El-fordon

Helgens fråga: Har du bytt till vinterdäck än?

Snön har slagit till i Sverige

Nu har snön fallit över Sverige och här i Stockholm så är köerna till att byta däck löjligt långa och efter det kraftiga snöfallet under gårdagen och idag så har många bilar åkt ned i dikena.

Så dagens fråga till er läsare är om ni har bytt till vinterdäck ännu eller om sommarsulorna fortfarande sitter kvar? Polisen i norrort här i Stockholm har på sin Facebook-sida även lagt ut lite matnyttig information som tåls att repetera:

Detta gäller

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Är det strålande sol, varmt i luften, och inte en tillstymmelse till vinterväglag så kan du på självaste julafton köra med sommardäck.

Vad är vinterväglag?

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Vägrenen = del av väg vid sidan av körbanan.

Dubbdäck

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april, men får också användas innan och efter nämnda datum om det är eller befaras bli vinterväglag.Väntas snöstorm på midsommar så får alltså dubbdäck användas.

Dubbat eller odubbat?

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

Vi tar det en gång till

Fråga: Råder vinterväglag när det ser ut som på fotot?

Svar: Ja

Fråga: Krav på vinterdäck?

Svar: Nej, det gäller från 1/12.

Fråga: Tillhör det sunt förnuft att använda vinterdäck ändå vid liknande väglag, med tanke på sin egen och andras säkerhet?

Svar: Ja. Dessutom kan man komma att misstänkas för vårdslöshet i trafik om ”fel däck” sitter på, och man ger sig ut i liknade väder som på bilden.

Källa: Polisen

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!