Apple

Idag släpper Apple macOS Monterey

Inte bara nya datorer i veckan, vi får även nya macOS.

Apple presenterade den senaste versionen av macOS under WWDC i juni och har låtit användare testa operativsystemet under sommaren och hösten. Nu är det alltså dags för en skarp release, här listar vi lite matnyttig information och vad som är nytt med macOS Monterey.

Nya och uppdaterade funktioner

Universal Control är en av de funktioner som undertecknad var mest sugen på att få testa men denna har varit helt borta under beta-perioden. Det här är en funktion som låter dig använda ett tangentbord och mus mellan dina Mac-datorer eller mellan din Mac och iPad. Sömlöst kunna dra filer eller text mellan enheter. Värt att notera här är att vi inte räknar med att få se Universal Control i dagens release, utan i en uppdatering senare i höst.

AirPlay, när du skickar innehåll från din iPhone eller iPad till Mac kan du välja att spegla iPhone eller iPad eller utöka skärmen genom att använda Mac som en extra skärm.
AirPods med AirPods Pro eller AirPods Max ansluten till en M1 Mac med macOS Monterey kan du få åtkomst till Spatial Audio och dynamisk head-tracking för teaterliknande ljud.

Integritet är en stor del av det Apple står för och med Monterey har man jobbat lite extra på det i form av iCloud+. Med bland annat en indikator för när mikrofonen används, integritetsskydd i Mail, privat reläservice på iCloud och dölj min e-postadress.

Strömsparläge minskar systemets klockhastighet och skärmens ljusstyrka för att ge längre batteritid.

SharePlay titta på film eller lyssna på musik tillsammans med dina vänner i ett FaceTime-samtal. Delad låt-kö och synkad uppspelning tillåter deltagare i samtalet att lägga till låtar i kön, styra volymen hoppa framåt eller gå till nästa låt eller klipp. Dela din skärm för att visa webbsidor, appar och mycket mer i ditt FaceTime-samtal.

Genvägar kommer nu till macOS och du kommer att kunna designa nya genvägar efter dina arbetsmetoder. Dessutom kommer du att kunna aktivera olika Homekit-genvägar efter olika funktioner.

Livetext ger dig nu möjligheten att interagera med all text som förekommer i dina bilder, som att kopiera och klistra in, slå upp eller översätta text i foton. Inget officiellt stöd för svenska här än men när vi har testat det så har det ändå fungerat ganska bra.

Safari flikfältet tar nu upp mindre utrymme på sidan och det får samma färg som webbsidan du besöker. Sök från en aktiv flik med det integrerade sökfältet. Flikarna har blivit rundare och tydligare, så de är enklare att jobba med. Detta är dock något som Apple har valt att backa på efter kritik och du får nu manuellt slå på det i inställningarna för Safari.

 

När kan jag uppdatera och stöds min Mac?

Monterey finns att ladda ned för utvecklare redan idag och släpps för alla andra den 25 oktober direkt i App Store som en gratis uppdatering.
Har du en av följande enheter kommer du kunna uppdatera till macOS Monterey:

 • MacBook Pro – samtliga modeller från tidigt 2015 eller nyare

 • iMac – samtliga modeller från sent 2015 eller nyare

 • iMac Pro – samtliga modeller från 2017 eller nyare

 • MacBook Air – samtliga modeller från tidigt 2015 eller nyare

 • Mac Pro – samtliga modeller från sent 2013 eller nyare

 • Mac Mini – samtliga modeller från sent 2014 eller nyare

 • MacBook – samtliga modeller från tidigt 2016 eller nyare

 

Exklusivt till M1

Vissa av de nya funktionerna är dock låsta till Mac-modeller med ett M1-chip eller nyare, vi listar några exempel nedan.

 • Porträttläge med suddiga bakgrunder i FaceTime-samtal

 • Interaktivt 3D jordklot i Kartor-appen

 • Mer detaljerade kartor i städer som San Francisco, Los Angeles, New York och London i Kartor-appen

 • Text-till-tal på fler språk, inklusive svenska, danska, norska och finska

 • Diktering via tangentbordet (all bearbetning utförs lokalt)

 • Kontinuerlig diktering (tidigare begränsat till 60 sekunder)

Har du en enhet som inte finns med i listan så betyder det att macOS Monterey inte kommer gå att uppdatera till men som alltid med Apple kommer du fortsatt få säkerhetsuppdateringar till macOS Big Sur ett bra tag till.

 

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer