Recensioner

Hur bra är egentligen en allt-i-ett-robotdammsugare?

Nya Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 bjuder på lite gott och blandat...

Handen på hjärtat men visst är det sjukt tråkigt att städa i hemmet? Frågan är om en flerfunktionell/allt-i-ett-robotdammsugare kan göra det roligare.

Robotdammsugarna är numera inte en pryl som endast finns i hemmen hos pryltokarna utan den har seglat upp som en praktisk och användbar tingest nuförtiden. Fördelarna med en robotdammsugare är många men den löser dock inte hela städningen eftersom den inte dammsuger på ytor som inte är golv. Fortfarande krävs en manuell hantering av möbler, golvlister, fönsterbrädor och allt annat som har en förmåga att samla damm vilket då kräver en vanlig dammsugare eller en skaftdammsugare. Eufy har tittat närmare på detta och lanserar sin 3-i-1-robotdammsugare som även är en skaftdammsugare OCH en handdammsugare.

Vi har testat nya Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 under en period nu och gillar den samtidigt som det finns en del kompromisser att ta upp. Läs vidare i vår recension för att få reda på mer!

Vi tar en titt på allt-i-ett-robotdammsugaren Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20

Det ska sägas direkt och det är att företag som försöker minska antalet prylar i våra hem är värda en liten guldstjärna. För det kan knappast bara vara undertecknad som märkt av att antalet prylar växer i hemmet, på gott och ont eftersom löser de ett problem i vardagen så är det bra men det kan också bli för mycket av det goda. Eufy har tittat närmare på problematiken genom att kombinera tre olika typer av dammsugare till en och samma – typ. Deras nya 3-i-1-robotdammsugare har plockat russinen från städkakan och om den, relativt kompakta lösningen är något att ha är vad vi har tittat närmare på.

I förpackningen hittar vi en robotdammsugare som går att använda som en skaft- eller handdammsugare med ett enkelt ingrepp. Utöver själva robotdammsugaren hittar vi också en automatisk tömningsstation, ett teleskopskaft med tillhörande golvmunstycke samt ett kombinerat borstmunstycke och ett långsmalt munstycke för att komma åt popcornen i soffan. Robotdammsugaren har utrustats med AeroTurbo som är ett femstegs filtersystem som fångar upp 99,97 procent av dammpartiklarna upp till 0,3 mikron i storlek.

Robotdammsugaren navigerar med hjälp av en övre LiDAR samt två lasersensorer för att navigera på ett exakt vis. Framtill finns en av sensorerna som har en 129° ultravidvinkelskanning för att upptäcka hinder i realtid och på ena sidan sitter den andra sensorn som ska säkerställa en effektiv kantrengöring.

Själva robotdammsugaren är konstruerad så att motorn går att ta loss för att kunna anslutas till de olika munstyckena som följer med. Genom att klicka på den stora röda knappen så frigörs motordelen där man sedan snäpper fast det munstycke man vill använda. En fördel med en kombinerad motor- och dammbehållare är att den töms automatiskt när roboten är dockad i basstationen.

Undertill hittar vi en traditionell sidoborste samt en rullborste som fångar upp smutsen för vidare transport till den löstagbara dammbehållaren. Eufy har också utrustat robotdammsugaren med en Pro-Detangle Comb som är en omvänt roterande rullborste som automatiskt tar bort hår som fastnar vilket ger ett enklare underhåll. På undersidan finns också de sedvanliga sensorerna som ser till att roboten inte kör utför en trappa eller annan kant.

Den tillhörande tömningsstationen är av det mindre slaget om man jämför med många av de andra bjässarna som marknaden sett på senare år. Anledningen är enkel – denna robotdammsugare har ingen moppfunktion och kräver därför inga vattenbehållare för rent och smutsigt vatten. Dammsugarpåsen på 3 liter är lättåtkomlig genom att ett lock på basstationen lyfts bort. Upp till 75 dagars damm ska få plats vilket borgar för lite bekvämare rengöring i hemmet men det beror givetvis på hur mycket smuts som finns på golven…

Tacksamt nog så har Eufy tänkt på det här med att kunna linda upp överbliven kabel och baktill på basstationen finns ett utrymme och hållare för kabeln. Detta möjliggör en lite snyggare installation i hemmet och är inte något som alla tillverkare har i åtanke – tyvärr.

Till basstationen finns en tunn, genomskinlig bottenplatta som robotdammsugaren parkerar på när det är dags för laddning och tömning. Jämfört med andra basstationer så ger denna ett lite fattigt intryck och känns som något som är lite för lätt att skada oavsiktligt. Visserligen finns det lite dubbelhäftande tejp undertill men vill man egentligen fästa detta på sitt golv för att den ska stanna på plats? Den ger dessutom ett lite billigt intryck…

För att dammsuga för hand uppe på möbler, i soffan eller på andra plana dammsamlande ytor så tas motorn loss från robotdammsugaren och valfritt munstycke sätts fast. Till skillnad från de flesta andra skaftdammsugare på marknaden som också kan användas för handdammsugning så fästs munstycket undertill och inte framtill på själva motordelen. Vi återkommer till detta längre fram…

Golvmunstycket har hjul monterade vilket underlättar hanteringen vid dammsugningen. En kraftig rullborste med uppgift att samla upp smuts och damm finns men det som saknas är den där finurliga belysningen som visar hur smutsigt det faktiskt är därhemma. Men, allt kan inte bakas in i en och samma produkt till ett vettigt pris.

Som en skaftdammsugare så väcker den inte direkt någon uppmärksamhet. Teleskopröret är enkelt att justera och handtaget ger ett bra grepp vid dammsugning. På sidan syns en vit linje som är en LED-indikator som visar aktuell batteristatus och sugstyrka – det finns med andra ord ingen display som visar detta med siffror på ett lite tydligare sätt.

Robotdammsugaren laddas fullt på 2,5 timmar och kan rengöra upp till 140 kvadratmeter på en laddning vilket innebär att den även fungerar i det lite större hemmen. Initialt kan man tycka att detta kanske var en lösning för de lite mindre hemmen med ont om utrymme men den passar också för större hem.

Installation av robotdammsugaren Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20

Det går snabbt att komma igång med Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 och det är bara att koppla in strömkablen i väggen och sedan ta upp appen och fortsätta där. Här ser vi också att det inte hänger en massa överbliven kabel vid sidan om basstationen eftersom denna lindats upp baktill. Snyggt. Mindre snyggt är kanske informationen om “1000 W SELF-EMPTY STATION” som inte tillför något utan snarare sänker lite av intrycket eftersom många robotdammsugare med tillhörande basstationer ofta placeras synligt i hemmen.

När det gäller appen så är det viktigt att använda rätt sådan. Det finns nämligen en app som heter “Eufy” och som handhar företagets kameror och andra säkerhetsprodukter samt en som heter “Eufy Life” för hälsoprodukter. För de produkter som rör rengöring används appen “Eufy Clean”. Leta sedan upp rätt modell och följ sedan de tydliga anvisningarna efter att enheten strömmats.

Det går att schemalägga dammsugning så att man alltid kan komma hem till ett rent hem. Utöver detta finns även en del andra inställningar för att hantera exempelvis tömning av dammsugaren och vill man styra robotdammsugaren manuellt så är detta också möjligt via manuella kontroller i appen. Ställ gärna in ett “Stör ej”-läge också så att nattsömnen inte störs av att dammsugaren går igång.

Innan första rundan med den nya robotdammsugaren så behöver en karta skapas över hemmet. Det finns olika lägen för att hantera dammsugningen vilket kan omfatta hela hemmet, specifika rum samt olika zoner. I appen finns också en mängd olika möjligheter för att skräddarsy inställningarna för robotdammsugaren. Som vanligt så rekommenderas att man lägger lite tid på att bekanta sig med dessa för att få ut mesta möjliga av enheten.

Det går relativt snabbt att skapa en karta över hemmet vilket sker när robotdammsugaren tar sin första sväng i hemmet. När allt är klart delas rummen in i olika färger som sedan kan döpas så att det blir mer begripligt. Här ser vi också att det går att sätta upp “no-go-zoner”, slå samman eller dela rum samt lägga till om man har mattor i hemmet. Efter den första dammsugningen så går det också att se hur robotdammsugaren tar sig runt i hemmet.

Med en robotdammsugare så är det inte alltid bara att tuta och köra – ibland behöver man även se till att underhålla dessa (inga roliga historier) utan ha koll på att filter, borstar, sensorer och annat är fungerande. I övrigt går det i appen också att komma åt lite annan information där tredjepartsintegrering är av intresse. Här ser vi att det finns stöd för Alexa, Google Assistant samt Siri Shortcuts men lite synd att det inte nämns något om stöd för Matter vilket i så fall hade inneburit att användarna kunnat lägga till enheten i Apple Home och därmed inkludera denna i befintliga automatiseringar.

Så här fungerar Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 i vardagen

Robotdammsugaren har haft en central plats i undertecknads hem i ett antal år nu och nyttan upplevs som stor här hemma. En modell dammsuger och moppar i vanliga fall på bottenvåningen medan en annan modell hanterar ovanvåningen med bara dammsugning. Utöver detta så har ett flertal modeller också testats och recenserats här genom åren så det finns en del punkter som bör tickas i för att falla i smaken här.

Vi börjar med elefanten i rummet. Designen är väl det första man lägger märke till vilket är fullt förståeligt eftersom en robotdammsugare ofta är en slimmad och stilren enhet med en relativt platt ovansida. Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 är raka motsatsen då den påminner om roboten i Terminator 2 där halva ansiktet blottlagts och andra halvan ser normal ut – lite den känslan förmedlas här. Det är också en lösning som man gärna försöker gömma undan lite på grund av sin formgivning.

Dessutom är det så att damm mer eller mindre hela tiden rör sig i våra hem och sakta lägger sig så innebär detta också att designen inbjuder till en mängd olika utrymmen för damm att samla sig på – tyvärr. Men, å andra sidan så vill man ha en lite mer mångsidig lösning så innebär detta också en del kompromisser.

När det gäller själva dammsugningen och navigeringen runt i hemmet så finns det inte något att anmärka på. Robotdammsugaren tar sig runt på ett bra sätt och detta utan att fastna vilket är betryggande eftersom man då vet att dammsugningen fullföljs enligt planen.

Även hinder som oväntat dyker upp undviks fint och i detta fall med en “kvarglömd” strumpa på golvet så upptäcks denna i god tid och robotdammsugaren stannar upp, svänger runt och fortsätter att dammsuga – exemplariskt hanterat!

Höjden på Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 är lite högre än vad vi är vana vid från dagens robotdammsugare vilket kan ställa till det i vissa hem. Tack vare LiDAR’n upptill så kommer robotdammsugaren inte att komma åt under alla typer av soffor eller vägghängda möbler eller skänkar så ett tips är att mäta innan ett köp. Alternativt så fixar man det som missas med skaftdammsugaren efteråt – bara man tänker på det…

Ett kortare klipp visar hur Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 tar sig fram över golvet i ett S-format mönster. Den gör detta bra och ljudvolymen är väl helt okej för en robotdammsugare – de flesta vill nog ändå köra dessa när man är på jobbet eller drar iväg för att storhandla så att man kommer hem till ett rent golv.

Överlag så fungerar det bra med hinder som ben till skåp där robotdammsugaren tar sig runt dessa och gör rent hus på platser man aldrig direkt ser eller tänker på alltid. Som vanligt så tror dagens robotdammsugare att en hängande gardin är ett hinder och tar sig runt detta vilket är lite synd eftersom den skulle kunnat köra rakt fram och rengjort under gardinen också. Detta är dock inget som är unikt för Eufy utan något som många andra tillverkare antagligen försöker tänka ut en smart lösning på …hoppas vi.

När det gäller mer utmanande miljöer som exempelvis ett kök med x antal stolsben som stör framfarten så levererar dessvärre Eufy inte på denna punkt.

Trots utrymme för att kunna ta sig in mellan stolsbenen så vägrar robotdammsugaren detta. Den kör in lite grann mellan de bakre benen, svänger runt och kör sedan ut och vidare vilket är lite synd. Det finns en annan konkurrent i hemmet sedan tidigare som kör in mellan stolsbenen och gör rent här innan den letar sig ut och tar sig an nästa stol. Detta får man tänka på så antingen ställa upp stolarna på bordet eller köra manuellt efteråt. Synd.

För att testa hur bra robotdammsugaren är på att ta sig an det som ofta hamnar på golvet i ett kök så preppades golvet med salladskrydda och söndersmulade tunna knäckebröd. Salladskryddan hälldes ut längs med golvlisterna och efter en stund så nådde robotdammsugaren hit och sopade rent vid en första anblick…

Men vid en närmare titt så visade det sig att ganska mycket av salladskryddan som låg i skarvarna faktiskt låg kvar. Detta är lite synd att se eftersom det trots allt är 2025 och att inte mer sögs upp drar ner lite av betyget. Nu är salladskrydda i denna mängd kanske inte något som ofta hamnar på golvet men det hade lika bra kunnat vara något annat som borde sugits upp. Här finns lite att jobba på.

Tacksamt nog så har ju Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 möjlighet att transformeras till en skaftdammsugare som kunde ta hand om det som blivit kvar. Men, det borde i undertecknads tycke dammsugits upp vid första försöket.

Då gick det desto bättre med de smulade knäckebrödet som dammsögs upp utan att lämna några spår kvar. Med andra ord så är lite större partiklar mer benägna att dammsugas upp utan att så mycket lämnas kvar vilket är godkänt.

Som skaftdammsugare finns inte mycket att anmärka på. Den gör sitt jobb och den stora utmaningen här är väl att inte tappa tålamodet innan motorn drar igång. För att starta den så får man hålla inne “power”-knappen ett antal sekunder så det är inte bara att trycka och sedan dammsuga. Power-knappen används för övrigt också för att ändra sugstyrkan på skaftdammsugaren vilket fungerar bra.

En enkel indikator på handenheten visar vilken effekt som används – denna lyser också vid laddning av robotdammsugaren när denna är placerad i basstationen. Denna bild visar också hur handenheten ser ut vid användning där dammet som tar sig runt i hemmet landar eftersom denna del ju förvaras liggande i robotdammsugaren. Men, som sagt var så får man kompromissa om man vill ha ut lite olika funktionalitet i en allt-i-ett-lösning.

Borstmunstycket trycks enkelt fast på handenheten och ser lite fjuttigt ut där det sticker ut rakt från motordelen. Detta munstyck är ett kombinerat sådant som även har en platt del för exempelvis dammsugning av soffor, sängar och andra möbler med en mjukare yta.

För att ta sig an de mer plana ytorna i hemmet så är borsten fullt funktionsduglig för detta. Det enda man bör tänka på är att, då detta är en kortare del och där motorn är vertikalt placerad så får man vara lite försiktig så att man inte slår i kanter eller andra föremål under tiden man dammsuger. På en horisontellt placerad motor så får man lite mer frigång.

För de där trängre utrymmen som exempelvis soffan så fixas detta av det långsmalare munstycket som går ner mellan dynorna. Detta är inte lika långt som man är van vid då det förvaras upptill på robotdammsugaren men bör fungera för de flesta tjocklekar av soffdynor så länge det inte är en extremt mjuk soffa med riktigt tjocka dynor.

Eufy Robot Vacuum 3-in-1 E20 är en ganska trevlig lösning för att kombinera flera olika enheter för att hålla rent i hemmet. Men, med detta kommer trots allt också flera olika delar som ska förvaras vilket inte löses av Eufy som det ser ut i dagsläget. Användaren får hitta plats för teleskopskaftet med golvmunstycket samt borstmunstycket eftersom detta inte går att förvara i basstationen. Beroende på var man placerar robotdammsugaren så kan det bli både smidigt och mindre praktiskt. I vardagsrummet så göms inte de extra delarna undan så lätt men i tvättstugan (om det finns plats) så går det säkert bättre.

Sen har vi den här lilla, tunna och transparenta bottenplattan som ligger som ett skyddande lager mellan golvet och robotdammsugaren. Än så länge har denna klarat sig bra men placerad på en öppen plats så känns det lite som att det finns en viss risk att man slår i denna så att den skadas (om man har otur). En kraftigare platta är mer tålig så frågan är egentligen om denna verkligen behövs eller om det går att köra på utan vilket i så fall kan rekommenderas. Många bottenplattor är ju till för att fånga upp eventuell fukt eller små vattendroppar från moppdynor men då denna robotdammsugare saknar moppfunktion så känns den överflödig.

Tanken med en allt-i-ett-lösning är bra eftersom en del hem kanske inte orkar ha en massa separata enheter för att hålla rent. Den spar ju även en del plats vilket alltid är trevligt men frågan är om en lösning som denna är att föredra då den kommer med en del kompromisser. Detta är nog väldigt individuellt men att ha en sak mindre att ladda är alltid positivt och ett nättare format på en basstation är ju inte helt fel heller jämfört med en del av dagens mastodonter.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!