Smarta Hem

Lås upp dörren med ansiktet

i Kina

Xiaomi har ett antal smarta lås för ytterdörren. Nu har de kommit med ytterligare ett.

Det är Smart Door Lock X och det här låset sticker verkligen ut på ett annat sätt än vanliga smarta lås.

Xiaomi Smart Door Lock X face unlock module

Det är en nämligen ansiktsigenkänningsteknik inbyggd i låset. Låset i sig är HomeKit kompatibelt, nu kommer inte just ansiktsigenkänningstekniken dyka upp separat i HomeKit, men det hindrar inte att använda ansiktigenkänningstekniken i låset.

Låset är ett mortice-lås vilket är det vanligaste i Kina och för att passa en svensk dörr skulle vi behöva göra ingrepp på själva dörren för att få plats med det. Xiaomi tenderar till att släppa sina lås för den kinesiska marknaden först och därefter släppa versioner som passar andra delar av världen.

Xiaomi Smart Door Lock X face unlock module

Låset från Xiaomi har utöver ansiktsigenkänning upplåsning med

  • Fingeravtryck
  • Lösenord
  • Tillfällig kod
  • Genom att ansluta en NFC-enhet
  • Blåtand
  • Apples HomeKit
  • Klassisk nyckel
  • App Mi Home

Ansiktsigenkänningen lagras lokalt på låset på ett dedikerat chip och inte i molnet.

En annan smidig funktion är att du nu kan trycka 20 slumpmässiga nummer på nummerplattan innan och efter du trycker din riktiga kod för att komma in. Detta för att hålla koden mer gömd för eventuella personer med långa ögon.

Xiaomi Smart Door Lock X face unlock module

Översta delen av låset har ett helt gäng sensorer som fungerar lite som med Apples FaceID. Sensorerna känner igen ansiktet med hjälp av djupavläsningsteknik, IR-LED för när det är mörkt, en infraröd kameralins, en RGB kameralins, och en fotosensitiv sensor (för ambient ljus).

Xiaomi Smart Door Lock X face unlock module

Under linserna sitter en mini-AMOLED-skärm som visar statusen för låset. Inuti låset hittar vi ett batteri på 6250 mAh vilket garanterar sex månaders användning. Batteriet ska både vara utbytbart och uppladdningsbart.

Via: HomeKit News och Gizmo China

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer