Apple

iOS 7 fyller 10 år – satte designen som lever vidare än idag

CarPlay, AirDrop och ”platt design”

För tio år sedan så introducerade iOS 7 det gränssnitt som vi förväntar oss än idag i en iPhone.

Barack Obama börjar sin andra presidentperiod, Lance Armstrong erkänner för Oprah Winfrey att han har varit dopad under samtliga Tour de France-vinster, Edward Snowden avslöjar att NSA samlar in data från tiotusentals medborgare och bombdåden vid Boston Maraton sker. Året är 2013 och Apple ska släppa deras nästa mobila operativsystem – iOS 7.

Året innan hade Apple fått en utstå del kritik för lanseringen av Apple Maps som var fullt med buggar och problematisk navigering. iOS började även se rätt trött ut med sin skeumorfism-design och behövde gör något för att förnya iPhone 5S som skulle släppas hösten 2013. Det var under WWDC den 10 juni 2013 som vi för första gången kunde se hur iPhone 4, 4S, 5 och 5S skulle se ut gränssnittet den hösten. iOS 7 visade upp en helt ny design som var enklare, renare och mycket modernare. Vi fick lena animationer i gränssnittet, ikonerna blev plattare och typsnittet tunnare.

Kontrollcenter, 64-bits appar, AirDrop och CarPlay

Men utöver den extrema makeovern så bjöd även iOS 7 på en hel del funktioner som vi fortsätter att använda än idag. Ett helt nytt kontrollcenter, ny kamera-app med fler funktioner, AirDrop och integration med bilen via CarPlay. iOS 7 var även första mobila operativsystemet att få stöd för 64-bits appar och processorer. Mottagandet var mixat och vissa klagade över att animationerna snarare saktade ner gränssnittet än bidrog till något.

De som hade mest att klaga över var iPhone 4-ägare som fick en ganska slö telefon efter att ha uppdaterat till iOS 7. Något som Apple försökte rädda med flera uppdateringar kommande året. Även med dessa bekymmer i backspegeln kan vi nu konstatera att iOS 7 blev en början på hur vi förväntar oss att en iPhone ska se ut även idag. Hur minns du dina första intryck av iOS 7 när det släpptes den 18 september 2013?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!