Recensioner

Lite extra värme om vinterkvällarna är aldrig fel

Smarta värmefläkten från Xiaomi är liten och snabbvärmande

Just nu går det inte att blunda för det faktum att hösten är över oss och snart vintern med. Även temperaturen börjar krypa neråt och det är dags att tänka om.

Kalla temperaturer är inget som uppskattas i detta hem men med stigande energikostnader så har många fått tänka om de senaste åren. När allt var frid och fröjd startade dottern sin värmefläkt inne på rummet och skapade därigenom sin egna temperaturzon som fick en att flämta när man kom in. Det var när elpriset var lågt och allt var som vanligt. Förra året blev det dock lite ändring på det hela när inomhustemperaturen skruvades ner och filtarna åkte fram. Bara att bita ihop och rida ur vintern vilket ju fungerade ganska bra härnere i Skåne.

När det nu nalkas en kallare tid på året så var det dags att se till att det fanns lite värme ute i förrådet. Det är ett så där lagom isolerat förråd i anslutning till garaget med extra en extra kyl och frys vilket innebär att det inte får bli för kallt för då slutar denna att fungera. Därför har det testats lite olika elektriska radiatorer för att hålla värme under nattens kalla temperaturer förr om åren. Nyinförskaffat för året är en liten värmefläkt av pelarmodell från Xiaomi som ju givetvis är av det smarta slaget. Gör den vad den ska och är den värd pengarna?

Det här är Xiaomi Smart Tower Heater Lite

Kinesiska företaget Xiaomi är ju kända för att ha sisådär tusentals produkter i sin portfölj, många så snarlika att det blir förvirrande för användaren. Vid lite slösurfning på Amazon för ett tag sedan upptäckte undertecknad en ny värmefläkt, Xiaomi Smart Tower Heater Lite som inte kostade skjortan så det blev ett köp.

I kartongen hittar vi själva värmefläkten med den fast monterade strömkabeln för EU samt lite dokumentation. Precis som det mesta andra från Xiaomi så är det vit plast som dominerar designen och formgivningen i sig är det väl inte så mycket att säga om. Cylinderformad och rak.

Upptill på Xiaomi Smart Tower Heater Lite finns fem fysiska knappar för att kontrollera värmefläkten. De fem knapparna styr schemalagd av/på, temperatur, oscillering, lägen samt att sätta på enheten eller sätta denna  i ett standby-läge.

När man lärt sig vad de olika knapparna upptill gör så kan man dra bort det tryckta plastöverdraget för en renare look. Själva gallret är tillverkat i metall så inte allt är plast. Foten är lagom stor och tar inte upp för mycket golvyta.

En liten LED upptill visar när enheten är ansluten till ditt wifi-nätverk och lyser då blått. Kontroll sker alltså med de fysiska knapparna eller via appen Xiaomi Home (såklart).

Baktill finns ett integrerat bärhandtag vilket gör att det är enkelt att bära med sig värmefläkten om det är så att man vill flytta denna mellan olika rum. Även baktill finns ett galler i metall för luftgenomströmning.

Nertill på värmefläktens baksida finns en fysisk knapp till som används för att ge ström till enheten. Bra om man inte tänker använda värmefläkten under en period varpå den då kan stängas av helt.

En sak som direkt förvånade undertecknad var att värmefläkten var betydligt mindre än vad som förväntats. Kanske det var äldre minnesbilder från hur höga dessa brukar vara som spökade men väl uppackad så är det en liten och behändig värmefläkt, endast en halvmeter hög.

Installation av Xiaomi Smart Tower Heater Lite

Xiaomi Smart Tower Heater Lite installeras i appen Xiaomi Home. Många produkter från Xiaomi hittas automatiskt inför installation men i detta fall fick värmefläkten läggas till manuellt. En sak att tänka på här är att den kategoriseras som en “Elvärmare” och inte “Fläkt” vilket initialt gjorde att denne försökte installera en Xiaomi Smart Tower Fan vilket inte alls var så lyckat…

För att aktivera enhetens Wi-Fi så behöver två knappar tryckas in samtidigt och därefter är det bara att följa anvisningarna och ansluta till hemmets wifi-nätverk. Placera ut värmefläkten i ett rum och sen är det klart för användning.

Det är en värmefläkt så antalet möjligheter är trots allt begränsade. Det finns fyra olika lägen vilka är: konstant temperatur, varmt 2 000 W, varm 1 400 W och naturlig fläkt för att öka luftgenomströmningen i ett rum. I första läget går det att sätta en önskad temperatur eller nästan i varje fall. Det visar sig att man är låst till intervallet 22 till 28 grader vilket är lite synd med tanke på att det i undertecknads fall hade räckt med sisådär en 10 grader för att kylen och frysen skulle fungera under nätterna. Det går att låta värmefläkten oscillera vilket innebär att den vrider sig i sidled, 70° och distribuerar värmen åt olika håll i rummet där den befinner sig. Via appen finns också en timerfunktion vilket innebär att det går att ställa in fördröjd avstängning enligt intervallerna 0, 1, 2, 4 och 8 timmar.

Lägena varmt och varm är väl inte världens tydligaste men den lägsta har valts då det inte behöver vara varmt som tusan där värmefläkten är placerad. Precis som med många andra tekniska produkter så finns det en del inställningar att göra i appen som exempelvis stänga av pipljudet, aktivera barnlåset eller stänga av LED-indikatorn.

Det är ganska grundläggande inställningsmöjligheter i appen och lite synd är det att det den inbyggda temperatursensor inte visar aktuell temperatur i appen (trots att detta syns på hemsidan). För detta krävs en separat temperatursensor (vilket i och för sig finns) men lite dumt ändå…

Användning av Xiaomi Smart Tower Heater Lite i vardagen

Den huvudsakliga anledningen till att Xiaomi Smart Tower Heater Lite köptes in var att säkerställa att den kombinerade kylen/frysen i förrådet inte lägger av under vinterns kalla nätter. Genom att ställa in en värmefläkt så finns ingen oro till att maten går till spillo när temperaturen störtdyker vilket ger lite skönare nattsömn. Utöver mat så finns det också en del färg i förrådet som helst inte ska utsättas för frost eller kalla temperaturer heller så det är mer än mat som ska skyddas om nätterna.

Tidigare har undertecknad använt sig av olika typer av konvektorelement och även testat ett par smarta element men utan att imponeras. De kan visserligen se till att det är varmt och skönt men de har i de flesta fall varit stendumma vilket har inneburit en smart plug och en schemaläggning av driften. De har också haft nackdelen av att de är långsmala och tar upp för mycket plats på golvet vilket inte är fallet med denna värmefläkt som dessutom är betydligt tystare än andra som passerat hemmet.

Värt att nämna är att det går att röststyra värmefläkten med Google Home eller Amazon Alexa vilket kan vara bekvämt om det blir en köldknäpp och någon utan app behöver kunna starta enheten.

Just nu är det heller inte aktuellt att låta värmefläkten vara igång hela nätterna med en minsta temperatur av 22 grader vilket skulle kosta en hel del. Därför har ett antal start- och stopptider schemalagts under natten vilket bör säkerställa att temperaturen inte faller för mycket i förrådet. Detta har visat sig fungera alldeles ypperligt, att låta värmefläkten gå igång ett antal gånger under natten under en kortare stund vilket ser till att temperaturen är någorlunda okej. En fördel är att Xiaomi Smart Tower Heater Lite värmer snabbt, bara 3 sekunder efter att den startats.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!