Smarta Hem

Gör luftvärmepumpen smartare med Sensibo Air

Smart styrning borde vara ett måste för alla som har en äldre luftvärmepump

Nu är det vinter och då är det kallt ute och för oss som har en luftvärmepump så används denna dagligen. Vad har du för val om du har en äldre modell av en luftvärmepump och vill göra denna smart?

Vi har fått ett exemplar av Sensibo Air att testa och se hur denna fungerar med en traditionell luftvärmepump. Är det något som verkligen gör din gamla pump smartare eller bara en kul pryl? Vi tar reda på detta och reder ut eventuella frågetecken du kan ha kring smart styrning av luftvärmepumpen där hemma.

Extra kul dessutom för min del att få testa deras nya modell för styrning av luftvärmepumpen jag har här hemma. När det israeliska företaget Sensibo presenterade sin lösning för ett antal år sedan blev jag eld och lågor över detta. Tänk att kunna få till en smartare styrning av denna stora och otympliga tingest jag har monterad här hemma. Deras crowdfunding-kampanj slog väl ut och när jag fick hem första versionen av deras produkt visade sig denna fungera förträffligt. Helt plötsligt kunde jag styra luftvärmepumpen lite smartare och jag slapp den gamla fula fjärrkontrollen. Efter ett par år lanserade de Sensibo Sky och jag valde att testa även denna men sedan något år styr jag med en liknande produkt.

Sensibo Air behåller samma grundtanke som sina föregångare, nämligen att göra din luftvärmepump smart oavsett hur gammal den är. Den stora skillnaden är att Sensibo Air har en tillhörande rörelsesensor som kan styra pumpen när det finns någon i rummet vilket minskar risken att den värmer upp ett tomt utrymme vilket kan bli kostsamt i längden. Den luftvärmepump jag har är av märket Sanyo och har åtskilliga år på nacken så den är långt från smart om man säger så.

Första intrycket av Sensibo Air

Produkten är snyggt förpackad i en liten förpackning som har tydlig information om vad den kan göra. Vi kan se att den fungerar bra med såväl Google Assistent, Amazon Alexa som Siri Shortcuts. Det framgår tydligt vad kartongen innehåller samt vilka funktioner som levereras, allt väldigt klart och tydligt vilket jag uppskattar framför de minimala produktförpackningar vi finner på marknaden där en illustration är vad som visas. Alltid bra att kunna läsa sig till vad den gör innan du köper.

Sensibo Air Sensibo Air Sensibo Air Sensibo Air Sensibo Air

Funktion och användbarhet

I kartongen finner vi själva huvudenheten som kopplas till elnätet via en micro-USB kontakt samt en dubbelhäftande tejp om du vill fästa den på väggen med denna. Baksidan av huvudenheten har också utrymme för ett skruvhuvud så du behöver inte tejpa fast den. Själva rörelsesensorn består av en huvuddel samt ett fäste om du vill sätta denna direkt på väggen men också ett litet stativ vilket gör den mer portabel om du vill flytta plats på den eller byta rum, praktiskt. Enheterna är inte stora och själva huvudenheten är betydligt mindre än föregångarna Sky.

Sensibo Air

Installationen är föredömligt enkel, starta appen från Sensibo och välj vad du vill installera från deras produktsortiment. Säkerställ att din enhet är ansluten till elnätet och följ sedan instruktionerna i appen. När du lagt till din enhet kan du välja att lägga till rörelsesensorn. Värt att nämna är att denna inte behövs för att du ska kunna styra din luftvärmepump men kan ge fördelar beroende på hur du vill att styrningen ska fungera. Som ni kan se så förändras huvudmenyn i appen efter att du lagt till rörelsesensorn. Positivt är också att appen utvecklats till det bättre sedan jag kom i kontakt med den första gången vilket är positivt. Överlag finner jag appen enkel att hantera och den ger en överskådlig vy över de olika val som finns.

Installation Sensibo Air

Installation Sensibo Air Installation Sensibo Air

I appen kan du direkt starta eller stänga din luftvärmepump, du ser tydligt vilken temperatur det är i rummet och det är enkelt att sänka eller öka värmen. Du gör detta antingen via +/- knapparna eller genom att dra i det cirkulära reglaget. Välj vilket läge som önskas, värme eller kyla, om fläkten ska vara satt på tyst, låg, medel, mycket stark,  stark eller automatisk. Gör ditt val för hur den ska sprida värmen via alternativet vinkel som ger följande läge; stoppad, rörlig, fixerad botten/mittbotten/mittendel, rörlig mittendel, fixerad mittöverdel/överdel. Med andra ord ger Sensibo dig väldigt många alternativ via appen att styra och kontrollera din luftvärmepump. Responsen i appen är snabb och pålitlig och jag har inte upplevt några problem under den tid jag testat produkten.

Tilläggas bör att det också finns ett webbgränssnitt där du kan se grafer samt göra inställningar om du inte alltid vill göra detta via appen.

Sensibo webb

Klimatdetektorn låter dig ställa in vad som ska trigga automatisk igångsättning. Det kan vara att när temperaturen går över en viss gräns så ska pumpen starta eller om den går under en viss temperatur. Detta fungerar bra och du slipper tänka på att det blir för kallt i rummet. Du kan använda olika triggers som temperatur, luftfuktighet eller “känns som” vilket bör täcka upp de flesta behov. Timerfunktionen är praktisk och låter dig ställa att pumpen ska stängas av efter en viss tid. Skönt om du vill ha igång den en kortare stund och sedan slippa tänka på att stänga av denna.

Du kan enkelt ställa in hur du vill styra luftvärmepumpen, det går att schemalägga när den ska vara igång och stängas av och du har även möjlighet att se statistik över hur pumpen använts i hemmet. Utöver de funktioner du får med så erbjuds även ett abonnemang som ger dig ännu fler funktioner och möjligheter och säkerligen med fler besparingar i slutändan på din elräkning. Via abonnemanget kopplas data för utomhusluften är där du bor och hur luftkvaliteten är. Deras funktion “Climate React” låter dig använda funktioner i samråd med geofencing och schemaläggning. Du ser även när det är dags att rengöra dina filter i pumpen. Som bonus får du även ett års extra garanti på din enhet. Abonnemanget kostar 59 kr/månaden eller 30,75 kr/månad om du tecknar ett helt år. Detta är dock inte något jag testat.

Sensibo Air

Rörelsesensorn är en bra idé som låter närvaro styra om pumpen ska vara igång eller inte. Denna kan enkelt aktiveras eller inaktiveras via appen. När någon kommer in i ett rum så startar luftvärmepumpen och detta innebär ju att ett rum inte värms upp i onödan. Det är en smart funktion men du bör tänka efter hur den ska placeras och hur den eventuellt passar in i ditt hem. Jag testade lite olika platser och den går igång som förväntat men när ingen rörelse detekteras så stänger den av pumpen vilket ju är smart. Men, om du väljer att ha den i vardagsrummet och sedan slår dig ner i soffan för att se en film så ligger du oftast orörlig vilket sensorn tolkar det som att du lämnat rummet. Så, fundera hur du vill använda sensorn om du inte vill sitta och vifta med armarna i soffan.

Det är också föredömligt enkelt att i appen ställa in vilken typ av notiser du vill få från appen. Bra tänkt där då enkelhet och valbarhet när det gäller notiser inte alltid är på topp hos tillverkarna.

Sensibo Air stöder olika röststyrningstjänster som Google Assistent, Amazon Alexa samt Siri Shortcuts. Dessvärre har jag inte lyckats att lägga till den i mitt Google Home av någon anledning. Vad det beror på vet jag inte på rak arm men det kan ha att göra med att jag i normala fall redan har en styrning på plats för min luftvärmepump via en annan produkt. Det gick bra att lägga till den i Amazon Alexa men där visas temperaturen av någon anledning i Fahrenheit istället för Celsius. Kan vara en inställning som behöver göra någonstans eller en bugg. Det finns även stöd för Siri Shortcuts vilket säkert fungerar bra för de som använder detta men själv hade jag föredragit stöd för Apple HomeKit så att pumpen blir en naturlig del i mitt smarta hem. Avsaknaden av stödet för HomeKit är något som efterlysts från Sensibo i många år och varför det fortfarande dröjer spekuleras det om i olika forum på nätet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!