Nya iPad Pro är här med nya M2-chippet och insidan fullkomligt exploderar av kraft men hur ska vi låta iPad Pro få utlopp för all kraft och faktiskt få svettas lite?
Ett utseende som vi känner igen
Nya iPad Pro är identisk i måtten jämfört med förra årets modell och när det kommer till utseendet finns det inte heller några skillnader förutom en sak. I stället för att det står iPad på baksidan av enheten så står det nu istället iPad Pro. För er som inte är bekanta med iPad Pro så osar den premium med sina tunna ramar och slimmade formfaktor. Modellen vi testar är på 12,9 tum och nu är det dags att prata om insidan.
M2 ger oss mer kraft än vi behöver
iPad Pro kommer med Apples senaste M2-chip som har en 8-kärnig CPU och en 10-kärnig GPU samt en Neural Engine med 16 härliga kärnor. Nya iPad Pro kan göra över 40 procent mer beräkningar per sekund än vad iPad Pro med M1-chippet kan men frågan är hur vi som slutanvändare faktiskt märker detta? Som alltid när det kommer till iPad Pro så är det videoredigeringsprogrammet LumaFusion som får sätta iPad Pro på test och frågan är om vi kan få den att svettas?
Undertecknad har en Panasonic GH6 som kan spela in i 4K 60 FPS samt i ProRes så vi slängde in ett par testfiler på iPaden genom att koppla in en SSD-disk och filerna hade en sammanlagd storlek på cirka 70 gigabyte. Precis som förra året när vi testade iPad Pro med M1 så tycker M2 att detta är en fånig utmaning och vi märker inga som helst prestandatapp eller att den börjar slöa ned sig.
ProRes kommer till iPad Pro
När det kommer till optiken så är det inget nytt jämfört med förra årets modeller men däremot så kan årets iPad Pro-modeller fota i HDR 4 och om man vill så går det nu även att filma 4K i ProRes. Konstigt nog går detta inte i Apples egna kamera-app men laddar du ned tredjeparts-appar som har stöd så fungerar det fint. Gissningsvis så kommer Apples egna app få stöd för detta längre fram men att det inte fanns vid start är minst sagt lite märkligt.
Att fota och filma med iPad Pro är inte direkt en behaglig upplevelse men om man är ute i fält och har sin iPad Pro som arbetsredskap så är det bra att veta att man har en enhet som både kan filma och ta kort i riktigt bra kvalité. Men är planen att åka på semester och springa runt och fota med iPad Pro så får vi nog rekommendera er att tänka om.
Hovra med din Apple Pencil
En ny funktion som faktiskt är riktigt användbar för alla som framförallt ritar på sin iPad Pro är att det finns en ny funktion som visar exakt var pennan kommer hamna när vi sätter ned den på skärmen om vi bara hovrar över skärmen. Om man ritar något som kräver hög precision så kan det ibland vara svårt att se exakt var pennan kommer landa men nu har detta problem försvunnit. Det har även integrerats i iPadOS på ett nytt sätt och om vi till exempel håller pennan över en app eller en widget så expanderas dem.
En skärm som ingen annan
iPad Pro kommer med en Liquid Retina XDR-skärm och det är verkligen en fröjd att vila ögonen på den oavsett om vi tittar på film eller redigerar foton. Skärmen har ett konstrastförhållande på 1 000 000:1 och ljusstyrkan kan gå upp till hela 1600 nits och det går även riktigt snabbt då den har en uppdateringsfrekvens på 120Hz. Ljusstyrkan som iPad Pro kan nå är tack vare de mer än 10 000 Mini-LED-lampor som sitter över hela skärmens baksida och dessa lampor har Apple fått specialdesigna då enheten bara är 6,4 millimeter tjock.
Vem ska egentligen köpa iPad Pro?
Vi kan enkelt konstatera att Apple är herren på täppan när det kommer till produkter i tablet-segmentet och iPad Pro är deras premium produkt. Den är otroligt välbyggd, skärmen är helt otrolig, det är bra batteritid, den har hårdvara som bara konkurrenterna kan drömma om och den är även därför rätt så dyr. Så ska Anders Andersson som gillar att läsa en bok eller surfa Facebook köpa iPad Pro? Nej. iPad Pro riktar sig verkligen till alla som behöver mycket kraft för att kunna redigera film eller foto, jobba med CAD-ritningar, eller som lever som grafiker som behöver både penna och Photoshop. Är det dumt att köpa iPad Pro om man inte kommer göra något speciellt mer än att surfa, läsa nyheter och böcker och kanske spela lite spel då och då?
Vi skulle nog säga ja. Men! Dummare inköp går att göra så oavsett vem du är och vilka anledningar du har för att köpa en iPad Pro så kommer nog ingen att bli besviken när de plockar upp den ur kartongen för första gången. iPad Pro är ett monster med M2-chippet och det är svårt att veta vad man egentligen ska ha all kraft till då vi på det stora inte märker någon större skillnad jämfört med förra årets modell. Vår önskan är att Apple tar ut svängarna lite mer med iPadOS i sommar när WWDC hålls och att de går mer åt macOS-hållet för att kunna bli ännu mer effektiv på en iPad Pro. För ska vi vara helt ärliga så är inte hårdvaran på några sätt flaskhalsen för hur vi ska vara som mest produktiva utan det är iPadOS.
Så vad kostar den egentligen?
iPad Pro 12,9″ börjar på 16 495 kronor och då är det med 128GB lagring och enbart WiFi, vill man istället ha samma setup fast med cellular så börjar den på 18 695 kronor. Om vi vill ha den med hela 2TB lagring så landar prislappen på hela 35 245 kronor och då är vi uppe i summor som man faktiskt får en riktigt bra MacBook Pro för. Det är ju dock en helt annan typ av produkt så den jämförelsen kanske inte är helt okej men vi kan konstatera att en iPad Pro inte är helt gratis.