Så här i jultider har den smarta belysningen en tendens att vilja flytta sig utomhus. Däremot så har det inte funnits så mycket juliga och smarta utbud för detta tidigare.
Att hänga upp en julstjärna eller ställa upp en elektrisk ljusstake i köksfönstret är sen gammalt. Med den smarta belysningens intåg så gick det plötsligt att lägga till en smart plug för att styra denna eller, i de fall det passade in, en smart ljuskälla för att tända och släcka på tid. Sen fick vi se den smarta julgransbelysningen som genast gjorde julen lite mer färgglad inomhus. För utomhusbruk däremot så finns det förvisso mängder av färgglada och mindre färgglada ljuskreationer att pynta med. Men, de är inte smarta så då har vi fått använda en smart plug för utomhusbruk vilket i sig bara tänder och släcker.
Finska företaget Airam har däremot ett större urval av smart utomhusbelysning som lämpar sig väl så här i juletider. Vi fick tillsänt oss en del av deras sortiment och har testat detta nu i några veckor för att se om julen har en chans att bli mer färgglad. Eller om det finns en risk för att bli kvarterets nya Clark Griswold (för er som är unga så är detta en av tidernas bästa julfilmer – “Ett päron till farsa firar jul”).
Det här är smart julbelysning från finska Airam Smart Home
Airam Smart Home är inte så välkänt i Sverige än men faktum är att företaget erbjuder ett större utbud av produkter för det smarta hemmet. Produkterna för Airam Smart Home baserar sig på den välkända plattformen Tuya vilket innebär att de fungerar med både Google Home samt Amazon Alexa och inte kräver någon gateway då anslutning sker via Wi-Fi. Det finns också stöd för Siri Shortcuts men dessvärre inget direkt stöd för Apple Home.
Produktnamnen tenderar att stundtals bli lite förvirrande då de i många fall är snarlika men där produkterna ändå skiljer sig åt. De produkter vi fick tillsänt oss för test var, förenklat en ljusslinga som visar kalla och varma vita färger, ett ljusnät som visar kalla och varma vita färger, en ljusslinga som visar olika färger samt vita nyanser samt en ljusslinga med små glober som också denna visar olika färger. Förvaringen sker i små transparenta plastlådor som enkelt kan staplas eller stängas igen vilket är ganska smart.
Vi fick också en LED-slinga med möjlighet att visa neonfärger. LED-slingan i neon är fem meter lång och även denna fungerar för utomhusbruk. Just neonfärger är något vi inte direkt ser i traditionella ljusslingor vilket väckte intresset för denna produkt.
I sortimentet för Airam Smart Home finns även en smart plug för utomhusbruk som kopplas upp mot wifi-nätverket. Perfekt för att inkludera den äldre och helt osmarta julbelysningen i det smarta hemmet.
Installation av julbelysning från Airam Smart Home
Produkterna från Airam installeras i den egna appen, Airam Smart Home och som tidigare nämnts så behövs ingen gateway för produkterna. Tänk dock på att säkerställa att det finns täckning för wifi-nätverket där produkterna är tänkta att installeras. I appen syns också ett urval av de övriga produkterna som tillhandahålls av Airam vilket omfattar lite av varje för att komma igång med ett smart hem.
När det gäller installationen av produkterna så gick denna initialt inte så smärtfritt som man hade kunnat tänka sig. Anledningen till detta är att instruktionerna i appen inte överensstämmer med verkligheten vilket föranledde en del huvudbry och försök till problemlösning.
Stöd för 5 GHz stängdes av och försök att ansluta till enheten Wi-Fi hotspot gick inte heller. Att återställa enheterna försöktes också och till slut visade det sig att man ska aktivera parningsläget via den lilla kontrolldosa som sitter fäst på ljusslingorna vilket stod att läsa på en liten papperslapp som fanns bifogad i förpackningen. Nu brukar undertecknad inte direkt behöva läsa instruktioner på papper utan helt förlita sig på appens anvisningar så en del av skulden hamnar på en själv men nog borde appen ändå ha korrekt information? Efter ett tag hade alla enheterna letat sig in i Airam Smart Home-appen.
Appen i sig lämnar en del att önska, inte minst för att den erbjuder hyfsat bra svenska men blandar också in såväl engelska som kinesiska. Gränssnittet känns inte heller helt optimalt men erfarenheten säger att så sällan är fallet när något baserar sig på Tuyas plattform. Då det rör sig om smart belysning så behövs det såklart skapas någon form av scen som tänder och släcker julbelysningen i trädgården.
Vi testade med att använda aktivering av julbelysningen vid solnedgång och soluppgång och efter ett tag fick vi till det. Men, återigen så lämnar språket en del att önska och inte minst tydligheten också vilket framgår i en av dialogrutorna som visas – “Inte tillåtet” eller “Instämmer ej” ger upphov till en viss otydlighet så här finns utrymme för förbättringar.
Som sagt så finns det en del språkliga felaktigheter i appen så det finns utrymme till förbättring här. När det gäller smarta scener så fungerade dessa sådär och att vilja ha soluppgång och solnedgång visade sig inte fungera enligt de parametrar som angivits i appen. Flera gånger så varken tändes eller släcktes belysningen om dagarna. Däremot när scenen ändrades till att aktiveras på tid för att tända och släcka så fungerade det bättre.
För varje ansluten ljuskälla finns en del inställningar att göra och även här är användargränssnittet förbryllande. Ibland är det vertikala reglage, ibland horisontella och även cirkulära reglage samt försök till tredimensionella effekter. Med andra ord så kräver det lite av användaren innan allt blir helt begripligt. Även ikoner ändras beroende på val som ska göras det hela känns tyvärr lite väl rörigt och tröskeln för att komma igång blir genast högre.
Att välja vilken effekt eller scenario som ska aktiveras för respektive ljuskälla är inte helt klockren heller. Ikonerna lämnar förvisso en del ledtrådar som bäst förstås genom att testa sig fram och se vilken som passar. Detta är med andra ord lite omöjligt att göra enbart baserat på informationen i appen. I första skärmdumpen finns det två likadana ikoner och skillnaden är då? Kanske dags att addera ett förklarande namn för respektive scenario så att användaren lättare förstår vad som ska väljas?
En bra funktion är att det går att ställa in hastigheten för hur snabbt eller sakta belysningen ska röra sig vilket kan vara vara skillnaden mellan smakfullt och tivoli. Varje ljuskälla har givetvis sina egna inställningar som ger lite mer information om produkten.
För att förstå vilka möjligheter som finns när det gäller ljusinställningarna så är det enklast att testa sig fram i appen och samtidigt hålla koll på vad som händer annars är det stört omöjligt att förstå. Här syns också ett annat gränssnitt, detta för den smarta pluggen som känns lite väl mycket som något vi såg när apptillverkarna försökt efterlikna verkligheten. Mindre snyggt.
För neonslingan finns fler inställningsmöjligheter, nu mot en svart bakgrund vilket skiljer sig mot den mörkblå, ljusblå eller vita bakgrund vi sett till tidigare i appen. Här finns det utrymme för kreativitet om man vill eller så väljer man bara bland de olika scener som finns förprogrammerade i appen.
Installationen av belysningen skedde inomhus eftersom det helt enkelt är för kallt ute och tur var väl det innan det uppdagades att instruktionerna i appen inte överensstämde med verkligheten. Glöm dock inte att dubbelkolla så att det finns wifi-täckning först där belysningen ska placeras.
Så här fungerar den smarta julbelysningen från Airam
Går det då att ta julbelysningen utomhus till överdrift? Jodå, om frun tillfrågas så var detta lite i mesta laget mest för att det tenderade till att likna ett kringresande tivoli. Men, vad görs inte för att testa och se vilka möjligheter som finns med att försöka pimpa huset och trädgården i julens namn?
En ljusslinga hamnade i den breda oxbärshäcken framför huset ut mot gatan och den färgglada varianten är verkligen färgglad. Inte minst är det en lång ljusslinga som med sina 24 meter täcker upp ganska mycket av häcken. Det blir dock lite mer smakfullt när den varmvita färgtonen får synas vilket säkert grannarna också håller med om.
Ljusnätet hamnade på en del av planket invid altanen och skapar en liten ljusvägg och med två till hade det blivit än mer upplyst – kanske för mycket till och med? Längs med taket placerades ljusslingan som visar varmvita och kallvita färger. Den röda fasaden är inte från Airam utan här är det utomhusslingor från Philips Hue som skapar ett upplyst hus.
Det mindre planket färgsätts av ett osmart ljusnät men tack vare den smarta utomhuspluggen inkluderas detta i den smarta belysningen. Neonslingan monterades under kanten på altandäcket i isande kallt väder vilket får vara ursäkten för att denna inte är helt rakt så något att rätta till när värmen börjar återkomma.
Smarta utomhuspluggar kan användas till mycket, inte minst för att inkludera osmart belysning och här får den samsas med annan trädgårdsbelysning som är inkopplad för att skapa stämning.
Ljusnätet med en inställning för kallvitt ljus passar inte direkt in med övrig belysning så här valdes sedan varmvitt ljus för att skapa en behagligare och mer stämningsfull känsla.
Den ljuskälla med små glober eller klot skapar en ganska stämningsfull känsla där de olika färgerna rullar fram baserat på vilken effekt som väljs. Under testet har olika effekter testats och en del fungerar medan andra känns lite väl “overkill” och nog mer är tänkta för att irritera grannarna.
De små kloten med sin matta yta lyser upp ganska bra får sägas men här ska också tilläggas att under testet har en del av dessa valt att ge upp vilket kan ses om man tittar noga när det är mörkt ute. Några kom till liv när de snärtades till och andra inte. Huruvida det är en kvalitetssak eller ett måndagsexemplar låter vi vara osagt.
Överlag så fungerar julbelysningen från Airam bra men stundtals så har också några av enheterna gått offline vilket krävt en omstart av dessa. Att det blir trevligare med belysning ute när vi befinner oss i den mörka tiden på året råder det inget tvivel om. Det borde nästan vara lag på att alla julpyntar med LED utomhus så tillvaron känns lite ljusare. Huruvida det blir smakfullt eller inte är ju upp till var och en att avgöra men erfarenheten säger att det krävs ett antal jular innan det sitter där.
Appen lämnar en del att önska med sitt spretiga gränssnitt och blandning av olika språk. Den känns helt enkelt inte helt genomarbetad och kräver lite mer av användaren innan allt faller på plats.