Vi testar att byta ut termometern i locket på vår grill, till en betydligt smartare – HerQ’s Dome Thermometer.
HerQ’s Dome Thermometer är en grilltermometer som är anpassad för att sitta på grillens lock och ersätter helt enkelt den klassiska manuella termometern. Redan där känns det genialt – varför har vi inte tänkt på det innan? Fristående termometrar, främst de med kablade sonder som ska hänga och dingla eller ligga på ett avlastningsbord. Här har vi termometern precis där vi vill ha den, på locket – eller i mobilen.
För självklart är detta en uppkopplad termometer som ger oss möjlighet att övervaka vår grillning via HerQs app.
Utseende
Detta är ett rejält bygge. Vi blev överraskade över hur stor den var, till en början blev det lite av en chock, men efter en tids användning gillar vi hur stor och rejäl den är.
Termometerns hölje är i temperaturtålig plast och den är även vattenskyddad. Den har en sköld av metall på baksidan som också gör att termometern hamnar en bit ovanför locket och inte bränns sönder. Termometern känns ordentligt byggd, så vi känner ingen oro över att använda den i alla väder. Den ger också ett rejält intryck på grillen. Vi valde att sätta den på vår lilla Kamado-grill, då det är den som används nästan dagligen, både för snabba korvgrillningar och långrökning.
Termometern är IP65-klassad och tål alla väder och har även FDA- och LFGB-certifiering.
En enkel installation
Vi monterar enkelt bort vår vanliga termometer från locket av grillen, som oftast bara sitter med en vingmutter. Om vi inte har någon termometer får vi borra ett hål, men var då försiktig med emaljen. Sedan sätter vi bara in termometern i hålet och drar åt på undersidan med en vingmutter. Det är inga svårigheter och vi har den monterad inom några minuter.
Termometern går att vrida bort från sitt fäste. Då visar den såklart inte den inre temperaturen, men den kan vi mäta med en separat sond. Vi kan lätt övervaka övriga sonder trots att termometern inte sitter i sitt fäste på locket. Termometern är lätt att vrida bort om vi skulle vilja förvara den inne, men då våra grillar står hyfsat skyddat har vi låtit den sitta kvar och vi har inte märkt att den tagit någon skada av det.
Klart det finns en app
Vi ansluter enkelt till appen via blåtand och får upp huvudtemperaturen och de inkopplade sonderna. Vi ser sonder och grilltemperatur separat och har inga problem att särskilja vad som är vad i appen.
Övervakning med flera sonder samtidigt, den har såklart sensor för att mäta temperaturen i grillen och möjlighet att ansluta fyra kablade sonder och övervaka samtliga. Vi kan se alla sonder i appen samtidigt som termometern automatiskt skiftar mellan de olika sonderna tillsammans med temperaturen i grillen, så att vi ser alltihop direkt på termometern också.
Vi kan använda oss av förinställda temperaturer för olika typer av kött, eller anpassa precis som vi vill ha det. När temperaturen är nådd får vi både signal från termometern och en notis i mobilen. Vi kan såklart också övervaka grillens temperatur och här kan vi ställa in en lägsta och högsta temperatur för att bli påminda om att vrida på spjällen om det blir för varmt eller kallt.
Vi kan också se en graf över tillagningen och temperaturen. Här märker vi att den är snabb och precis, bara vi öppnar locket märker den av det direkt. Termometern kan mäta upp till 300 °C och är precis på en grad på 1 °C.
Räckvidd på hela 60 meter
Den utlovar att blåtanden har en räckvidd på hela 60 meter utomhus. Går vi in till köket klarar den att hålla uppkopplingen, så här blir det inga problem att övervaka även om vi gått in i köket för att hämta en ny, iskall grillöl. Vi får också en lång batteritid. Termometern har två stycken AA-batterier som enkelt byts ut och lovar oss 200 timmar batteritid. Termometern stänger automatiskt av sig, vilket sparar batteri om vi skulle glömma att stänga av den. Här uppskattar vi ändå att det är just lösa batterier och inte inbyggt med USB-laddning. Eftersom det trots allt är en produkt vi vill ha utomhus och inte inne liggandes på laddning. Beroende på hur mycket vi grillar, men en uppsättning batterier bör räcka en sommarsäsong.
Övervaka och bli påmind i appen
Den huvudsakliga användningen blir såklart som termometer för grillen, en digital och rejäl termometer för locket som helt och hållet ersätter den manuella termometern. Som alltid känns lite svår att helt lita på. Vi kan, om vi vill, övervaka grillens temperatur i appen, ställa in timer och varningar för när temperaturen sticker iväg eller sjunker.
Mer användning av appen får vi såklart när vi ska använda sonderna. Här kopplar vi enkelt in den kablade sonden i ett av uttagen på termometerns nederkant. Uttagen är täckta med silikonskydd för att hålla bort väta och annat. När vi pluggar in sonden får vi en signal som visar att den är inkopplad och direkt så har vi två temperaturer som skiftar. Vi sticker sedan in sonden i den tjockaste delen av vår köttbit.
Vill vi inte göra mer än så har vi tillräckligt god övervakning direkt på termometern. Men annars startar vi appen i vår telefon, får snabbt upp de olika temperaturerna där och kan tilldela de olika sonderna olika uppgifter och temperaturer. När vi når innertemperaturen vi önskar får vi notis och termometern ger också ifrån sig en signal. Vi får också notis i mobilen när det börjar närma sig så att vi hinner till grillen och övervaka de sista graderna. Sen är det bara att slå sig ned och äta.
Så vad tycker vi?
Det är en stor och rejäl termometer, som kanske inte faller alla i smaken. Men som både teknik- och grillnörd är det svårt att inte gilla den. Främst bara som en mer avancerad locktermometer, men vi har alla dessa smarta funktioner när vi vill ha dem, på den platsen vi vill ha dem – på locket och i mobilen. Vi har tidigare testat grilltermometrar som ska klara att sitta på locket, men ändå lyckats smälta magnetfästet så att det sen blev obrukbart. Här sitter termometern väl skyddad och det ska nog mycket till innan vi smälter termometern, eller ännu mer för att smälta skyddsskölden i metall.
HerQs har en rad andra termometrar som HerQ’s Single Max, som är en enklare utmanare till Meater+. Denna har vi också haft hemma på test, men är betydligt mer intetsägande än Dome. Kort och gott en trådlös temperatursensor, med en bas och laddare. En Meater+ i billig plast. Inte lika starkt rekommenderad som Dome.
HerQ’s Dome kostar 1149 kronor, vilket vi helt klart tycker att den är värd.