Recensioner

Ikea Vallhorn är mycket sensor för pengarna

Går nämligen att använda utomhus också

Det smarta hemmet kan alltid bli lite smartare med hjälp av sensorer. Scener, automatiseringar och annat i all ära men med en sensor eller två blir det enklare.

Ikea är möbelföretaget med många strängar på sin lyra. Ett av dessa är det smarta hemmet och Ikea Home Smart fortsätter att växa då företaget lanserar nya produkter med jämna mellanrum. Först ut i en serie av nya sensorer är Vallhorn som är uppföljaren till Ikea Trådfri rörelsesensor som funnits på marknaden ett tag nu.

Vi hängde på låset och köpte den nya rörelsensorn Ikea Vallhorn för att testa den och se vad man får för pengarna. Ganska mycket visar det sig.

Det här är rörelsesensorn Ikea Vallhorn

Förpackningen till rörelsesensorn Ikea Vallhorn är liten och enkel men visar tydligt vad som finns i. Utöver formfaktorn så är den stora skillnaden att den nya sensorn använder AAA-batterier istället för knappcellsbatterier. Detta är ett byte vi ser Ikea genomföra för många av sina smarta produkter. En annan trevlig bonus är att Vallhorn även kan användas utomhus (IP44).

I förpackningen finns sensorn samt ett medföljande väggfäste med skruvhål som kan användas om man inte väljer att ha sensorn ståendes vilket också går bra. Dessutom finns sedvanlig dokumentation samt dubbelhäftande tejp.

Jämfört med den äldre rörelsensorn så upptar sensorn större delen av framsidan på enheten. Det är mjuka linjer och trots att den är lite större jämfört med en del andra rörelsesensorer på marknaden så lär den säkert smälta in i de flesta hem med sin lite matta yta.

Baktill på Ikea Vallhorn finns tre fysiska knappar för parkoppling och styrning. Den mellersta knappen kan användas för att ange hur många minuter anslutna ljuskällor eller de smarta pluggarna ska vara tända efter att rörelse detekterats. Välj mellan 1 till 5 minuter.

Det går också att välja mellan ljust eller mörkt läge. I ljust läge tänds belysning när rörelse upptäcks i alla omgivningar. Väljs mörkt läge så tänds belysningen endast av upptäckta rörelser i mörk omgivning.

Att öppna batteriluckan baktill är ganska enkelt och ingen skruvmejsel eller annat verktyg behövs för detta.

Ikea Vallhorn använder sig av två stycken AAA-batterier för att kunna fungera. Borta är de dubbla knappcellsbatterierna som användes hos föregångaren. Exakt hur länge batterierna ska räcka framgår inte men beror givetvis på hur mycket som detekteras så detta kan variera.

Undertill finns lite certifieringar men den information som är mest intressant här är kapslingsklassen som är IP44. Detta innebär att rörelsesensorn kan användas utomhus också.

För att kosta under hundralappen är detta en trevlig funktion och betydligt billigare än exempelvis Philips Hue Outdoor Motion Sensor. Förvisso mäter sensorn från Philips Hue även lux-värde samt temperatur men nöjer du dig med bara rörelsedetektering utomhus så bör denna vara intressant.

Ikea Vallhorn använder Zigbee för kommunikation vilket innebär att den fungerar med andra kompatibla hubbar/gateways/controllers som har stöd för det protokollet. Vi testade bland annat att lägga till den som en rörelsesensor i TaHoma switch från Somfy vilket fungerade bra.

När det gäller placering så kan Ikea Vallhorn användas ståendes utan det medföljande väggfästet vilket gör den lättplacerad om man vill flytta runt den i hemmet. Via väggfästet kan den också skruvas eller tejpas upp på väggen, både mot platta ytor samt i hörn. Sensorn snäpps sedan fast i väggfästet men det finns ingen säkerhetsskruv för att fixera den vilket kan vara bra att känna till.

Bakre delen av väggfästet till Ikea Vallhorn. Som synes så går det att skruv fast det i såväl hörn som mot plana ytor och sedan justeras i sidled så det blir en snygg upphängning.

Det ligger i detaljerna sägs det och fördjupningar för skruvhuvuden gör att väggfästet snäpper fast vid själva sensorn utan att det krävs lite muskelstyrka.

För att få ut mer av Ikea Vallhorn så är rekommendationen att använda den via Ikea Dirigera. Men, det går även att använda den utan att ansluta den till deras hub – det går att koppla upp till 10 ljuskällor direkt mot sensorn som då alla tänds vid rörelse.

Installation av rörelsesensorn Ikea Vallhorn

Precis som med övriga produkter från sortimentet till Ikea Home Smart så vägleds användaren tydligt genom de olika stegen i appen. Vi installerade Ikea Vallhorn till deras nyare hub, Ikea Dirigera.

Börja med att ta loss sensorn från väggfästet och därefter tas bakstycket loss. När batterierna är på plats trycks knappen för att aktivera parningsläget in fyra gånger vilket nollställer enheten. Precis som med övriga produkter så har utvecklarna bakat in lite humor i texterna som visas under tiden sensorn detekteras.

När produkten hittats så kan den antingen läggas till direkt i ett rum eller så skapas ett rum. I vårt fall valde vi att lägga till ett rum eftersom den primärt ska användas i trädgården för att tända vald belysning inomhus.

Efter att ett rum valts så behöver de ljuskällor i rummet som ska tändas väljas. I nedanstående fall ska en fönsterlampa (Filament) tändas när rörelse detekteras av Vallhorn. På enhetens baksida går det att välja hur länge en ljuskälla ska vara tänd, då enbart i antingen 1 minut eller 5 minuter. Via appen går det att välja fler tidsperioder så lite mervärde via Dirigera erbjuds med andra ord.

Det går också att ställa in hur sensorn ska bete sig, om den alltid ska vara aktiv eller om den ska följa soluppgång eller solnedgång. Möjlighet att ställa in speciella tider finns också vilket är bra – det är ju trots allt ganska onödigt att belysningen tänds mitt på dagen så fundera över vilket som passar dig bäst.

Så här fungerar rörelsesensorn Ikea Vallhorn

Baktill på sensorn går det att göra en inställning för om den valda belysningen ska vara tänd i antingen 1 minut eller 5 minuter vilket är praktiskt om den inte ska användas i Ikea Home Smart. Som tidigare nämnts så finns fler valmöjligheter när den är ansluten till hubben Dirigera.

Rörelsesensorn Ikea Vallhorn är trådlös tack vare sin batteridrift och kan därför med enkelhet flyttas runt i hemmet om så önskas. Den står stadigt om man väljer att inte fästa den i väggen med den dubbelhäftande tejpen eller med skruvar. Finns det husdjur i hemmet och den ska vara fristående kan det vara bra att sätta en bit dubbelhäftande tejp undertill så den inte faller omkull om de fyrfotade springer runt.

Sensorn i sig är inte den minsta och kanske inte heller den snyggaste vi sett men den är funktionell. Rörelse upptäcks bra av sensorn som har en detekteringsvinkel på mellan 60-120° om förhållandena är optimala. Att ställa den fritt som på bilden nedan fungerar i och för sig men är inte den snyggaste lösningen så fundera över en placering som kanske smälter in bättre i hemmet.

Det som är bra med Ikea Vallhorn är att den fungerar både inomhus och utomhus med IP44 som innebär att den är sköljtät men inte vattentät så säkerställ att den, vid utomhusanvändning kanske ändå är lite skyddad beroende på var du bor och var den placeras. Om något saknas så skulle det vara möjlighet att mäta mer – varför inte bygga in en temperatursensor också eller en lux-mätare? Visserligen hade priset blivit högre då så vi har överseende med detta.

Vi testade med att montera upp Ikea Vallhorn på ett plank på trädgårdens baksida där det faktiskt inte finns någon rörelsesensor. Större delen av trädgården täcks in av säkerhetskameror som har inbyggda rörelsesensorer vilka triggar utvalda automatiseringar i hemmet.

Rörelsesensorn sitter något skyddad under en vindplåt så bör kunna tåla lite skånskt pinande oväder mellan varven. Den detekterar rörelse när någon rundar hörnet till förrådsbyggnaden och tänder den valda belysningen i köket utan konstigheter. Med andra ord så gör Ikea Vallhorn precis det som förväntas och detta till ett lågt pris.

Då Ikea Vallhorn också exponeras i Apple Home är tanken att inkludera mer uppkopplad belysning som tänds i trädgården om någon försöker smyga sig in. Tyvärr gäller det att var om sig och kring sig även på hemmafronten och då tar vi gärna hjälp av det smarta hemmet!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!