Recensioner

Har du koll på ditt kylskåps elförbrukning?

En smart plug som mäter strömförbrukning kan ge dig nya insikter

Att det här med två hål i väggen ofta innebär någon form av kostnad är vi alla överens om. Men vad är det som kostar mest och hur kan vi få koll på detta?

Smarta pluggar är en av de vanligaste produkterna i dagens smarta hem jämte belysning. De flesta smarta pluggar kan dock bara göra en eller två saker – sätta på eller stänga av något och givetvis integreras med övriga hemmet. Det finns också smarta pluggar som gör mer, exempelvis att mäta energiförbrukningen vilket med tanke på dagens betydligt högre elpriser blir mer intressant. Misstänker man att det finns en energitjuv i hemmet så kan en smart plugg med energimätning hjälpa till att hitta denna. I stort sett handlar det om att den smarta pluggen ansluts till väggen och prylen som ska mätas kopplas till pluggen. I tillhörande app läggs kostnaden för el in och sedan avvaktar man ett tag och gör en utvärdering.

Vi fick tillsänt oss ett exemplar av den smarta pluggen HomeWizard Energy Socket och har testat denna nu under någon månads tid. HomeWizard är ett nederländskt företag som sedan en tid tillbaka har etablerat sig på svenska marknaden med en egen webbutik. I samband med testet inhandlades också en ny kyl och frys till hemmet så varför inte testa och se vad den nya kylen går för?

Det här är är smarta pluggen HomeWizard Energy Socket HWE-SKT-11

HomeWizard Energy Socket levereras i en ganska anonym förpackning som signalerar medvetenhet och enkelhet. Medvetenhet i form av minimalistisk förpackning utan något onödigt och med oblekt papper vilket är trevligt för miljön. Den smarta pluggen ser i princip ut som, just det, en smart plugg så inget som direkt sticker ut formmässigt vid första anblick.

Tillsammans med den smarta pluggen medföljer en enkel kom-igång-manual med lite förklaringar. Inget märkvärdigt utan det handlar bara om att ladda ner appen “Energy” från HomeWizard och sedan följa sedvanliga anvisningar när det gäller att installera en uppkopplad pryl.

Från framsidan ser man dock en liten skillnad från traditionella smarta pluggar. Runt kanten finns en inbyggd LED som visar olika status för den smarta pluggen. Den lyser upp i olika färger beroende på vad som händer och lyser den grönt så är allt okej och den kan även visa status för tappat nätverk eller överbelastning. Praktiskt och det går även att ställa in ljusstyrkan i appen så den inte lyser för starkt beroende på var den placeras.

HomeWizard Energy Socket klarar av en maxlast på 3 680 Watt vilket innebär att det går att mäta strömförbrukningen på en hel del prylar i hemmet utan att det går åt skogen.

Materialet är plast och på sidan finns även en fysisk av/på-knapp om man manuellt skulle behöva hantera den smarta pluggen utan att ha tillgång till appen. I appen finns även en funktion för att låsa denna så att det inte går att stänga av den smarta pluggen vilket är fördelaktigt om den är inkopplad till en kyl eller frys – man vill ju inte komma hem till avstängda vitvaror av misstag.

Precis som med alla andra smarta pluggar så kan den användas som just en vanlig smart plug också – mätning av strömförbrukning är dock ett trevligt plus för att öka medvetenheten!

Installation av HomeWizard Energy Socket HWE-SKT-11

Att komma igång med HomeWizard Energy Socket går snabbt efter att appen laddats ner. Denna smarta plug ansluts till ditt wifi-nätverk vilket innebär att den inte behöver någon extra hubb eller gateway. Appen finns översatt till svenska och överlag är kvaliteten bra även om lite småmissar förekommer men å andra sidan så är detta ganska vanligt nuförtiden. Svara på lite frågor innan själv installationen för att få ut så mycket som möjligt när du väl är igång.

HomeWizard har ett antal andra produkter för det smarta hemmet där det mesta kretsar kring att energi samt att mäta förbrukning. De har till exempel en smart pryl som ansluts till din vattenmätare och därigenom går det att se förbrukning av vatten i hemmet. Dessvärre fungerade den inte med den vattenmätare som finns i undertecknads hus (vilket var synd) men läs gärna mer om denna här.

Hela installationsprocessen är föredömligt pedagogisk och det är inga problem att följa de tydliga instruktionerna. Det går också i installationsskedet att bestämma vad som ska mätas i hemmet vilket går att ändra om man vill flytta runt den smarta pluggen efter hand.

Vi nämnde tidigare möjligheten att “låsa” den smarta pluggen vilket förhindrar att den anslutna produkten inte stängs av oavsiktligt. Efter genomförd installation möts vi av en översikt som givetvis inte visar någonting alls.

I appen finns en hel del att ta del av och det går att gör såväl inställningar som anpassningar här. Ta del av grafer över förbrukning, lägg in elpriset vilket kan vara bra för dig som har fasta priser – dessvärre finns det i nuläget inte stöd för rörliga elpriset så under testets gång har vi använt oss av ett fast elpris (här hemma används Tibber som leverantör i kombination med solpaneler).

Det går också att exportera sina data från appen men då krävs ett abonnemang, Energy+ vilket kostar 11 kronor i månaden. Ingen hög kostnad och något som kan vara bra för dig som kommer att mäta över lång tid eftersom data då kan sparas längre än 12 månader. Via Energy+ går det också att få aviseringar om avvikelser i förbrukningen upptäcks. För den som verkligen vill gå mer på djupet så finns det även ett API att tillgå men det är inget vi testat nu.

Under “Tariffer” läggs kostnaden för de olika saker som kostar in. Det går att mäta strömförbrukning men HomeWizard har som tidigare nämnts även en vattenmätare som hjälper till att hålla koll på den räkning och det går även att få kontroll över gasförbrukningen. I appen går det att få en bra överblick över möjligheterna med abonnemanget, Energy+ – det går enkelt att skrolla sig igenom informationen och sedan bestämma sig för om det är något man vill ha eller inte.

Användning av HomeWizard Energy Socket HWE-SKT-11 i vardagen

Hur ser det då ut efter en periods användning av HomeWizard Energy Socket? Jodå, via appen har man blivit mer medveten om hur förbrukningen ser ut för det nya kylskåpet från Bosch som ju rimligen bör vara betydligt energieffektivare än det gamla kylskåpet som åkte ut. I början blir det lite som med nyinstallerade solpaneler, man går in och tittar i appen lite väl ofta för att stilla sin nyfikenhet men efter ett tag så planar det ut. Finns ju ingen anledning att stirra på graferna hela tiden men att få en inblick i hur förbrukningen kring en äldre kyl, frysbox eller ett konvektorelement kan bringa klarhet i en del frågetecken.

På bilden ovan ser vi hur den smarta pluggen lyser upp i en blå nyans under parningsläget. Bilden under visar hur den lyser grönt när allt är okej och fridfullt i hemmet. Bilderna är endast för att visa hur den inbyggda LED-belysningen används.

Väl intryckt bakom ett kylskåp mot en vägg som skulle behöva lite kärlek så lyser den grönt som sig bör. Här får man tänka till lite om man vill använda sig av LED-belysningen som en indikator på att allt står rätt till. Här sitter kontakten bakom överskåpen vilket gör att det krävs lite mer ljusstyrka för att nå fram mellan kylens överdel och överskåpens underdel. Inte helt klockrent men det går att se att allt står rätt till.

I appen finns det olika vyer för att kontrollera graferna och det går att välja mellan; dag, vecka, månad och år. Från grafen kan vi se att förbrukningen går upp och ner i en hyfsat jämn kurva och i grafens övre högra kant går det att se kostnaden också. Sista bilden visar samma kostnad som för  veckan eftersom undertecknad tyvärr missat att lägga in ett pris för att demonstrera det hela men ni förstår upplägget.

En översikt i appen visar att den smarta pluggen är online, att den mäter kylskåpet och hur mycket el som förbrukats samt lite annat smått och gott. För den som inte vill mäta just kylskåpet så finns det en hel del andra förslag att välja på i appen så varför inte ta och testa runt lite för att få lite mer koll?

En annan positiv sak är att det går att se grafen i landskapsläge på mobiltelefonen också vilket underlättar och förtydligar kurvorna så snyggt jobbat HomeWizard.

Nu över till något helt annat – hur stor eller liten är då HomeWizard Energy Socket jämfört med andra liknande smarta pluggar på marknaden. Som en jämförelse radades HomeWizard upp i något som liknar en vittneskonfrontation och från vänster syns Eve Energy, Meross Smart Wi-Fi Plug Mini, HomeWizard Energy Socket samt Aqara Smart Plug. Enbart HomeWizard har en LED som tydligt visar att allt är okej, på de andra så indikeras detta visserligen också men betydligt blygsammare.

Sett från ovan så är det egentligen bara Aqara som avviker med sin runda form som är överdrivet stor speciellt för våra svenska uttag. Ingen av pluggarna klarar av att sitta bredvid varandra i ett vanligt dubbeluttag så tänk till om det behövs flera för mätning av förbrukningen. Alla dessa smarta pluggar har en sak gemensamt och det är att de kan mäta energiförbrukningen på anslutna enheter.

Det ska sägas att det finns lite skillnader på dessa smarta pluggar. Eve och Meross har direkt stöd för IoT-standarden Matter och Aqara har stöd för Matter via någon av de kompatibla hubbarna. Eve kör via Thread, Aqara via Zigbee och Meross och HomeWizard via Wi-Fi.

Tack vare Matter så går det att använda de smarta pluggarna i olika ekosystem som Apple Home, Google Home, Amazon Alexa och Samsung SmartThings. Här halkar dessvärre HomeWizard efter eftersom den i nuläget inte stöder varken Matter eller någon av de stora plattformarna vilket är lite synd eftersom man då tappar viss funktionalitet som att enkelt kunna integrera den med andra produkter i ens smarta hem. Visserligen så skulle detta kunna ändras då den kommunicerar via Wi-Fi som ju stöds i Matter men i nuläget är HomeWizard inte medlemmar i CSA kring samarbetet med Matter – synd.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!