl framme i 2014 var idén att standardisera till Micro-USB. Tänk om det gått hela vägen och vi hade varit fast med den fasansfulla kontakten? Idag har vi USB-C och varje gång en tillverkare lanserar en produkt som saknar det får den kritik. Kritik kommer allt mer för de mobiltillverkare som använder sin egen snabbladdning i stället för att köra USB-C och Power Delivery i båda ändarna.

Det här är helt och hållet ett marknadsinitiativ där konsumenterna själva ställt kraven och snart har vi en enhetlig standard i både produkterna och hos dess laddare. Om Apple fortsätter ha lightning i ena endan gör egentligen inte så mycket så länge själva laddelen har USB-C om alternativet är en stagnering av utvecklingen.

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer