Recensioner

Gör köket lite smartare med en uppkopplad köksvåg

Hoto Smart Kitchen Scale är snabb, exakt, stilren och lite användbar

Sakta men säkert så blir även våra kök mer uppkopplade och då främst vitvarorna. Men, det finns även andra prylar för köket som blir lite smartare.

Köken i våra hem har väl delvis haft lite smart belysning vid diskbänken och i taket och ovanpå detta lite smarta högtalare och kanske till och med en röstassistent med display. Sedan började tillverkarna trycka in lite mer finesser i våra större vitvaror som kylskåp, frys, ugn och även diskmaskinen som kan ge notiser när disken är färdig. Ganska bekvämt och i vissa fall även användbart men inte det första man söker efter när dessa produkter ska ersättas.

Nu har ju även andra produkter i köket börjat bli lite smartare där exempelvis luftfritösen och blendern fått sig lite mer finesser. I vår strävan efter att utforska det smarta hemmet och givetvis nyfikenheten på lite smartare prylar så har vi testat en smart köksvåg som visar sig vara ganska trevlig faktiskt!

Det här är smarta köksvågen Hoto Smart Kitchen Scale

Hoto Smart Kitchen Scale är en smart köksvåg som ansluts med Bluetooth till din mobiltelefon. Appen som används är inte helt oväntat Xiaomi Home som ju täcker in ganska många olika kategorier av smarta produkter.

Den smarta vågen från Hoto har en väldigt stilren design med en stor rund platta i glas där det finns en liten LED-display i nederkanten. Igångsättning av vågen sker via den lilla ratten på sidan som påminner om kronan på ett armbandsur. Siffrorna nertill är tydliga och upplysta vilket också innebär att det tyvärr är svårt att fotografera dessa utan viss reflektion genom materialet. Den spegelblanka ytan reflekterar givetvis precis allt i köket vilket innebär att väggen och undersidan av köksskåpet syns här…

Kontrollhjulet, ratten eller vad vi ska kalla det för på sidan används också för att välja mellan de olika måttenheter som Hoto Smart Kirchen Scale stöder vilka är; g, ml, oz, lb:oz. Köksvågen svarar väldigt snabbt när man väljer mellan olika måttenheter vilket är positivt.

Från sidan syns glasskivan tydligt så det gäller att vara lite aktsam vid användning så att den inte spricker om man skulle tappa den eller tappa något på den. Själva bottenplattan är mindre än ytan där vägningen sker vilket ger den ett lite lyxigare intryck.

Undertill finns ett täcklock som gömmer batterierna samt gummerade ytor som ser till att köksvågen inte kasar runt på diskbänken eller bordet.

Hoto Smart Kitchen Scale använder tre vanliga AAA-batterier och indikering vid batteribyte syns via displayen på ovansidan. Locket tas enkelt av genom att vridas åt sidan.

En smart köksvåg behöver väl egentligen ingen direkt instruktion för hur den används men det medföljer en mindre instruktionsmanual där det mest grundläggande funktionerna gås igenom.

Installation av Hoto Smart Kitchen Scale

Hoto Smart Kitchen Scale kan givetvis användas som en vanlig dum köksvåg men då går man miste av lite funktionalitet. Anslutning av köksvågen sker till appen Xiaomi Home där den snabbt och enkelt detekteras efter att batterierna satts i. Givetvis går det också att söka manuellt i den långa listan av produkter som kan användas i Xioamis plattform för smarta prylar.

Efter att köksvågen anslutits i appen placeras den i ett rum, lämpligtvis köket och sedan kan den namnges efter eget tycke. Som med alla smarta prylar krävs det ett godkännande innan användning kan påbörjas så det är bara att klicka sig vidare om man är bekväm med detta.

I appen finns en funktion för att brygga det perfekta kaffet något som undertecknad dock inte testat eftersom det inte slinker ner kaffe i denna strupen frivilligt. Däremot finns det en videorecension som tar upp hur man går tillväga för den som älskar gott kaffe (cirka 5:05 in i klippet). Det går att spara ner olika mått för framtida bruk och namnge dessa för enklare åtkomst. Sparade mått kan sedan användas för att skapa personliga menyer i appen.

Under valet “Data notes” går det att spara ner olika livsmedels vikter för framtida användning. Sparade menyer kan klassificeras och det finns även möjlighet att lägga till egna anteckningar. Dessvärre så fungerar detta inte klockrent eftersom appen av någon anledning inte tar hänsyn till mellanslag/blanksteg vilket innebär att det blir en enda lång rad av ord som visas. Egna bilder kan också läggas till för enklare överblick.

När det gäller inställningar så finns det inte så mycket att välja på här då det trots allt bara är en köksvåg. Visserligen är det en uppkopplad pryl men därmed är valen inte fler som man kanske hade trott. Överlag är appens funktioner ganska så basala och skulle säkert kunna bli bättre om den fick lite mer kärlek av utvecklarna…

Användning av Hoto Smart Kitchen Scale i vardagen

Jaha, frågan alla väntat på då! Är en smart köksvåg något att ha eller bara en kul pryl? Detta beror ju helt och hållet på vem man frågar men nej, en uppkopplad våg är väl inget för gemene man egentligen. Däremot om man tillbringar större delen av sin vakna tid i ett kök och behöver hålla koll på olika vikter för livsmedel så kan detta vara en vettig sak att investera i. Nu kostar ju inte Hoto Smart Kitchen Scale en större förmögenhet så det finns alltid utrymme att testa på egen hand. Hoto Smart Kitchen Scale är dock otroligt responsiv när det gäller att visa aktuell vikt och ett lätt tryck på ovansidan visar snabbt aktuellt värde både på köksvågen samt i appen.

Siffrorna är tydliga så det är inte svårt att avläsa dessa oavsett belysning i köket. Vågen är praktisk på många sätt och fungerar lika bra för att väga paket som ska skickas iväg men tänk på att maximal vikt som den klarar av är 3 kilo. Noggrannheten är 1 gram vilket troligtvis fungerar för de flesta användare.

Hoto Smart Kitchen Scale fungerar bra i bakstöket också och den plana ytan gör den lätt att torka av om man skulle slabba runt i köket (vilket ju är oundvikligt). Funktion för att nollställa enheten finns också så att själva måttets vikt inte räknas in. Placera först måttet på vågen, tryck in knappen och nollställ vikten varpå denna sedan visar ett minusvärde när måttet lyfts bort. Fyll på det som ska mätas i måttet och ställ på vågen för en exakt mätning. Detta fungerar mycket smidigt och är bra för de som inte går på fingerkänsla när det gäller matlagning eller bakning i hushållet.

Här mäts vätska i en mugg men detta innan nollställning vilket innebär att muggens vikt påverkar det totala innehållet som anges. Tack vare den mångsidiga knappen vid sidan så hanteras alla olika inställningar väldigt enkelt. Även att bläddra mellan olika måttenheter är smidigt och är tummen och pekfingret kladdiga så fungerar det ändå bra att hantera köksvågen. Tänk på att köksvågen stänger av sig själv efter 3 minuter för att spara batteriet och behöver därefter aktiveras igen. Detta görs väldigt enkelt med ett lätt tryck på knappen och sen är det bara att jobba vidare.

En nollställd måttbringare fylls med vatten och ställs på vågen vilken snabbt direkt visar på gränsen till exakt volym snabbt. Här kan man se på måttbägaren att vattnet ligger strax över 3 deciliter vilket på vågen mäts upp till 312,1 milliliter så mycket mer exakt än så går väl inte att få i ett vanligt kök?

Hoto Smart Kitchen Scale är lite nytänkande när det gäller produkter för våra smarta hem och visst är det en trevlig pryl att ha i köket. Speciellt med tanke på att den inte kostar mer än drygt 300 kronor men trots detta är det inte en nödvändig pryl utan kanske mer för prylnörden eller den som verkligen tillbringar dagarna med att mäta upp exakta mått i köket.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!