Smarta Hem

Företaget Living Homes har en vision om framtidens hem

En väldigt futuristisk sådan med ska tilläggas

På den nyligen avslutade teknikmässan Gitex Global 2023 i Dubai fanns allt möjligt att beskåda. En intressant monter var den från företaget Living Homes.

Det bulgariska företaget Living Homes visade upp en något futuristisk monter på den stora teknikmässan Gitex Global 2023 i Dubai. Företaget har en stark vision kring hur framtidens hem ska se ut och arbetar målmedvetet kring detta. Undertecknad fick en pratstund med såväl grundare som marknadschef och ett par av de anställda kring vad de arbetar med. Som namnet antyder och via det uppvisade konceptet så vill man se ett levande hem i framtiden där teknik och AI bistår med sin del.

I montern välkomnas man av en robot som ser ut som en robot. Kanske inte världens coolaste robot men man får en vink av vad det handlar om här. Grundaren och en medarbetare har varit på resande fot i nio månader för att besöka olika platser i världen och titta närmare på sådant som är coolt och se hur det passar in med företagets visioner.

En av de första sakerna som visas upp är den helautomatiska kaffebryggaren som fixar till ditt kaffe och sedan serverar detta via en rullande betjänt.

Denna kommer sedan bort till dig med en kopp kaffe vilket kan vara skönt för den som har vardagsrummet en bit från köket och inte orkar resa sig upp. Roboten hade inga som helst problem att ta upp en mugg och sedan flytta denna med innehåll till hyllan på “betjänten”.

Just denna robotbetjänt har väl begränsade möjligheter att vara kreativ men idén är ju lite trevlig. Företaget är som sagt var från Bulgarien där de samarbetar med en del husbyggare men de ser stora möjligheter i framförallt Dubai där många husbyggare verkar anamma konceptet med dessa moderna funktioner.

Olika sensorer som finns utplacerade i hemmet håller koll på luften men också på de boende. Genom att känna av sinnesstämningen på den boende ska musik som passar för stunden kunna spelas upp automatiskt. Även hälsoaspekten ska tas i beaktning och en kontroll ska kunna påtala om något inte är som det ska.

En kontrollpanel modell större fanns i montern där det visas upp en mängd olika värden, mätpunkter och händelser såväl som status på exempelvis dörren. Även energikonsumtion och luftkvalitet finns med vilket ska öka medvetenheten kring boendet.

Det var en trevlig pratstund och demonstration från Living Homes där en del av det som vi sett från Hollywood-filmer verkar komma till liv. Lite mer information finns på deras hemsida.

Hur ser ditt framtida boende ut om du får bestämma själv?

Källa: Living Homes

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!