Guider

Här får du bäst betalt för din gamla iPhone

Sälj den själv
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för MedieMarkt

Nu är det den tiden på året när operatörer och teknikåterförsäljare turas om att försöka sälja en ny telefon till dig. Men även att köpa din gamla.

Swappie, Mresell, MacForum och Apple själva är bara några som gärna köper din gamla telefon eller ger dig rabatt på ny produkt vid inbyte.

Det kan tänkas som en smidig lösning jämfört med Tradera, Facebook Marketplace eller Blocket. Men frågan är vad som ger dig mest pengar för minst jobb. Vi lade ut en hyfsat ny och välvårdad iPhone XS 64 GB på Tradera för att ta reda på vilket marknadspris som gäller just nu. Fraktkostnaden sattes till minsta möjliga 55 kronor. Vi nämner att det finns följande fel “Smårepor, främst på sidorna, inga sprickor eller bucklor”. Laddare, hörlurar och Lightning-kabel följer med.

Slutresultatet landar på 3 950 kronor.

Att sälja till inbytessajter

Jämför vi med de som köper in direkt via nätet landar summan på följande.

Apple: 2 200 kr om vi säger att den inte har några större sprickor, hack eller repor.

Macforum: Accepterar normalt slitage och gör inget värdeavdrag på det och ger oss ett pris på 2 751 kr.

MediaMarkt: Här får vi 2 826 kr på bedömningen “Bra” och 2 588 kr för bedömningen “Okey”. Slutbedömning görs i butik.

Mresell: Ger oss 3 168 kr med valet “Mindre kosmetisk defekt”.

Swappie: Väljer vi att den har  “Omärkbara” repor på kanterna får vi ett slutpris på 3 500 kr.

Slutsats

Att sälja en två år gammal iPhone telefon med normalt slitage ger alltså minst 450 kronor mer jämfört med den inbytestjänst som ger oss mest. Men hela 1 750 kr mer än vad Apple själva ger för din gamla telefon. Men lägger vi på Traderas avgifter på max 200 kronor minskar skillnaden till 250 kronor.

Rör det sig om en ännu nyare iPhone eller för den delen iPad så kan det tänkas sig att skillnaden är betydligt större.

Tradera, Blocket eller Facebook Marketplace?

Tradera är det mest ordnade av dessa alternativ medan Facebook Marketplace är lite hela havet stormar. Fördelen med det är att det mesta av buset har flyttat från Blocket till det.

På Blocket sätter du det pris du vill ha och hoppas att det inte är för högt. På Tradera budar spekulanterna upp till det faktiskt marknadspriset. Därför passar det bra att sälja produkter från Apple som har högt intresse. Handlar det om samlarprylar, trädgårdsmöbler eller annat med få spekulanter men där rätt person betalar ett högt pris. Ja då passar Blocket bättre.

På Tradera gäller också alltid förskottsbetalning vilket skapar trygghet för säljaren. Där finns också ett inbyggt förtroendesystem så som att säljare måste identifera sig med BankID, att nya säljare inte får pengarna direkt utan de stannar några dagar hos Tradera och så vidare.

Blocket i sin tur har Blocketpaketet medan det helt saknas säkerhetsmekanismer på Facebook Marketplace.

Tips när du säljer på Tradera

Innan försäljning

Se till att återställa din iPhone så att allt försvinner och framförallt att den försvinner från Hitta din iPhone. Annars kommer inte den som köper den kunna aktivera och använda den.

Ta även bra foton, gärna i dagsljus, och flera stycken. Är det någon form av skada fota det, ärlighet varar längst på Tradera.

Se till att packa ner den i samband med att du skapar annonsen. Då slipper du lägga tid på att hitta emballage och så när den väl är såld.

När du planerar din annons

Säljer du något som du vet har ett värde för många människor skall du alltid välja utgångspris 1 krona och inget reserverationspris. Detta skapar maximal avkastning. Det finns gånger då vi själva sålt något enligt denna princip och budet har slutat högre än någon annans utgångspris för samma vara som har 0 bud. Är du osäker på att du skall få det du vill ha är det bättre att sätta ut dem för det priset du vill ha på Blocket i stället.

Slutdatum för auktionen bör vara runt en vecka efter auktionen startar men försök matcha in en dag då verkligen har tid att skicka den direkt. När väl annonsen är slut skall det gå snabbt att skicka iväg. Vår anekdotiska erfarenhet är att söndag eftermiddag är bästa sluttiden. Är det i slutet av månaden bör du försöka komma in på ett datum när folk precis fått lön, alternativt skriva i annonsen att det går bra att betala när lönen kommit in.

När du skall välja fraktlösning har Schenker smidigast lösning totalt sätt, utöver att vara billigast. Välj bara vikt på ditt paket (Maxstorlek på alla vikter är en flyttkartong). När väl produkten säljs kommer du enkelt kunna skriva ut fraktsedlar och betala det via Swish eller kort direkt i Tradera.

Har du ingen skrivare bör du använda PostNord som har möjlighet att skriva ut fraktsedel ute hos ombuden. Detta kan dock bli betydligt dyrare.

Tänk på att skriva med att det finns kvitto och när den är köpt. Har du inte kvitto bör du lägga energi att leta fram det.

Under auktionens gång

Du kommer oundvikligen få meddelande från personer som erbjuder sig att köpa din vara för “Köp nu-pris” som de menar på är riktigt bra. I själva verket är de väl medvetna om att deras erbjudande är betydligt lägre än vad produkten kommer gå för i slutändan, det är hela syftet med dessa meddelanden. Vidare går det inte att sätta något Köp-nu-pris eller ta bort annonsen från Tradera när väl första budet kommit in. Bara ignorera de meddelandena.

När auktionen är slut

Troligen kommer du få betalt nästan direkt och så även få ett meddelande om det. Detta då den som köper en iPhone verkligen vill ha den snabbt. Valde du Schenker innan kan du med enkelhet skapa och betala för fraktsedeln direkt och därefter skriva ut den och klistra på. Cykla ner till närmsta Schenker-ombud. Kvitto på försändelsen får både du och din köpare via mail.

Lycka till!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!