Apple

iPad Air eller iPad Pro – vilken bör jag köpa?

Skillnaderna är mindre än någonsin

En ny iPad Air har lanserats och en av de största nyheterna är att den nu kommer med M1-chippet. Skillnaden mot iPad Pro har aldrig varit mindre.

En del nyheter från förra generationen

Det som syns direkt är att iPad Air nu kommer i ett gäng nya färger. Jämfört med tidigare ger de nya färgerna tydligare karaktär då de är mer färgglada. Två som som sticker ut lite extra är den blå och lila modellen. Trevligt men det är på insidan vi hittar den största uppgraderingen – att iPad Air nu kommer med M1-chippet.

M1-chippet hittar vi i både iPad Pro och flera av Apples datorer. Ett litet prestandamonster som inte ens får svettpärlor i pannan med iPad Air. Utöver M1 så har Air fått en ny kamera, eller rättare sagt samma huvudkamera som iPad Pro idag har. Det är en 12MP ultravidvinkel-kamera som har stöd för den rätt smidiga funktionen Centerstage som håller oss centrade i bilden under videosamtal.

Nya Air har även stöd för 5G och precis som tidigare går det att använda senaste Apple Pencil och det går att köpa till Magic Keyboard för den som vill kunna arbeta ordentligt på sin Air.

iPad Air är en snabb rackare

Oavsett om du sitter i Pages och skriver eller redigerar en 4K-film i LumaFusion så flyter allt på helt utan avbrott. Vi tror faktiskt det är omöjligt att få iPad Air att gå på knäna.

iPad Air har samma skärm som förra året. Är du van vid Promotion som har en uppdateringsfrekvens på 120Hz så kommer alla animeringar kännas lite slöa. Detta är lite tråkigt för animeringarna gör att iPad Air känns lite slö fast den är raka motsatsen så vi vågar nog påstå att det drar ned upplevelsen en del. Har du däremot inte använt en Apple-produkt med Promotion så kommer du med största sannolikhet inte ens reagera på det.

Att använda iPad Air en fröjd och storleken är perfekt. Den blir inte för tung att ligga i sängen med och läsa en bok eller att slösurfa och den är även enkel att ta med sig utan att det knappt märks att den ligger där i ryggsäcken.

Skillnaden mellan Air och Pro är inte så stor

Så iPad Air har nu M1-chippet, USB-C, stöd för nya Apple Pencil, en uppdaterad kamera och mycket mer. Så pass mycket mer att skillnaden mellan iPad Air och iPad Pro är väldigt liten. Det gör att det kan vara smartare att köpa Air istället för Pro.

Saker som iPad Pro har som inte iPad Air har:

  • 11″ skärm istället för 10,9″
  • Liquid Retina-skärm med ProMotion (en uppdateringsfrekvens på 120Hz)
  • Fler lagringsalternativ (128/256/512/1TB/2TB)
  • Face ID
  • Lidar och en extra kamera
  • Fyra högtalare istället för två
  • Fem mikrofoner istället för två
  • Stöd för USB4/Thunderbolt vilket ger oss överföringshastigheter på 40Gbit/s istället för Air som har 10Gbit/s via USB-C
  • Stöd för mmWave 5G-band (Något vi inte har i Sverige)

Så vilken bör jag köpa – iPad Air eller iPad Pro?

Här mynnar det ut i personliga preferenser och det finns egentligen inget rätt eller fel. Fundera på vad du faktiskt kommer att använda din iPad till och vet du med dig att du kommer spara många tunga filer på den och jobba med videoredigering eller fotoredigering så är iPad Pro nog ett bättre alternativ. Detta då skärmen är bättre men även för att den går att köpa med mer intern lagring så vi kan spara ned våra tunga projekt. Kommer du använda den till att surfa, maila, skriva mail och kanske lite jobb i Office-paketet, titta på lite film och läsa nyheter så räcker det förmodligen med en iPad Air.

Så det finns egentligen inget rätt eller fel här utan fundera ut om något av det ovan är listan är något du faktiskt behöver och ta beslutet där efter för det finns en hel del pengar att spara. iPad Air börjar från 7 495 kronor med 64GB lagring och iPad Pro börjar från 9 495 kronor med 128GB lagring.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!