Recensioner

Eve Aqua tar hand om bevattningen i HomeKit-trädgården

Prylen för dig som vill planera bevattningen för gräsmattan eller uteväxterna

Det roliga med hemautomation är att det mesta går att fixa så att vardagen blir lättare. När det gäller att vattna gräsmattan så har Eve en lösning för dig.

Nya versionen av bevattningskontrollen Eve Aqua lanserades för drygt en månad sedan. Detta är den tredje versionen av deras Eve Aqua och den andra om man tittar till designen av bevattningskontrollen. Den första använde Bluetooth, vilket den andra generationen också gjorde men denna hade dock fördelen att den senare uppdaterades till att även ha stöd för Thread. Även denna version har stöd för Thread och den har dessutom fått en helt ny design vilken är lite rundare i formgivningen än föregångaren.

Eftersom jag mellan varven befinner mig på resande fot och samtidigt försöker hålla gräsmattan grön och vacker är detta med automatiserad bevattning något jag valt att investera i. Hur står sig då den nya Eve Aqua mot föregångaren?

Förpackning och innehåll för Eve Aqua

Enkelt och tydligt är det som gäller när vi plockat upp Eve Aqua Smart Water Controller från kartongen den kom i. Jag valde att beställa den direkt från företagets egna webbutik när den lanserades och vid en snabb blick har den likheter med den äldre men skillnaderna är trots allt större än vad som syns. Först av allt så är denna tillverkad av plast som ger intryck av aluminium vilket föregångaren hade. Det är svart och silver som gäller precis som hos en del övriga produkter från Eve. Formgivningen är även lite rundare vid hörnen jämfört med tidigare.

Eve Aqua

Det som följer med i förpackningen är själva bevattningskontrollen, en anslutning till vattenslangen, 2 st AA-batterier och lite dokumentation.

Eve Aqua

Delar vi på enheten så ser vi att insidan skiljer sig en hel del gentemot föregångaren. Konstruktionen i denna har en magnetisk ventil för att sätta igång bevattningen till skillnad från den mekaniska som fanns i den äldre versionen. Fördelen med denna nya konstruktion är att den är tystare. Mycket tystare ska tilläggas. Det är också betydligt enklare att byta batterier i denna och de sitter också mer skyddade nu.

Eve Aqua

Visst ser det ut som aluminium i själva höljet men det är alltså plast som gäller genomgående för nya versionen av Eve Aqua. Även den fysiska knappen för att manuellt starta bevattningen är större än den mindre runda som fanns tidigare. Enklare för oss med trötta ögon mellan varven…

Eve Aqua

Installation av Eve Aqua

Att installera Eve Aqua är precis som med deras övriga produkten en barnlek. Antingen kan du göra detta direkt i Eve Home eller i Apple Hem-appen och vill du ha ut så mycket som möjligt av Eve Aqua är det Eve Home-appen som gäller. Alternativen för styrning i Hem-appen är få, likaså informationen som finns att tillgå där. Annat är det i Eve Home-appen där du kan se när du senast vattnade, estimerad förbrukning och sedan enkelt kan skapa skräddarsydda scheman för när bevattningen ska ske och hur länge.

Eve Aqua Gen 2 App

Ställ in kortare bevattningsperioder om du känner att du vill begränsa lite av vattenanvändningen. Detta går för övrigt också att göra i Hem-appen. Det är lite synd att inte mer information finns att tillgå direkt i Hem-appen men vi får väl fortsätta hoppas att denna utvecklas åt rätt håll framöver. Å andra sidan så gör Eve Home-appen ett bra jobb när det gäller att styra ditt HomeKit-hem så har du inte tittat närmare på denna så är det all idé att göra detta.

Eve Aqua Gen 2 App

Användning i vardagen med Eve Aqua

Hur fungerar då Eve Aqua i vardagen? Faktiskt lika bra som förväntat. Jag hade tidigare den första generationen som dock gav upp i våras på grund av en något bristfällig konstruktion där synliga kablar helt enkelt lossnade och inte gick att fästa igen. Det gjorde i sig inte så mycket då den förlitade sig helt på Bluetooth och dessvärre tappade kontakten med mitt HomeKit-hem lite för många gånger för att jag skulle hålla inne svordomarna. Andra generationen som uppdaterades till Thread har varit betydligt stabilare då den kommunicerar med detta protokoll via mina HomePods och min Apple TV 4K. Den har dock fortfarande Bluetooth för de som inte har möjlighet att använda Thread i dagsläget.

Eve Aqua

Som ni kan se på bilden ovan så är det en ganska stor skillnad på de båda bevattningskontrollerna om man ser dessa sida vid sida. Den nyare till höger har en betydligt rundare formgivning och knappen för att starta bevattningen manuellt är mycket större. Bilden nedan visar att själva djupet av de båda versionerna är snarlikt så ingen större skillnad hä.

Båda fungerar problemfritt när det gäller bevattningen och den stora skillnaden vid drift är som nämndes tidigare ljudnivån vid aktivering av bevattningen. Den äldre låter lite som ett mindre tröskverk när den startar och efter (en liten) stund kommer bevattningen igång när mekaniken rättat in sig i ledet. Nya Eve Aqua startar betydligt snabbare och mycket tystare tack vare den magnetventil som används nu. En smart och trevlig utveckling av en väl fungerande produkt.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!