Övrigt

Forskare har lyckats tolka språk från hjärnan

on the tip of my tongue

Forskare har lyckats med konststycket att läsa av hjärnans aktiviteter vid språk och med hjälp av maskininlärning tolka ut vad som är tänkt att sägas.

Det här är inte samma sak som att kunna läsa av någons tankar utan istället handlar det om att forskare har kunnat tolka ut hjärnans signaler som går mellan cortex till tungan och musklerna i munnen.

“For the first time, this study demonstrates that we can generate entire spoken sentences based on an individual’s brain activity. This is an exhilarating proof of principle that with technology that is already within reach, we should be able to build a device that is clinically viable in patients with speech loss.”

Forskningen är gjord på personer som redan innan hade flera implantat i hjärnan på grund av olika medicinska operationer.

Med hjälp av den här forskningen så kommer förhoppningsvis personer med funktionsnedsättning i tal kunna få hjälp med att få fram 150 ord i minuten något som är en stor skillnad från exempelvis personer med degenerativ muskelsjukdom som i dag kan vara begränsad till 5 till 10 ord i minuten.

Via: TechCrunch

Källa: Nature.com

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!