Övrigt

Hur bra kvalité erbjuder egentligen streamingtjänsterna?

Blandat resultat.

Netflix, HBO och många andra populära streaming-tjänster håller på att ta över hemma i TV-sofforna runt om i världen och att köpa sina filmer eller vänta på att en film sänds på vanlig linjär-TV blir allt ovanligare.

Det finns idag en rad olika tjänster på den svenska marknaden för den som vill streama film och TV-serier men hur bra är egentligen kvalitén, och får man det man betalar för? En medlem i en av våra många Facebook-grupper har gjort en granskning av hur bra kvalité dom olika tjänster har – både när det kommer till ljud och bild.

Undersökningen är gjord med hjälp av en Apple TV 4K, kopplad med nätverkskabel till en 500 Mbit-uppkoppling. För att få fram informationen krävs det att man parar sin Apple TV med Xcode och sedan aktiverar Playback HUD under Developer Settings. Man har sedan spelat upp fem minuter av varje film/TV-serie som är med i testet och sammanställt resultatet som ni kan se nedan.

Som ni kan se i listan ovan skiljer sig kvalitén mellan dom olika tjänsterna rätt ordentligt, både i ljud och bild och ett tydligt exempel är Seinfeld som verkar skilja sig mycket mellan dom tre tjänsterna som har serien, Amazon Prime, C More Play och Viaplay.

Amazon spelar upp avsnittet i högst kvalité och skickar ut det i 10,17 Mbps (megabits per sekund) medans Viaplay spelar upp samma avsnitt i 2,08 Mbps. Tittar man på ljudkvalitén skickar Amazon ut ljudet i 128,33 kbps (kilobits per sekund) medans Viaplay skickar ut det i 128,14 kbps. Så när det kommer till ljud skiljer det sig inte mycket mellan dom två streaming-tjänsterna, men skillnaden är betydligt större när det kommer till video. C More däremot skickar ut video i lite högre kvalité än Viaplay men är sämre på ljudet.

Det man kan konstatera av listan ovan är att dom flesta tjänsterna håller en relativt låg kvalité och vissa är bättre på bild medans andra är bättre på ljud. Värt att nämna är att iTunes inte har en fast kostnad för sin tjänst per månad, utan man hyr och köper filmer digitalt.

Vi har kontaktat flera av bolagen på listan och hört efter om dom har några planer på att öka kvalitén på materialet som dom tillhandahåller och vi fick svar från SVT, HBO och C More:

HBO svarade:

“Att göra denna förbättring ligger förstås i vår strävan, tillsammans med andra tekniska åtgärder på vår tjänst. Vi jobbar konstant med att förbättra alla  tekniska lösningar och möta våra kunders önskemål. Dock kan vi inte i dagsläget svara på exakt när just detta kommer att implementeras.”

SVT svarade:

“Er undersökning visar att SVT Play levererade på den högsta tillgängliga nivån. Mer information om våra olika nivåer hittar du här https://kontakt.svt.se/guide/teknisk-information.
Med det sagt så arbetar vi förstås kontinuerligt med att förbättra den upplevda kvalitén på vår tjänst. Till exempel kan ni ta en titt på vårt pågående videokvalitetstest https://core-video-quality-test.app.svt.se/, där vi just nu utforskar olika möjligheter att uppgradera vår videokvalitet. I vårt arbete med att förbättra ljud och bild på SVT Play så lyssnar vi på våra användare och tar därför regelbundet in feedback på hur vår tjänst upplevs och kan förbättras.

Men frågan om vad som är låg eller hög kvalitet är inte alltid så enkel som den tekniska undersökning som ni gjort. Frågan tycks vara ställd med premissen att högre bitrate alltid medför högre upplevd kvalitet, vilket i så fall är en förenkling. Även om det är helt sant att mängden data avgör vilken potential en mediaström har, så anger en bitrate i sig väldigt lite om vilken kvalitet som faktiskt upplevs. Detta blir tydligt i samma stund som man inser att mängden bitar är mycket mindre avgörande än hur dessa bitar faktiskt är kodade, både vad gällande ljud och bild.”

C More svarade:

”Ibland varierar streaminkvalitén och det kan bero på många olika faktorer, just den mätningen du fick behöver inte betyda att det är den optimala. Det kan t.ex. bero på hur snabbt nät man har, om man streamar något live eller om det är något som är inspelat sedan tidigare och om man använder en trådlös anslutnig eller en fast samt vilken enhet man streamar via.

Vi jobbar ständigt på att bli bättre och jag kommer självklart ta vidare din feedback.”

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!