Recensioner

Glue Pro – om du vill hamna i klistret

smart vs. stark

Vi har testat att göra vår helt vanliga dörr smart med hjälp av en enkel lösning.

Resultatet vi fick var inte helt tillfredställande. Glue har släppt en ny version av sitt lås som är varianten av smarta lås som fästes på insidan av dörren över vredet. Låset innehåller en motor som roterar vredet åt oss när vi önskar. Motorn drivs av fyra AA-batterier. Låset från Glue heter Glue Smart Door
Lock Pro.

Sådana här lås är uppskattade då vi slipper göra åverkan på dörren och kan behålla samma låskista och nycklar vi redan har och låset syns inte heller från utsidan. För oss som bor i hyresrätt så är det här att föredra.

Monteringen av låset går blixtsnabbt. Vi monterar av vredet. monterar Glues D-platta med en av de tre medföljande cylindervredpinnarna och sedan är Glues lås på plats.

Glues lås går att styra direkt med mobilen via en Bluetoothkoppling. Till vårt lås har vi även en Wi-Fi-modul som vi sätter i ett vägguttag. Att vi använder den specifika Wi-Fi-modulen gör att vi även kan kan styra låset på distans via internet.

Glue har länge sagt att de tittar på att implementera HomeKit-lösning till sitt lås men som det ser ut nu så lyser det med sin frånvaro. Det är i det här fallet bra att Glues app är båden snygg och enkel att navigera i. Det går enkelt att dela ut nycklar och hur och när nycklarna ska fungera. Glue har även påbörjat flera samarbeten där tillexempel Mathem har en digital nyckel och kan bära in maten direkt till kylen åt dig.

En ny funktion som Glue lanserar med den här versionen av låset är möjligheten att se om dörren är stängd eller låst. Tyvärr är funktionen bara möjlig på dörrar som har ett vred som inte är frikopplat. Det vill säga att vredet måste rotera när vi vrider om nyckeln på utsidan.

Men här tar det tyvärr stopp för oss med vår dörr. Väl monterad på dörren klarar inte motorn att driva runt låsetkolven. Dörren är inte av senaste modell men inte heller alltför gammal. Min bedömning är att dörren är som någon av de flesta svenska dörrar, den behöver lite hjälp på traven. När vredet ska låsas så behövs det en liten knuff. Ingen kraftig knuff, men likväl en knuff som gör att låskolven hamnar rätt i bläcket.

Att bara vrida vredet och på så sätt få kolven i linje blir alltför tungt för motorn hos Glue. Vi har tidigare testat andra liknanden lås som placeras på insidan av dörren. Vi har testat låsen med andra dörrar och då upplevt en liknande situation. Om dörrens vred inte glider smidigt in i låsbläcket eller det är trögt att vrida runt vredet så är det tveksamt att ett motoriserat lås som placeras på insidan av dörren kommer vara hållbart.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!