Att tvätta är en syssla som är sådär lagom tråkig men som ändå måste göras varje vecka. Men, när det gäller högtryckstvätt så är detta tack och lov inte något som behöver göras lika ofta.
Livet som husägare är inte alltid glitter och glamour vilket många kan tro. Mängden underhåll av ytor såväl inomhus som utomhus blir ibland överväldigande och en del är dessutom otroligt tråkiga att ta sig an. En av dessa, åtminstone enligt undertecknad, är att fräscha till stenpartierna som inkluderar såväl marksten som mursten samt att tvätta av altanen från diverse påväxten som naturen erbjuder. Tack och lov så finns det produkter som underlättar detta och en av dessa är den gamla hederliga högtryckstvätten som mer eller mindre pulvriserar det som ska väck.
I många år har det här hemma använts en del olika högtryckstvättar av det gula fabrikatet från Tyskland. I år fick vi frågan om att testa en svensk motsvarighet i form av nya högtryckstvätten Husqvarna PW370 och visst var vi sugna på detta. Att få mer kunskap om de alternativ som finns på marknaden och delge detta till er läsare är ett av uppdragen som skribent på Teknikveckan så håll tillgodo.
Vi har tagit en titt på högtryckstvätten Husqvarna PW370
Husqvarna PW370 skickades till oss för test och utvärdering och eftersom det alltid finns ett visst behov av att tvätta rent både det ena och det andra här hemma så var det intressant att ta del av vad de svenska företaget har att erbjuda. PW370 leveras med ett antal olika tillbehör som ska göra jobbet lite enklare för användarna. I förpackningen hittar vi själva högtryckstvätten, ett munstyck med tillhörande handtag samt en skumspruta, dokumentation och lite annat som behöver monteras.
När det gäller förvaring så går det att vika ihop det robusta handtaget vilket är smart. Själva slangen finns upprullad i slangvindan vilket visar sig vara en riktigt trevlig feature på denna högtryckstvätt.
Att ha denna enkelt upprullad innebär mindre slangtrassel och påhittighet för att annars rulla upp denna manuellt. Det går smidigt att rulla ut och rulla in slangen när den ska förvaras och det blir lite mindre huvudbry kring allt som annars har med slangar och kablar att göra.
Att handtaget är robust och lätt att greppa är ett annat plus. Den erfarenhet jag har annars från just handtag på högtryckstvättar är att de som dras upp gärna vill åka ner eller inte direkt stanna på plats under hantering. Här har Husqvarna skapat en stabil lösning på det hela.
Denna högtryckstvätt, PW370 har även en liten display som vi återkommer till. Strömsladden däremot har ingen smart lösning som finns för slangen. Varför går det inte att fixa till en liknande lösning som finns för exempelvis dammsugare där denna rullas upp automatiskt och smidigt? Visst, antagligen för att konstruktionen skulle proppas igen av smuts som far omkring vid tvättning men det borde gå att lösa. Att ligga på knä och linda upp en strömkabel är precis sådär tråkigt som man kan tänka sig…
Slangen för rengöring dras enkelt ut från framsidan av högtryckstvätten och själva vattenslagen ansluts till höger på enheten. Hela högtryckstvätten går i grått med detaljer i företagets karaktäristiska lite mörkare orange färg.
Eftersom det finns en altan i hemmet så skickade Husqvarna även med deras munstycke för altantvätt, SC 400 som vi kunde testa tillsammans med högtryckstvätten.
En smart detalj är att det går att byta ut munstyckena på altantvätten till varianter för mer nedsmutsade områden. Dessa är praktiskt placerade under ett litet lock så man alltid vet var dessa finns.
Via ett vred upptill går det att justera kraften vid rengöring med högtryckstvätten och något man lärt sig genom åren är att alltid börja lite försiktigt och inte blåsa på med full kraft eftersom detta kan skada virket.
Installation av högtryckstvätten Husqvarna PW370 i appen
Högtryckstvätten Husqvarna PW370 går att ansluta till appen Husqvarna Connect vilket ju låter som en briljant idé med tanke på vilka möjligheter som ofta finns med just appanslutningar. Det finns olika sätt att lägga till produkter på vilka är antingen via Bluetooth, genom att skanna en QR-kod eller att manuellt mata in serienummer och produktinformation.
I undertecknads fall så fungerade det dock inte med QR-koden så det fick bli en manuell inmatning av produktinformationen istället varpå enheten hittades. I appen syns sedan anslutna produkter på startsidan.
Det bjuds på lite tips om hur man kan hantera sin trädgård och det går också att se vilka tillbehör som finns att köpa till. Bra att man även har lagt till ett val för att hitta support kring produkten så man slipper googla runt efter detta.
QR-koden för installation visas på högtryckstvättens display och i den enklaste av världar så hade denna skannats enkelt varpå enheten hade registrerats i appen. Nu fungerade detta dock inte trots ett antal försök men förhoppningsvis kan det vara fixat via en uppdatering.
Hur presterar högtryckstvätten Husqvarna PW370 då?
Det första uppdraget för högtryckstvätten var att ta sig an altanen inför den sedvanliga inoljningen så att den får lite nytt liv. Som alltid så är det bra att rengöra altanen från det som naturen så fint skänker i form av alger, fågelskit och annat som faller ner under vintern och våren i form av löv, fröer och annat skräp.
Altantvätten gör vad den ska och tvättar varsamt bort det som inte ska finnas där. Huruvida en husägare ska använda högtryckstvätt vid altanrengöring är en omtvistad fråga som det finns många svar på. I undertecknads fall så används den för att ta bort den smuts som vintern fört med sig och alternativet är givetvis att skrubba för hand men hur kul är det?
Under tiden som man använder högtryckstvätten syns också tydligt i displayen hur mycket vatten som gått åt vilket är bra. Detta kan göra användaren lite mer medveten om den faktiska vattenförbrukningen, något som man inte alltid tänker på kanske. Även utomhustemperaturen visas samt tiden som man använt högtryckstvätten.
Efter att altanen rengjorts är det också dags att ta sig an stenpartierna som finns runt om i trädgården. En av dessa är muren invid uppfarten där bilarna parkeras och visst behövdes detta! Högtryckstvätten gör ett bra jobb här när det gäller att ta bort den ingrodda smutsen och ge stenarna något som påminner om dess ursprungliga färg.
Att tvätta med högtryck är positivt så till vida att man ofta direkt ser ett resultat. Nackdelen är dock att det är ett smutsigt jobb som skapar småpölar av grus, småsten och lervatten (beroende på vad man tvättar givetvis). Merjobbet kommer av att man ser var det finns ojämnheter i markläggningen som då leder till ytterligare projekt i den aldrig sinande strömmen av sådana här hemma…
Som sagt, att högtryckstvätt marksten är ett smutsigt göra i hemmet som någon (undertecknad) måste ta sig an. Därför är det uppskattat att en högtryckstvätt designas på ett enkelt sätt som gör den enkel att tvätta ren när det gäller att underhålla produkten. Här har Husqvarna lyckats bra med mycket släta ytor som är enkla att både spola och torka av.
Efter en tids högtryckstvätt så går det att se just vattenförbrukningen på den inbyggda displayen och ett plus till delas ut här för att displayen tydligt går att läsas av även när smutsen tagit ett fast grepp om allt.
Det är viktigt med pauser och återhämtning, inte minst för att låta överflödet av vatten sjunka undan så man ser hur mycket som finns kvar att rengöra. Att högtryckstvätta med PW370 har visat sig vara en barnlek och den levererar ett bra resultat. Det är enkelt att hantera munstycket, även med en hand och med full styrka. Själva 3-i-1-munstycket har olika lägen från hårdare stråle till lite mjukare sådan vilket är något man bör tänka på beroende på vad som ska tvättas. Dumt att dra på för fullt om man ska tvätta ett plank eller ta sig an bilen – man vill ju helst att färgen ska sitta kvar.
Resultatet är trevligt och nu ser man lite mer av den finish som markstenen hade från början. Nu tar jobbet vid med att sopa bort allt smuts som ligger ovanpå och sedan är det dags att fylla på med stenmjöl i fogarna men frågan är om det snart inte är dags med ett mer fast material som inte låter ogräset få fäste i fogarna – något att undersöka inför nästa säsong…
Husqvarna PW370 är bra på många sätt vilket visat sig under testets gång och på olika ytor som tvättats rena. Den är förhållandevis enkel att tvätta av och slangvindan underlättar ganska mycket och tar bort en del irritation som kommer med att försöka linda upp slangen på ett snyggt sätt. Strömkabeln finns det förbättringsområden på men det överlåter vi till ingenjörerna på Husqvarna.
Egentligen finns det inte så mycket att anmärka på, Husqvarna PW370 är en kompetent högtryckstvätt, om än i den lite högre prisklassen. Dock så undrar jag varför appen egentligen finns eftersom den inte tillför så mycket mer än att vara en genväg till supporten (visst, hjälp till självhjälp är bra för många företag). Naivt nog trodde undertecknad att man skulle kunna se total vattenförbrukning eller använd tid under olika perioder men allting nollställs så snart enheten stängs av. Kanske lite för höga krav men med ett smart hem och dussintals appar som mäter både det ena och det andra i hemmet så hade det varit en trevlig bonus och motiverat appanslutningen. Nu är den liksom inte mycket att hänga i granen…