Recensioner

Få koll på dörrar och fönster i ditt Apple-hem med ny magnetsensor

Fungerar även i övriga ekosystem
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Meross

I ett smart hem är sensorer viktiga, inte bara för säkerhet utan också för att kunna trigga något att hända. Vi har kollat in och testat Meross nya dörr- och fönstersensor.

För många människor är vardagen ofta hektiskt på många sätt. Från att rusa till dagis, stressa vidare till jobbet eller handla det som behövs och det är då inte ovanligt att man glömmer bort saker och ting. Som när vi sitter på jobbet och funderar över om stryktjärnet stängdes av eller om fönsterna är öppna på ovanvåningen. Här kan det smarta hemmet hjälpa till och just med dörrar och fönster kan det vara praktiskt att använda en sensor för att hålla koll på dessa och om de är just öppna eller stängda.

Vi har fått testa den senaste produkten från tillverkaren Meross, nämligen deras Smart Door and Window Sensor och vi gillar den!

Detta är magnetkontakten Meross Smart Door and Window Sensor Kit MS200

Vi börjar med en snabb förklaring av vad detta är för typ av produkt. Den kallas många gånger för en magnetkontakt eftersom en magnet i den känner av när den inte är ansluten till huvudmodulen. Ibland kallas de också för kontaktsensorer då de bör hålla kontakten med varandra om man säger så.

På förpackningen ser vi att denna sensor är kompatibel med Apple Home, Amazon Alexa samt Google Home. Enligt hemsidan är den också kompatibel med Samsung SmartThings.

Meross Smart Door and Window Sensor finns att köpa i två olika versioner, en med hubb och en utan. Hubb är ett krav när det gäller sensorerna från Meross men har du köpt en så klarar den av upp till 16 anslutna enheter. Därför är det smart att det också går att köpa enbart själva sensorn så man inte sitter med en hög hubbar i hemmet som inte används.

I förpackningen finns sensorns båda delar, en strömadapter, hubb, en mikro-USB kabel, fästtejp, ett litet verktyg samt dokumentation.

Sensorns båda delar är mjukt rundade och i olika storlekar då den mindre som innehåller magneten inte behöver vara mycket större. Materialet är plast men ändå av lite högre kvalitet vilket minskar den plastiga, lite billigare känslan som fås ibland.

I huvudenheten sitter ett utbytbart CR2450-batteri som ska räcka i upp till 18 månader vid normal användning. Ganska skönt att det faktiskt är ett CR2450 och inte CR2032 eftersom det förstnämnda har betydligt längre batteritid.

På denna del finns också en inbyggd LED som visar status och används vid installation av sensorn i appen.

Hubben är tacksamt nog av det mindre slaget och inget som tar upp mycket plats. Den har en fysisk knapp upptill och en diod som blinkar till beroende på enhetens status.

Baksidan visar lite nödvändig information som att den är till för inomhusbruk och att den är CE-märkt.

I detta fall så kommer jag inte att använda mig av den medföljande hubben eftersom jag redan har ett par andra sensorer från Meross installerade i mitt hem, bland annat en vattenläckagedetektor och en brandvarnare.

Installation av Meross Smart Door and Window Sensor Kit MS200H

Det är enkelt att komma igång med installationen av sensorn. Beroende på om du har en hubb redan eller inte så är det den som ska installeras först i så fall. Då jag redan har hubben så slopar jag detta steg och går direkt på att installera sensorn.

Det lilla verktyget som medföljer används för att aktivera parningen av sensorn mot hubben. Själva installationen tar någon minut innan allt faller på plats.

När sensorn väl är installerad finns en del inställningar att göra i Meross-appen (fler än i exempelvis Apple Home vilket kan vara bra att känna till). Det går att ställa in olika typer av varningar beroende på om en dörr eller fönster varit öppen mer än en minut vilket kan vara bra för kylskåpet till exempel.

Då det redan finns en hubb installerad så dyker sensorn upp automatiskt i Hem-appen. Här hemma monterades sensorn på en dörr till garderoben (eller klädkammaren om man så vill). Detta för att kunna se om dörren är öppen eftersom lampan som tänds automatiskt när denna öppnas i så fall står och lyser i onödan.

I Apple Home syns de mer grundläggande funktionerna för en kontaktsensor vilket inte är så spännande egentligen. Sensorn ska ju egentligen bara hålla reda på en sak och skulle det vara så att dörren är öppen så går det att lägga till en automatisering som till exempel tänder en lampa i röd färg på ovanvåningen (klädkammaren är på första våningen i vårt hem).

Användning av Meross Smart Door and Window Sensor Kit MS200 i vardagen

Magnetkontakten, eller kontaktsensorn, monterades på dörren till vår garderob och detta är en ganska problemfri historia. Bara att riva av tejpremsan först och sedan trycka dit de två enheterna. Ett bra tips är att först testa så att avståndet mellan de två enheterna inte är så stort att det inte registreras i appen. Be om hjälp eller fäst med en bit vanlig tejp först och prova sedan att öppna och stänga dörren för att se att motsvarande status i appen också visas.

Tänk på att montera sensorn så att det lilla strecket möter motsvarande streck på magnetdelen. Visserligen upplever jag att magneterna är starka nog men mest för att vara på säkra sidan.

Sensorn syns inte från utsidan och gör inte mycket väsen av sig där den fästs och givetvis går det även att fästa denna vertikalt om så önskas. Tänk bara på att trycka ett par gånger extra så att den fäster ordentligt.

Nu fick undertecknad se att vår dörr är lite skev eller så är hela karmen sned för när dörren är helt stängd så sipprar det in en del ljus från utsidan. Men, oavsett vilket så gör det inte så mycket men här ser vi att det kan vara en viss glipa mellan de båda delarna så inget tvång att de ska ligga kloss intill. Rådet om att testa först är dock något att tänka på!

En magnetkontakt är egentligen en ganska tråkig pryl i ett smart hem men ack så användbar ändå. Här hemma sitter det magnetkontakter på alla öppningsbara dörrar och fönster vilket innebär att full koll finns på deras status – om de är öppna eller stängda. Integreras de på ett smart sätt i exempelvis Apple Home så går det att sätta upp automatiseringar som gör att en smart radiatortermostat stängs av om ett fönster öppnas. Visserligen är detta funktioner som ofta finns i smarta radiatortermostater men ändå – bara ett exempel. Givetvis går det också att fråga Siri om något fönster eller någon dörr är öppen innan man går och lägger sig istället för att gå runt och kolla allt – smart och tidsbesparande.

Hur står sig då Meross Smart Door and Window Sensor sig gentemot andra, liknande produkter? På bilden nedan jämför jag Meross till vänster med två liknande produkter från Aqara. Ingen jätteskillnad egentligen eftersom de ofta monteras utom synhåll och ibland lite undangömt.

I Meross-appen går det också att se upp till 2 års historik av när något öppnades eller stängdes. Väldigt lång tidsperiod och frågan är om man har så stor nytt av det men visst, i ett eventuellt försäkringsärende skulle denna information kunna styrka att dörren eller fönstret faktiskt var stängt vid tidpunkten för ett inbrott. Bra men inte nödvändigt.

När det gäller var man ska använda denna typ av sensor i hemmet så stirra dig inte blind på enbart dörrar eller fönster. Den sitter lika bra på en kattlåda vilket kan vara bra för att indikera när det är dags att tömma lådan.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!