Recensioner

Huawei GT Runner – lättaste kompisen på löpturen

Väger in på endast 38,5 gram

Huawei har släppt en ny klocka för alla löpare, GT Runner.

Huawei har ett gäng olika smarta klockor och aktivitetsarmband. Inom den första kategorin kan vi dela upp dem mellan Huawei Watch och Huawei GT. Watch serien har ett eSIM som gör att den har konstant uppkoppling. Watch serien kopplar upp mot din telefon samtidigt som den kopplar upp mot flertalet GPSer. Vi har tidigare recenserat GT 3, en klocka som vi gav högt betyg, mycket på grund av den ljusstarka AMOLED-skärmen och dess batteritid. Den runda designen av klockan var något vi hyllade och klockan passade oavsett om det var bröllopet eller jobbet.

Nu har Huawei släppt en ny klocka som de kallar GT Runner. Som namnet antyder är det en klocka som riktar sig till löpare, GT Runner har även allt som GT 3 har och lite till.

Huawei GT Runner

En ljusstark skärm även när solen ligger på.

En imponerande batteritid

Under testperioden av den här klockan så slås vi gång på gång av hur lång tid två veckor är. Under de här två veckorna har vi optisk pulsmätare, gyroskop, accelerometer, geomagnetisk sensor och lufttrycksmätare igång. Även om vi ger oss ut på en mil i löpspåret med endast 10 procent batteri kvar så finns det kräm kvar när vi kommer hem. När GT 3 lanserades hade den en förbättrad pulsmätare med åtta optiska dioder som var utformade för att få så lite störningar från ljus utifrån, med GT Runner säger sig Huawei förbättrat pulsmätaren ytterligare. När vi testat den mot ett pulsband över bröstet från Polar har vi inte kunnat se några avvikelser i mätresultaten som sticker ut.

Huawei GT Runner

Laddar på vilken Qi-laddare som helst. Här Satachis MagSafe laddare.

Enkel att ladda

Här kommer nästa fina detalj som gör livet lättare med en smartklocka. GT Runner går att ladda på vilken Qi-laddare som helst. Laddning från 0 till 100 procent tar cirka två timmar. Men eftersom batteriet håller i två veckor är det sällan vi är nere på 0 procent och därför tar laddningen aldrig riktigt så lång tid. I kartongen följer det med en laddare men har man redan trådlösa Qi-laddare i hemmet går det lika bra med dessa. Laddaren som följer med är magnetisk och klockan suger sig fast i rätt position. På en vanlig Qi-laddplatta glider klockan runt lite mer vilket kräver att man ser till att den ligger stilla.

Huawei GT Runner

Åtta dioder under en välvd botten med mikronano-optisk-film för förbättrad registrering.

En design vi känner igen

Designen påminner mycket om GT 3. Klockan har en krona som går att rotera och klicka på. Genom att först trycka på kronan kommer vi in i menyn och därefter skrollar vi igenom menyerna med lätthet genom att rotera på kronan. Under kronan har vi en powerknapp som aktiverar vald meny. Det är fullt möjligt att navigera genom menyerna på skärmen genom att röra vid den, svepa höger vänster, upp och ner. Skärmen är en stor AMOLED-skärm på 1,43” som är tillräckligt ljusstark att inte ens den starkaste solen hindrar oss från att se vad som står på skärmen. GT Runner kommer med ett gäng förladdade urtavlor där all matnyttig information för träning syns tydligt. Även möjligheten att sätta igång ett träningspass direkt från startskärmen finns på de här urtavlorna.

Gt Runner Huawei

Displayen går att ställa in som Always On både för alltid eller bara för träning. Det här tar givetvis en del av batteriet. Om vi slår på Always On så visar displayen en enklare urtavla som endast visar klocka och datum. Always on under träning visar alla live-data under löpturen.

Huawei GT Runner

Passen som Huawei utformar ger feedback under löpning här med 15 sekunders intervaller.

En fjäderlätt klocka

Vad som verkligen gör att det här är en löpklocka är att den är lätt. GT 3 var inte tung även om det fanns en viss vikt i den (42,6 gram). GT Runner klockar in på endast 38,5 gram vilket resulterar i att den knappt gör sig påmind på armen. Nästa sak som förbättrats för oss löpare är navigationssystemets-antenner. Istället för att vara inuti själva klockuret går nu antennen ut genom fästet där vi sätter fast armbandet. Det här ger oss inte bara bättre uppkoppling utan även snabbare uppkoppling när vi är redo att påbörja vår löprunda. Klockan kopplar upp sig mot hela fem sGNSS system; GPS, Galileo, Beidou, GLONASS och QZDD.

Huawei GT Runner

högtalare på kanten för röstfeedback eller ta emot telefonsamtal när telefonen är i närheten.

TruSport är både bra och dåligt

Nästa sak är Huawei TruSport. Här får vi förslag på träningsintensitet, träningsvolym, återhämtningstid, allt från från vår första löprunda. För avancerade löpare och elitlöpare går det att få ut en utvärdering av löpförmågan, hela tiden kunna se en live-uppdatering av vår fysiska kondition och en trötthetsstatus, plus en långsiktig träningsprestandaanalys. Det här är en mycket hjälpsam funktion oavsett hur vår kondition är.

Huawei har en funktion där vi kan knappa in ett framtida mål och få en plan för hur vi ska uppnå målet. Under testet har det fungerat med blandat resultat. Vi ställde in att vi ville springa ett maraton på fyra timmar blankt. Träningspassen upplevs som rimliga och allsidiga men under själva löppassen blev något fel. Feedbacken som vi kan få genom högtalaren på klockan ansåg att pulsen var för hög och rekommenderade att jag skulle hålla mig inom 15 till 25 bpm. Som referenspunkt hade Gunde Svan en vilopuls på 32 bpm när han var som mest aktiv. Lösningen blev att stänga av återkoppling med röst från klockan under träningspasset.

Huawei Hälsa Health

I Huawei Health gör vi än fler inställningar och ställer även in eventuell synkronisering till Apple Hälsa

Synkronisering till flera hälso-appar

Allt vi gör med klockan synkroniseras över till Huawei Health app. Det går att ha appen installerad på flera olika enheter och synkronisera klockan med vilken enhet man vill. Det går även att växla mellan enheter för synkronisering och det fungerar smärtfritt utan att behöva installera om klockan. Det går också att synkronisera datan till Apple Health på iOS. Däremot har vi inte lyckats få in löprundorna i sin helhet. Istället dyker datan upp som rörelse i Apple Health.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!