Recensioner

iPhone 14 Pro – ett helt nytt fokus

48 megapixels baby!

iPhone 14 Pro är äntligen här och det har hänt en hel del men vem ska egentligen uppgradera och vad är det som faktiskt är nytt?

“Älskling jag väckte flärpen”

Utseendet på iPhone 14 Pro-serien har inte ändrats drastiskt i år men när vi tar upp telefonen ur sin kartong så är det något som är nytt som inte går att missa – den nya sensorpanelen. Dynamic Island kallas den lilla sensorpanelen som nu har blivit mindre och flyttats ned en aning, men framförallt så har den vaknat till liv. I stället för att bara vara en död svart yta vars enda syfte är att husera sensorerna för Face ID och FaceTime-kameran så är Dynamic Island interaktiv. Den kan numera anta flera former beroende på om vi får notiser, lyssnar på musik eller använder oss av Face ID.

Spelar vi till exempel musik så blir Dynamic Island lite bredare och visar albumbilden och även liten graf som rör sig i takt med musiken. Trycker vi på den så hamnar vi i musik-appen vilket sparar lite tid. Det kan låta som att denna dynamiska lilla ö är en liten grej men Apple har verkligen tänkt till här och gjort ett tråkigt, svart utrymme – levande.

Dynamic Island kan inta många olika former

Ett stort fokus på foto

Här har Apple inte sparat på krutet och på baksidan av vår iPhone 14 Pro hittar vi tre kameror där huvudkameran nu har fått hela 48 megapixlar och den är 65 procent större än den som finns i iPhone 13 Pro. Om du är intresserad av att kunna redigera dina bilder och sedan trycka upp dem i förstoringar så är ProRAW i 48 megapixel något du bör spana in. Aktiverar du läget så kommer bilderna ta mellan 20 upp till 100 megabyte per bild men kvalitén blir helt fantastisk. Utöver huvudkameran så har vi även en ultravidvinkel-kamera på 12 megapixel och en telefoto-kamera som även den är på 12 megapixel.

Tack vare Apples nya “Photonic Engine” och det faktum att bländaren nu släpper in 49 procent mer ljus så blir bilder i sämre ljus faktiskt riktigt bra. Det märks helt klart skillnad om vi jämfört bilder tagna med en iPhone 13 Pro och sedan med iPhone 14 Pro och det som sticker ut mest är att det är fler detaljer i bilden och det kan vara väldigt mörkt ute när vi vill knäppa våra bilder. Apple har även gett oss möjlighet att zooma i totalt fyra olika lägen och dessa är 0,5x, 1x, 2x, 3x zoom.

På det stora hela så är ju frågan om det märks någon skillnad om man går från iPhone 13 Pro till iPhone 14 Pro och svaret är för det mesta – ja. Bilder i sämre ljus är en klar förbättring och plåtar vi i ProRAW med de härliga 48 megapixlarna så kan vi fånga detaljer vi inte tidigare har kunnat. Detta läge är även perfekt om du vill sköta bildredigeringen av bilden själv istället för att AI:n gör jobbet. Är planen även att printa dina bilder i lite större format så är det ProRAW du ska använda dig av.

Bild tagen med ProRaw, originalstorleken var 97MB

Även FaceTime-kameran på framsidan av telefonen har fått sig en uppdatering i form av en ny Truedepth-kamera som nu har autofokus och en snabbare bländare. Vill du filma så går det att göra i 4K med 30 bilder per sekund i Dolby Vision HDR och självklart har den även stöd för nattläget så du kan ta selfies i mörkret.

En filmkamera i fickan

Tack vare den uppdaterade optiken så blir det även mycket förbättringar när vi filmar och det finns även ett helt nytt läge som Apple kallar actionläge. Det nya läget som undertecknad numera kallar “jaga barnen och få en stabil bild-läget” gör att vi kan filma samtidigt som vi antingen springer eller vill filma från ett fordon som hoppar en hel del. Det actionläget gör är att den stabiliserar videon så det ser ut som att vi har använt en gimbal eller liknande och resultatet är riktigt imponerande.

För att testa det hela tog jag min femåriga son och bad honom kuta genom skogen i en terräng som är allt annat än plan. Resultatet borde bli en skakig upplevelse som framkallar åksjuka hos de flesta men så är inte fallet. Det blir en otroligt mjuk och stabil bild och att tro att detta är filmat handhållet kan nog ingen tro. Cinematiskt läge har även uppdaterats och nu går det att filma i läget i 4K HDR med 24 bitar per sekund – precis så som film ska upplevas. Cinematiskt läge innebär att vi kan ha fokus på något objekt som står nära kameran för att sedan skifta fokus till något bakom och få en riktigt dramatisk effekt. Vill man inte pilla med detta medans man spelar in så går djupeffekterna även att lägga till i efterhand.

Actionläget är bara ett klick bort

Att surfa i solljus är inga problem längre

Att inte kunna se ordentligt på sin skärm när man ligger där på stranden och vill sätta på sin favoritlåt är en hemsk upplevelse men med iPhone 14 Pro är detta inte längre ett problem. Den nya Super Retina XDR-skärmen når nu en ljusstyrka på hela 2 000 nits vilket är dubbelt så ljusstarkt som i iPhone 13 Pro. Vi hade turen att få ett par glimtar av solen under vårt test och när solen äntligen tittade fram så sprang vi ut och lät solens strålar landa på skärmen. Precis som utlovat så märks här en stor skillnad jämfört med iPhone 13 Pro och att läsa på skärmen i direkt solljus är verkligen inget problem.

Always On kom äntligen till iPhone 14 Pro och det innebär att skärmen alltid lyser. Nu kanske ni tänker att det kommer att dränera batteriet men skärmen dimmas ned och även färgerna i bakgrundsbilden dimmas ned. Stoppar vi ned kameran i fickan eller vänder skärmen nedåt på ett bord så känner telefonen automatiskt av det och stänger av skärmen. En annan smart funktion är att om man har en Apple Watch och går ut från rummet där telefonen ligger så känner den av det och även då släcker ned skärmen helt.

Always On är bra behändigt ibland

Till en början så visste vi inte riktigt vad vi tyckte om Always On-läget och tyckte nästan att det var lite för ljust. Men nu efter en tids användning så har vi märkt många fördelar med det nya läget. Att enkelt kunna slänga ett öga mot telefonen och se notiser eller vad klockan är utan att fysiskt ta upp eller röra telefonen är smidigt. Ett riktigt smalt användningsområde är även när man duschar och vill hålla koll på klockan. Tidigare har undertecknad skrikigt på Siri från duschen på morgonen för att se om man kan stå och njuta av värmen ett tag till eller måste lägga benen på ryggen och springa till jobbet. Nu är det bara att snegla på telefonen när den ligger där på badrumsmattan – genialt.

iPhone kan rädda ditt liv

En ny funktion som vi hoppas att vi aldrig behöver ha nytta av är att iPhone 14-serien kan känna av om vi har varit med i en allvarlig bilolycka. Det fungerar som så att en accelerometer i telefonen känner av extrema ökningar eller minskningar av hastigheten. Det finns även ett gyroskop som kan känna om bilen snurrar eller voltar samt en barometer som känner av tryckförändringar från en krockkudde. Mikrofonerna i telefonen kan även registrera extremt höga ljudnivåer som uppstår vid en krasch. Alla dessa funktioner tillsammans med smarta algoritmer gör att iPhone nu kan veta om man har krockat och på låsskärmen kan man antingen avbryta uppringningen till 112 eller bekräfta bilkrocken eller om man inte kan röra telefonen så ringer den upp 112 automatiskt så man kan få hjälp.

Det kostar att ligga på topp

Lockar allt ovan så är det lika bra att vara inställd på att det kommer kosta en slant. Instegsmodellen av iPhone 14 Pro med 128 GB lagringsutrymme ligger på 14 980 kronor. Vill du kunna filma i 4K ProRes med din iPhone så är det värt att nämna att detta inte går med 128 GB-modellen utan då krävs det 256 GB lagring eller mer då storlekarna på filerna blir så pass stora. Enheterna vi har recenserat är iPhone 14 Pro samt en iPhone 14 Pro Max med 1 TB lagring och dessa kostar 22 195 kronor respektive 23 695 kronor.

Flera nyanser av lila beroende på ljuset

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!